8 kategorier, 40 nominerte - stem fram dine favoritter til kode24-prisen 2022!

Hva er årets trend, hvem blir Årets koder og hvorfor skal ikke kontortvang få Årets kaktus?

I år har vi 40 nominerte til kode24-prisen, men det er langt flere som fortjener applaus. Hurra for alle norske utviklere! 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
I år har vi 40 nominerte til kode24-prisen, men det er langt flere som fortjener applaus. Hurra for alle norske utviklere! 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Hjemmekontor ble Årets trend 2021, Elise Landsem som ble kjent med nye kolleger under pandemien gjennom dataspill ble Årets historie og kjønnsbalanse ble Årets debatt.

Men hvem vinner kode24-prisene for 2022? Du bestemmer!

Gratulerer så mye til alle de nominerte, tusen hjertelig takk til alle dere andre som også bidro til å gjøre 2022 til et morsomt, spennende og engasjerende år, og kondulerer til dere som er kåra i årets nye kategori Årets kaktus.

Husk å stemme på dine favoritter i skjemaet vårt - så snakkast vi når vinnerne er kåret.

Med åtte kategorier og fem nominerte i hver - her er årets nominerte til kode24-prisen 2022:

📚 Årets historie

Historier om norske utviklere er strengt tatt det kode24 skal drive med, og i 2022 har vi hatt mange. De nominerte til Årets historie-prisen er:

👉 Husk: Stem på dine favoritter til kode24-prisen 2022 her!

📢 Årets stemme

kode24 og norsk utviklerbransje generelt er helt avhengig av at norske utviklere tør å bruke stemmen sin for å fungere - og det gjør de, også. De nominerte til Årets stemme er:

 • Debattanten Elise Kristiansen
  Det er ikke første året Elise får nominasjon til kode24-prisen, og neppe det siste, for det er ikke uten grunn vi nylig kalte henne "Norges tøffeste utvikler". I år har Kristiansen gått i strupen på gatekeepere, klisjeer rundt utvikleryrket som kan holde spesielt kvinner unna og myter om bransjen vår som kan holde alle unna.
 • Discord-serveren Norsk Programmering
  Dette er ikke én, men mange stemmer, i en skikkelig trivelig gjeng vi i kode24 har blitt glad i det siste året: Discord-serveren Norsk Programmering. Den har betydd mye for mange gjennom koronaen, og fortsetter å spille en stor rolle i mange utviklere og studenters liv. At de i praksis også fungerer som kode24s kodekalender-testpanel, med en egen kanal for kodeknekkingen, er en ren bonus.
 • UX-designer Anne Bundgård Fuglem
  Hun har bare skrevet ett innlegg hos oss foreløpig, men vi håper det blir mer, for Annes innlegg vi ga overskriften "Sånn klarer Anne å skille jobb og fritid: - Skjønte at jeg måtte ta grep" ga mersmak. Her sier hun det mange har tenkt lenge, men ikke alle tør å si høyt - i tillegg til å faktisk komme med forslag til løsninger. Sånn skal det gjøres!
 • Facebook-gruppa kode24-klubben
  Det virker kanskje teit å nominere eget produkt, men den nominerte her er altså de fantastiske folka i kode24-klubben. Hver uke skaper de spennende debatter der inne, om alt fra hva slags tastatur man bør kjøpe seg til hvilke verktøy andre norske utviklere bruker for å løse konkrete problemer. Pluss at de skaper stoff til kode24-timen hver eneste uke, selvfølgelig.
 • Apputvikler Petter Klingen Wright
  Hvis jeg sier "gi meg en tilfeldig norsk apputvikler", hva svarer du da? Vi svarer Petter Klingen Wright i Shortcut! Ikke fordi han er så tilfeldig, men fordi han er en av de ivrigste på å dele av kunnskapen og tankene sine, noe vi i kode24 elsker. I år har han skrevet om blant annet hvorfor norske utviklere bør bry seg om metaverset, om sitt besøk i Apple Park på årets WWDC og hvordan han lagde den megapopulære Øya-appen.

👉 Husk: Stem på dine favoritter til kode24-prisen 2022 her!

🔥 Årets debatt

Vi elsker en god debatt, og norske utviklere er ikke redd for å ta en. De nominerte de Årets debatt er:

👉 Husk: Stem på dine favoritter til kode24-prisen 2022 her!

👑 Årets koder

Ukas koder er kode24s eldste og mest likte serie, og vi er så glade for alle utviklerne som tør å være ærlige når de først får muligheten. De nominerte til Årets koder er:

👉 Husk: Stem på dine favoritter til kode24-prisen 2022 her!

✌ Årets trend

Å kåre trender når det gjelder frontend-rammeverk og database-tjenester er bare å gi opp - vi er mer opptatt av de større linjene. De nominerte til Årets trend er:

👉 Husk: Stem på dine favoritter til kode24-prisen 2022 her!

🌟 Årets sikkerhetsstjerne

kode24 har, i tråd med lesernes ønske, skrevet mer om sikkerhet i 2022. Heldigvis har vi mange flinke folk å snakke med, og vi vil gjerne gjøre ære på de som gjør litt ekstra for sikkerheten i Norge. De nominerte til Årets sikkerhetsstjerne er:

 • Norges dusørjegere
  Du kan teste så mye du vil, men du klarer aldri å teste alt. Derfor tilbyr mange selskaper dusører for de som vil finne feil for dem - sikkerhetshull, altså. kode24 har hatt en egen serie om disse dusørjegnerne gjennom året, og de fortjener honnør. For som vi har skrevet; de færreste av dem tjener voldsomme summer på arbeidet de gjør.
 • Østre Toten kommune
  Østre Toten ble i år ramma av et ransomware-angrep; angrep hvor kriminelle krypterer data og krever penger for å låse det opp igjen. Ikke akkurat noe man fortjener noen pris for, men kommunens åpenhet synes vi fortjener honnør. Blant annet har de stilt opp på konferanser for å fortelle om sine feil, slik at andre kan unngå samme fella, og her har vi mye å lære alle sammen.
 • Astri i Oljefondet
  I vinter fortalte kode24 om Oljefondets nye sikkerhetssjef Astri Marie Ravnaas. "Astri passer på mine og dine 12.000 milliarder kroner: - Føler på et enormt ansvar" skrev vi, og det oppsummerer greit hvorfor Ravnaas fortjener en plass på denne lista.
 • NAVs Security Champions
  Security Champions er et opplegg som er i ferd med å spre seg blant norske IT-selskaper, og det starta hos utviklerne i NAV. "Det skal være moro og givende å være security champion, og vi kommer til å jobbe aktivt med å holde oppe interessen" skrev NAV på kode24, og senere starta de et nasjonalt Security Champions-fellesskap som har fått til nettopp det, med blant annet NRK med på laget.
 • 03 Cyber-podcast med Olav og Karim
  Er du opptatt av datasikkerhet, har du trolig hørt på den norske podcasten Cyber Security med Olav og Karim, også kjent som 03 Cyber. - Det har vært utrolig lite kritikk og mye backing. Mange har kanskje satt stor pris på at det ikke er reklame og alt det, men en ren "community-podkast", sa duoen bak til kode24, og det tror vi de har helt rett i.

👉 Husk: Stem på dine favoritter til kode24-prisen 2022 her!

🧶 Årets hobbyprosjekt

Å bruke fritid på koding er totalt frivillig, men vi skal ikke legge skjul på at vi sjarmeres av et godt hobbyprosjekt. De nominerte til Årets hobbyprosjekt er:

👉 Husk: Stem på dine favoritter til kode24-prisen 2022 her!

🌵 Årets kaktus

Noen fortjener skryt, men noen fortjener også kjeft. Her er våre nominerte til Årets kaktus:

 • Kontor-tvang
  Jada, jada - det er helt sikkert lurt å møtes av og til om man skal jobbe sammen. Men trenger vi å tvinges til det? Det er nettopp det mange norske selskaper driver med for tida, og ikke bare det, men de tvinger oss også tilbake til åpne kontorlandskaper. Vi tror begge deler handler om ledelsens ønsker, ikke utviklernes, og det kan de gjerne få en kaktus for i vår bok.
 • Gatekeeping
  Vi ser det i vår egen kode24-sfære, vi leser om det i innlegg som Elise Kristiansen sitt, og vi har også delt vår bekymring for fenomenet: Utviklere med nesa i sky(en) og en intens skepsis til alt andre utviklere mener - spesielt dem uten samme bakgrunn og interesser som de selv. Ta dere en kaktus.
 • Seksuell trakassering
  Da kode24 spurte deltakerne i vår trivsel- og lønnsundersøkelse om de har opplevd seksuell trakassering på jobb, ble vi overraska over resultatet: Hver femte kvinnelige norske utvikler svarte at ja, det hadde de opplevd. Vi har også fortalt hvordan unge jenter velger bort dataspill på grunn av slikt. Så til dere som holder på; er dere glad for å se oss, eller er det en kaktus i lomma di?
 • Datakriminelle
  Østre Toten, Hydro, Equinor, Domenshop - lista over norske virksomheter som har blitt angrepet av datakriminelle det siste året er lang, og sikkert enda lengere med tanke på alle som ikke vil snakke like høyt om angrepene sine. Ta av deg hettegenseren og ta i mot en kaktus, svarthatt-hacker.
 • Elon Musk
  Selv om vår egen kode24-Jørgen har spurt om Elon Musk kan ha et poeng i sin nedsabling av egne utviklere, er det ingen tvil om at måten verdens rikeste mann har håndtert Twitter-oppkjøpet på har vært under enhver kritikk. Det er nesten vanskelig å ta inn over seg hvor kjipt det må være å jobbe der for tida. Så i stedet for den dumme vasken du bærte rundt på i det "morsomme" bildet du la ut da du kjøpte mikrobloggen, kan du gjerne ta med deg en kaktus på vei ut.

👉 Husk: Stem på dine favoritter til kode24-prisen 2022 her!