Henriks hobbyprosjekt avslørte fjernede Joe Rogan-episoder, gikk viralt

- Det ble lite søvn den natten, for å si det sånn, forteller utvikleren bak jremissing.com, som plutselig gikk verden rundt.

Ideen om nettsiden kom etter i fjor vår etter at Henrik Breines hadde laget sin første nettside - en fotonettside til sin egen søster. 📸: Privat
Ideen om nettsiden kom etter i fjor vår etter at Henrik Breines hadde laget sin første nettside - en fotonettside til sin egen søster. 📸: Privat Vis mer

- Det var rart å sitte opp natt til lørdag og se den neste store avisen etter den andre komme med artikler som nevnte og lenket til nettsiden min, sier Henrik Breines (28), utvikler i Tripletex, til kode24.

De siste dagene har det stormet rundt Spotify og den amerikanske podcastverten Joe Rogans podcast, The Joe Rogan Experience, som har en ekslusiv avtale med strømmetjenesten. En av årsakene er en rekke kontroversielle uttalelser om vaksiner og hudfarge som Rogan har kommet med på podcasten.

Da det ble avslørt at et syttitalls episoder av podcasten var fjernet fra Spotify, gikk nyheten over hele verden. Bak avsløringen står nordmannen Breines og nettsiden jremissing.com, som holder oversikt over hvilke episoder som blir fjernet.

Nettsiden ble linket til i mange store amerikanske aviser, slik som The Verge, Washington Post, og The Wallstreet Journal. Her i landet har Aftenposten omtalt nettsiden.

Laget i React

Breines er selvlært utvikler og startet å høre på Joe Rogan for ti år siden. Han regner seg ikke i dag som en "direkte fan", men lytter når det er interessante temaer, for eksempel mikroplastikk eller opiodepidemien i USA.

- Men det er ingen hemmelighet at han har sagt mye dumt oppgjennom, og nylig spesielt omkring COVID-vaksinene, sier han.

Nettsida jremissing.com ble mest lagd for å lære seg React.
Nettsida jremissing.com ble mest lagd for å lære seg React. Vis mer

Ideen om nettsiden kom i fjor vår etter at Breines hadde laget sin første nettside - en fotonettside til sin egen søster. Ifølge Breines var det rundt samme tid mye snakk i amerikanske medier om at Spotify hadde fjernet over 40 episoder av Joe Rogans podcast, siden han flyttet over på deres plattform.

- Etter fotonettsiden lette jeg etter gode ideer til min første React-side, og tenkte at å lage en webapplikasjon som automatisk oppdager om episoder blir fjernet i framtiden kunne vært kult.

- Ufyselig enkel tanke

Breines forteller at motivasjonen ikke var noe utover å lære React, og han håpet at det ville se bra ut på CV-en dersom GitHub-repoet hadde noen stjerner på seg da han søkte jobb.

- På UI-siden var det jo en ufyselig enkel tanke, med bare en søkefunksjon og en scroll-knapp som reelle funksjoner, så det virket det som et perfekt prosjekt for å forsiktig teste ut React.

Breines sier at tjenesten er laget ved hjelp av JavaScript "foran og bak", med create-react-app foran og Node.js med Express, samt en PostgreSQL- database, bak.

- Ikke fordi jeg har noen sterke meninger om teknologien og hva som bør brukes, men fordi det er stort sett det jeg kan.

Fikk lite søvn

Ifølge Breines har han nå lært TypeScript på jobben.

- Så jeg har planer om å skrive om siden i det en gang. Jeg hostet hele greia på en DigitalOcean droplet for å forsøke å få litt erfaring med slikt.

- Hvordan føles det å være en av årsakene til en så stor debatt?

- Nyheten om fjerning av episoder hadde sikkert kommet ut uansett. Spotify-sjefen sa noen dager senere at Rogan selv ønsket dem fjernet, og det er jo forståelig.