Tilsynet for universell utforming av ikt trekker seg fra Twitter i protest

- Det er fint om alle tar en vurdering av dette nå, mener avdelingsdirektøren.

Tilsynet for universell utforming av ikt trekker seg fra Twitter, melder de på Twitter. Avdelingsdirektør Malin Rygg håper flere i det minste vil vurdere det. 📸: kode24 / Digdir
Tilsynet for universell utforming av ikt trekker seg fra Twitter, melder de på Twitter. Avdelingsdirektør Malin Rygg håper flere i det minste vil vurdere det. 📸: kode24 / Digdir Vis mer

Det stormer rundt Twitter, etter at Elon Musk kjøpte opp tjenesten og satt i gang med en rekke tiltak.

Mange trekker seg fra plattformen, og går over til andre som Mastodon.

Nå trekker også Tilsynet for universell utforming av ikt (UU-tilsynet) seg ut av Twitter, melder de på Twitter.

"Feil retning"

"Tilsynet trekk seg frå Twitter. Alle skal ha likeverdig tilgang til å delta i det offentlege ordskiftet. Ved å sparke sitt tilgjengelegheits-team, tek Elon Musk dette ikkje på alvor. Vi deltek derfor ikkje her framover" skriver UU-tilsynet på den nå ikke-aktive Twitter-kontoen sin.

Avdelingsdirektør Malin Rygg bekrefter overfor kode24 at tilsynet ikke lenger vil bruke Musk sin mikroblogg.

- Etter oppkjøpet har Elon Musk begynt en restrukturering av Twitter. Mye av det er helt sikkert flott, det vet jeg ingenting om, men en del av det er et steg i feil retning, sier Rygg til kode24.

Sparka accessibility-avdeling

Rygg viser til at Musk skal ha sparka både avdelingen for å ivareta menneskerettigheter, og tilgjengelighetssjef Gerard K. Cohen og hele hans avdeling.

"I am officially no longer the Engineering Manager for the Accessibility Experience Team at Twitter" meldte han på Twitter denne uka.

"Along with me, my entire engineering team has been let go."

- Musk har sparka flere av dem som skal ivareta at Twitter er en sosial plattform som også tar samfunnsansvar, mener Rygg.

Synes det er synd

"Tilsynet for universell utforming av ikt har ansvar for å følgje opp forskrift om universell utforming av ikt-løysingar, knytt til likestillings- og diskrimineringslova" skriver de selv.

- Det er synd, dette, for Twitter var en av de første store aktørene som gikk langt i nettopp tilgjengelighet. Men det er mange år siden, sier Rygg til kode24.

Hun påpeker at det å trekke seg fra Twitter ikke er en juridisk avgjørelse fra dem.

- Men det som skjer gir tydelige signaler om at Twitter går i et retning vi ikke ønsker å støtte. Og vi i tilsynet må jobbe med samfunnsoppdraget vårt; at alle skal få lov til å være med. Det skal ikke være funksjonsevnen som setter barrierer, så det er litt av grunnen til at dette nå går i feil retning.

Oppfordrer til vurdering

- Tror dere ikke Twitter kan klare å sikre tilgjengelighet uten en egen avdeling?

- Flott hvis de klarer det, men det må nesten Twitter svare på. Alle de store tech-selskapene har egne avdelinger for dette, svarer Rygg.

- Vil dere gå over til andre plattformer, som Mastodon?

- Vi tar en løpende vurdering hele tida. Vi er allerede på Instagram og Facebook og Linkedin, og det er ikke en vurdering av hvem som møter alle krav hundre prosent - alle har utfrodringer. Men vi vil være på plattformer som har tilgjengelighet på prioriteringslista si; plattformer som gjør det de kan for å tilrettelegge for alle.

- Hva er din utfordring til andre som fortsatt er på Twitter?

- Alle må ta sin egen vurdering. Men det er fint om alle tar en vurdering av dette nå. Jeg vil oppfordre alle til å ha et bevisst forhold til dette.