Norske Twitter-brukere flykter til Mastodon: - Et steg i riktig retning

Norges Mastodon-instanser vokser raskt, men ingen tror på folkevandring. - Pågangen vil stilne.

Sånn her er det flere Twitter-profiler som ser ut om dagen, etter at Elon Musk kjøpte det sosiale mediet. Men hva er egentlig vitsen med Mastodon, og vil folk faktisk gi opp Twitter nå? 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Sånn her er det flere Twitter-profiler som ser ut om dagen, etter at Elon Musk kjøpte det sosiale mediet. Men hva er egentlig vitsen med Mastodon, og vil folk faktisk gi opp Twitter nå? 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Elon Musk har kjøpt Twitter, og den kontroversielle foretningsmannen har blitt enerådende direktør og eneste styremedlem.

Dermed ser vi at mange norske brukere, mange av dem utviklere, nok en gang truer med å hoppe av skipet som er på vei inn i ukjent, stormende farvann.

Deriblant Hans Kristian Flaatten, utvikler i NAV. "No longer on Twitter. Follow me @starefossen on @mastodon.social and @snabelen.no" skriver han nå i bioen sin.

Hans Kristian Flaatten er en av mange norske utviklere som har gått fra Twitter til Mastodon. 📸: Privat
Hans Kristian Flaatten er en av mange norske utviklere som har gått fra Twitter til Mastodon. 📸: Privat Vis mer

- Jeg gjorde det primært som en reaksjon mot at én person kan kjøpe opp et helt nettverk med mange hundre millioner brukere, og plutselig bestemme hvilke regler som skal gjelde, sier Flaatten til kode24.

Og han er ikke alene om å gå til nettopp Mastodon.

Hva er Mastodon?

Mastodon er en mikroblogg-tjeneste akkurat som Twitter, men markedsfører seg med slagordet "Social networking that's not for sale", og innsalget "Your home feed should be filled with what matters to you most, not what a corporation thinks you should see".

Rent visuelt og i praksis ser Mastodon ganske likt ut som Twitter. Men rent teknisk, og konseptuelt, er forskjellene store. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Rent visuelt og i praksis ser Mastodon ganske likt ut som Twitter. Men rent teknisk, og konseptuelt, er forskjellene store. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Bak slike luftige vendinger ligger det et open source-prosjekt fra den 29 år gamle tyske utvikleren Eugen Rochko. Tanken er en desentralisert, Twitter-aktig tjeneste, hvor brukerne registrerer seg på ulike noder eller instanser, som kan snakke seg i mellom med ActivityPub-protokollen.

Disse instansene gjør det sosiale nettverket desentralisert, som blant annet skal gjøre det umulig å bli kjøpt opp av verdens rikeste menn.

Det er også disse instansene som gjør at folk får brukernavn ala "@starefossen@snabelen.no", hvorav "snabelen.no" er instansen "starefossen" har valgt for sin Mastodon-bruker.

...og hva er fødiverset?

Snabelen.no er den eldste og største Mastodon-instansen i Norge. Bak står den samfunnsengasjerte hotellmedarbeideren og illustratøren Christoffer Bakken Tallerås, også kjent som "snabeladmin@snabelen.no", som har vært på Mastodon siden årsskiftet 2016/2017.

- Rundt den tida eksisterte en norsk Mastodon-hjemplass, som het snabeltann.no, men etter noen år døde den bort. Jeg satt da opp snabelen.no, til ære for snabeltann.no, forteller Tallerås til kode24.

Christoffer Bakken Tallerås er admin for Mastodon-instansen Snabelen.no. 📸: Privat
Christoffer Bakken Tallerås er admin for Mastodon-instansen Snabelen.no. 📸: Privat Vis mer

- Mastodon er egentlig bare én av mange slike typer plattformer. Det som gjør plattformer som Mastodon unikt for sosiale medier, er at alle snakker sammen. Mastodon er en mikroblogg som Twitter, men den snakker også med plattform-hjemplasser for Pixelfed, som fungerer mer som Instagram, eller med hjemplasser for PeerTube, som er mer som Youtube. Dette kaller vi fødiverset; universet av føderaliserte og desentraliserte sosiale medier, forklarer han.

Tanken er blant annet å bare trenge én bruker til alt, og å åpne opp for fri konkurranse mellom sosiale medier og tjenester.

- Men også gi mer makt til forbrukeren, som får mer kontroll over personvernet, sikkerheten og vilkårene.

«Dette kaller vi fødiverset; universet av føderaliserte og desentraliserte sosiale medier.»

74 prosent vekst

Det er nå et halvt år sida kode24 skrev artikkelen "Derfor flykter ikke norske utviklere fra Musk-Twitter: - Ikke overbevist av Mastodon". Men dette kan være i ferd med å snu, etter at Musk-oppkjøpet faktisk ble gjennomført.

  • Snabelen.no melder om 384 nye brukere siden Musk-oppkjøpet, 30. oktober. De er da oppe i 906 brukere totalt, hvorav 521 er aktive.
  • Oslo.town, en annen norsk Mastodon-instans, forteller om 80 nye brukere den siste måneden. De har nå 435 brukere, hvorav 149 var aktive den siste måneden.

Tallene er altså små, men det gjør også veksten desto større. Veksten til Snabelen.no, for eksempel, er på nesten 74 prosent.

Dessuten melder Mastodon selv, på Twitter skal vite, om 70.000 nye brukere på én dag etter Musk-oppkjøpet.

Tror ikke på revolusjon

- Vi er en liten instans, og vokser organisk og sakte. Men hver gang Twitter gjør noe som opprører brukerne, ser vi en vekst i aktiviteten, forteller Oslo.town-administrator Matt Vestengen-Cox til kode24.

Han er også kjent som "@matt@oslo.town" og "@themayor@oslo.town", og jobber til daglig som designer for Microsoft Norway, med Microsoft 365-pakka.

Matt Vestengen-Cox driver Mastodon-instansen Oslo.town. 📸: Privat
Matt Vestengen-Cox driver Mastodon-instansen Oslo.town. 📸: Privat Vis mer

- Hvordan tror du tida framover blir?

- Mastodon er kjempebra, men på slutten av dagen er det et sosialt nettverk, og det ser ut til å være begrensa hvor attraktivt det er for unge folk å dele ting på samme måte som folk har gjort tidligere. Med mindre du har ambisjoner om å bli "en influencer" og tjene penger på det, svarer Vestengen-Cox.

Men han håper verden uansett for opp øya for desentralisert teknologi som Mastodon, som han ser på som en "forfriskende forandring, bort fra store, bedriftseide apper som tar all kontroll".

- Det er litt voldsomt å si at "Mastodons tid har kommet!", og jeg er ikke sikker på at dens popularitet vil motstå styrken til tek-gigantene som Facebook og Twitter. Men for framtida til internett, er det definitivt et steg i riktig retning.

«Det kan være vanskelig å kutte ut Twitter helt for mange.»

Tror pågangen stilner

Heller ikke Snabelen.no-sjefen er sikker på at Mastodon nå kommer til å ta helt av.

- Det er vanskelig å si hva tida vil bringe, men etter min mening så vil pågangen stilne. Det bekymrer meg egentlig ikke, og er til dels er det en bra ting, sier Tallerås til kode24.

Han viser til at hele poenget med Mastodon og det såkalte fødiverset er at ikke alt står og faller på én tjeneste. Og at det vi nå ser er en del av en større, saktegående trend, som har hatt flere liknende bølgetopper tidligere.

- Men det vi ser, er at bølgene blir større og større, avslutter Tallerås.

Vanskelig å gi opp Twitter

Tilbake til en av de nye Mastodon-brukerne; utvikleren Flaatten.

- Du skriver på Twitter at du ikke lenger er der, men det var jo nettopp på Twitter at vi i kode24 fikk kontakt med deg. Er det vanskelig å kutte det ut helt?

- Hehe, veldig godt poeng. Det kan være vanskelig å kutte ut Twitter helt for mange, da ikke alle er over på Mastodon, svarer Flaatten.

- Men flere har allerede slettet sine profiler, og jeg ser for meg at jeg gjør det samme om ikke så veldig lenge.