Må norske utviklere bruke fritid på fag?

Dette gjør Capgemini, Bouvet, FINN.no og Bekk for at utviklere holder seg faglig oppdatert i arbeidstida.

Beate Nesheim i Capgemini, Erik Wendel i Bekk, Simen Sommerfeldt i Bouvet og Nicolai Høge i FINN tror utviklerne sine bruker fritid på fag, men alle hevder at dette ikke er noe arbeidsgiverne krever. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke / privat / selskapene
Beate Nesheim i Capgemini, Erik Wendel i Bekk, Simen Sommerfeldt i Bouvet og Nicolai Høge i FINN tror utviklerne sine bruker fritid på fag, men alle hevder at dette ikke er noe arbeidsgiverne krever. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke / privat / selskapene Vis mer

I forrige uke publiserte kode24 et intervju med blant annet Finn-utvikler Haimanot Tekie.

Hun følte at hun hang bak kolleger, fordi hun hadde hverken tid eller energi til å sette seg ned med jobb-oppgaver etter at hun hadde lagt barna.

Det fikk oss til å lure på hvordan norske arbeidsgivere tilrettelegger for at utviklere kan holde seg faglig oppdatert innenfor vanlig arbeidstid.

For ikke å snakke om det er en grunnleggende forventning at man må bruke fritid for å holde hodet over vann i et langt karriereløp som utvikler.

Her letter ledere på sløret om egen tidsbruk - og forventninger innad i bransjen.

Rasberry-testing etter Kveldsnytt

Simen Sommerfeldt er teknologidirektør i konsulentselskapet Bouvet. Han mener kravet om å holde seg oppdatert er en utfordring i alle kunnsksapsyrker, og at man må regne med å bruke egen tid på å følge med i bransjen.

Simen Sommerfeldt er utviklingsdirektør i Bouvet. Han står også bak Lær Kidsa Koding. 📸: Privat
Simen Sommerfeldt er utviklingsdirektør i Bouvet. Han står også bak Lær Kidsa Koding. 📸: Privat Vis mer

- Hvis man brenner for jobben sin, har man lyst til å bruke fritid. Motivasjonen kommer fra å synes det er gøy å holde seg oppdatert.

Selv bruker han bruker mellom to og tre timer på kvelden annenhver dag.

- Det hender jeg tester en ny Raspberry eller AI-prosjekt, men bare hvis det passer for familien, forteller Sommerfeldt til kode24.

- I bransjen er det så sensasjonelt å kunne det siste. Det er ikke noe å være redd for. Man kan ikke være faglig på topp gjennom hele livet, men av og til er det bra å føle at man blir akterutseilt, da strammer man opp strikken.

Tiltak i Bekk, Bouvet, FINN.no og Capgemini

Dette er kompetansehevingstiltakene som tilbys utviklerne:

  • I Capgemini er summen av prosjekter ute hos kunder, kunnskapsdeling mellom kollegaer med kurs og ulike sertifiseringer en del av kompetansetiltakene for utviklerne. I periodene konsulentene er mellom prosjekter, legger de vekt på at utviklerne bruker tiden på å både dele og øke sin egen kompetanse mest mulig.
  • I Bouvet organiserer de interne fagprogrammer på dagtid i tillegg til utikler- og arkitektskoler med sju interne labber, temadager og skreddersydd opplæring i for eksempel AI eller sikkerhet. I tillegg er det rom for å gi ekstra kompetansetid til småbarnsforeldre.
  • I FINN er det mye bruk av interne kurs av og med enhetens utviklere som gjelder. I tillegg til opplæringstiltak på tvers av organisasjonen. Selskapet legger vekt på minst mulig micro management og gir mest mulig tillit slik at ansatte får nødvendig tid til å tilegne seg ny kunnskap i møte med utfordringer.
  • I Bekk har de faggrupper, fagdager og eksterne konferanser. I tillegg setter vi av arbeidstid til individuell kompetanseutvikling. Alle i Bekk har en fagleder, hvis jobb er å sørge for at du lykkes med kompetansebyggingen din.
Nicolai Høge er sjef for 140 utviklere i FINN. 📸: Caroline Roka / FINN
Nicolai Høge er sjef for 140 utviklere i FINN. 📸: Caroline Roka / FINN Vis mer

Fritid vies fag i FINN

I FINN.no jobber det 140 utviklere. Teknologidirektør Nicolai Høge mener ingen av hans ansatte skal måtte bruke fritiden på å utvikle kompetansen sin for å gjøre en god jobb. Likevel tviler han ikke på at det er mange utviklere i teknologienheten som bruker mye fritid på faget sitt.

«Mange utviklere jobber i denne bransjen nettopp fordi det er en hobby.»

- Mange utviklere jobber i denne bransjen nettopp fordi det er en hobby, men det skal ikke være nødvendig å bruke fritid på jobben du har i Finn, sier Høge til kode24.

- Man lærer best ved å gjøre den jobben man gjør, med flinke folk som er villig til å samarbeide innenfor arbeidstiden.

Teknologidirektøren har imidlertid ikke et tall på hvor mye tid han selv bruker av fritiden på jobbrelaterte ting.

- Forventninger til ledere er nok annerledes, men jeg bruker langt mer enn åtte timer, og er tilgjengelig stort sett hele tiden hvis det er noe jeg må ta stilling til.

Beate Nesheim, ansvarlig for rekruttering i Capgemini, mener et jevnt og trutt kompetansefokus er nødvendig i og utenfor kontorlandskapet.

Beate Nesheim, ansvarlig for rekruttering i Capgemini. 📸: Capgemini
Beate Nesheim, ansvarlig for rekruttering i Capgemini. 📸: Capgemini Vis mer

- Som konsulent skjer kompetanseutviklingen først og fremst i arbeidstid når du er med i spennende utviklingsprosjekter. I tillegg legger vi til rette for kompetansedeling mellom ansatte gjennom flere digitale møteplasser, forteller hun i en epost til kode24.

Tiltak mot bedrager-syndromet

I Bekk forventer de heller ikke at utviklerne skal bruke fritiden sin på jobbrelaterte ting, men erkjenner at noen nærmest vil bruke hver ledige time til å kode. Fagsjef for utviklerne, Erik Wendel, prøver å målbinde flere typer utviklere.

- Hvis man i faglige settinger kun blir eksponert for sine flinkeste kollegers sterkeste sider, folk som er ute på internasjonale konferanser og holder foredrag, er det lett å føle på bedragersyndromet. Dette er noe vi adresserer og jobber målrettet mot, spesielt blant yngre utviklere, sier Wendel til kode24.

Erik Wendel er fagsjef for utviklerne i Bekk, men akkurat her står han på brygga i Henningsvær. 📸: Privat
Erik Wendel er fagsjef for utviklerne i Bekk, men akkurat her står han på brygga i Henningsvær. 📸: Privat Vis mer

Man kan helt fint gjøre karrière uten å måtte nilese Hacker News på trikken og gjøre tutorials under frokosten, mener Wendel.

- Vi vet at det er en forskjell på å være 25 år, mer eller mindre nyutdannet og i startfasen i arbeidslivet, og være 35 år, ha to barn under fem år og virkelig kjenne på tidsklemma.

- Hvor mye kompetansehevingstid kreves det egentlig for å opprettholde status quo som en effektiv Java- eller React-utvikler?

- Dette handler mye om kvaliteten på tiden man bruker. Faget beveger seg liksom ikke sååå fort! Men det er rom for å bruke ekstra tid på faget sitt når man personlig ønsker det. Overskudd må til for å fungere bra - i jobb og privat!