Kripos har klart å låse opp dataene til Hydro: - En stor seier!

Krypteringsnøkler beslaglagt i en internasjonal politiaksjon i 2021 viste seg å være løsningen.

Hydro var et av flere store selskaper som i 2019 ble utsatt for et stort dataangrep, et løsepengevirus, der de fikk beskjed om å betale for å få tilgang til dataene sine igjen. 📸: Terje Pedersen / NTB
Hydro var et av flere store selskaper som i 2019 ble utsatt for et stort dataangrep, et løsepengevirus, der de fikk beskjed om å betale for å få tilgang til dataene sine igjen. 📸: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Internasjonal etterforskning har resultert i funn av krypteringsnøkler. Det gjør at selskaper rammet av dataangrep, får tilgang til dataene sine igjen.

– Det at vi har klart å finne tilbake så mange krypteringsnøkler, er en stor seier for etterforskningen, sier politiadvokat Knut Jostein Sætnan i Nasjonalt cyberkrimsenter i Kripos i en melding på Politiet.no.

Nektet å betale løsepenger

Hydro var et av flere store selskaper som i 2019 ble utsatt for et stort dataangrep, et løsepengevirus, der de fikk beskjed om å betale for å få tilgang til dataene sine igjen. Selskapet nektet å betale løsepengene og anmeldte saken til politiet.

De organiserte kriminelle bak angrepet er mistenkt for å stå bak tilsvarende dataangrep mot 1800 individer og virksomheter i totalt 71 land.

Stor internasjonal politiaksjon

Høsten 2021 deltok Kripos i en stor internasjonal politiaksjon mot organiserte digitale kriminelle i Ukraina, der de fant en rekke krypteringsnøkler i beslaglagt materiale.

Disse nøklene gjør at virksomheter som har vært rammet, kan få hjelp til å låse opp krypteringen og få tilgang til dataene sine igjen. Det er snakk om både norske og internasjonale virksomheter, sier Sætnan.