Emil (18) måtte vente fire måneder på ny oppkjøring. Da fikk han en idé: Oppkjørings-varsler

Oppkjoring.com tråler Vegvesenet etter ledige timer. - Lagde den egentlig bare for meg selv, forteller ung utvikler.

Emil Djupvik har lært seg å programmere selv, og har lansert oppkjoring.com for å hjelpe andre som også trenger ny oppkjøringstime. Det er nemlig oppkjøringskaos i Norge for tida. 📸: Privat
Emil Djupvik har lært seg å programmere selv, og har lansert oppkjoring.com for å hjelpe andre som også trenger ny oppkjøringstime. Det er nemlig oppkjøringskaos i Norge for tida. 📸: Privat Vis mer

- Jeg strøk oppkjøring i februar, og gadd ikke å vente i fire måneder på ny time, forteller 18 år gamle Emil Djupvik fra Asker til kode24.

Som blant annet NRK har hatt fokus på lenge, har det blitt lange køer for oppkjøringstimer etter koronapandemien. Mange må nå selv bestille oppkjøring, uten kjøreskolens hjelp, og rekordmange vil ta lappen.

Da blir det fort kaos, som også Djupvik fikk erfare.

- Så jeg lagde dette programmet først og fremst for meg selv, fortsetter Djupvik.

Målet var å slippe å vente i fire måneder på ny oppkjøringstime. Så 18-åringen programmerte en server til å tråle Vegvesenets nettsider etter ledige timer, og varsle han så han kunne prøve å bestille dem.

Det funka, og etter tips fra venner skjønte han at programmet hadde et potensiale langt utenfor hans eget soverom.

Så nå har Djupvik lansert oppkjoring.com.

Sånn ser forsida til oppkjoring.com ut.
Sånn ser forsida til oppkjoring.com ut. Vis mer

Betaler seg selv

Oppkjoring.com gjør for oppkjøringstimer hos Vegvesenet hva Passvarsel.no gjør for passtimer hos politiet:

Du velger hvilke trafikkstasjoner som er aktuelle for deg, og får gratis varsel på epost når de legger ut ledige oppkjøringstimer. For fem kroner får du et varsel på SMS også, om du ønsker.'

På skrivende tidspunkt viser telleren på oppkjoring.com at 1.175 personer har brukt tjenesten.

- Det har ikke blitt mye penger, men den betaler i hvert fall seg selv - jeg taper i hvert fall ingenting lenger, smiler Djupvik.

Python, MongoDB, Angular

Akkurat som passvarsel.no baserer også oppkjoring.com seg på udokumenterte API-er fra en offentlig etat.

- Så jeg måtte finne ut av alt selv, dessverre, sier Djupvik.

Grovt sett fungerer tjenesten sånn her:

  1. En Linux-server hos Linode kjører et Python-skript hver time, som henter dataen fra Vegvesenet-API-et, og legger alt inn i en MongoDB-database.
  2. Serveren tar så en titt på alle brukerne til oppkjoring.com, for å se om noen av de nye timene er relevante å varsle om. Om så er, vil de enten varsles på epost gjennom Sendgrid, eller på SMS via GatewayAPI.
  3. For å kunne bruke API-et må dessuten Djupvik passe på å ha et gyldig token, som han må fornye to ganger om dagen med BankID, i en egen applikasjon han har laga med Flutter i språket Dart.
  4. Fronten på oppkjoring.com er en Angular-applikasjon, med en Express.js-backend, hos Vercel.

kode24 har tidligere fulgt saken hvor Vegvesenet gikk rettens vei for å prøve å stanse andre fra å bruke API-ene deres. Vi har bedt Vegvesenet å kommentere Oppkjoring.com, men har foreløpig ikke fått noe svar.

18 år og selvlært

Python og Dart, Flutter og Angular, Express.js og udokumenterte API-er; oppkjoring.com har et imponerende mangfold av teknologier og språk.

Særlig når utvikleren er 18 år gammel og selvlært.

- Jeg endte nok opp som utvikler fordi jeg har et indre ønske om å lage ting, og programmering ble et naturlig medium for meg å gjøre det på. Så i 2017 starta jeg å utfordre meg selv ved å stadig lære meg nye teknologier, forteller Djupvik til kode24.

Han fullførte videregående i år, og har begynt å jobbe som frilans-utvikler for Toptal. De beskriver seg selv som "Hire the Top 3% of Freelance Talent", og skal ha høye opptakskrav.

Nå er spørsmålet om han skal ta seg en formell utdanning etter millitærtjenesten.

- Man tjener jo stort sett godt som programmerer, så det kan bli ekstremt dyrt for meg å studere på NTNU med tanke på pengene jeg ikke vil tjene på å jobbe, dersom jeg velger å heller studere, sier Djupvik.

- Men akkurat det tar jeg som det kommer.