Politiet om Passvarsel.no sin API-bruk: - Kreativt initiativ

- Ønsker at data brukes etter "fair use"-prinsippet, sier politiet, som vurderer å lage egen tjeneste.

Sjefsarkitekt Tore Aasgaard i Politiets IKT-tjenester setter ikke en stopper for Passvarsel.no, selv om API-bruken ikke er avtalt med dem. Her er tidligere justisminister Monica Mæland på besøk Grønland politistasjon under pandemien, før passkaoset. 📸: Ørn E. Borgen / NTB
Sjefsarkitekt Tore Aasgaard i Politiets IKT-tjenester setter ikke en stopper for Passvarsel.no, selv om API-bruken ikke er avtalt med dem. Her er tidligere justisminister Monica Mæland på besøk Grønland politistasjon under pandemien, før passkaoset. 📸: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer

17 år gamle Ole Halvor Lindtveit Bergan møtte stormende jubel fra utvikler-Norge, da kode24 fortalte historien om systemet hans for SMS-varsling av ledige passtimer hos Norges politikontor.

Blant annet høsta han over 600 likerklikk på LinkedIn-en vår.

Men Ole Halvor har ikke bedt politiet om lov til å bruke API-ene deres til tjenesten sin Passvarsel.no, som han også tar betalt for. Og API-ene fant han ved å dekonstruere politiets egne nettsider.

Så liker politiet koden han har skrevet?

"Kreativt initiativ"

- Hva synes dere om at utviklere bruker API-ene deres til tjenester som Passvarsel.no?

- Dette var et kreativt initiativ fra Ole Halvor! skriver sjefsarkitekt Tore Aasgaard i Politiets IKT-tjenester i en epost til kode24.

- I det siste har mange opplevd problemer med å finne passtimer, så her har han møtt et tydelig brukerbehov. Vi ønsker kreative og dyktige utviklere velkommen til å søke ledige stillinger hos oss – særlig de som tenker nytt og ser muligheter.

Fair use er grei bruk

Politiets sjefsarkitekt virker altså å like tjenesten, og sier ingenting om at Ole Halvor må legge den ned. Samtidig virker han ikke å ville gi grønt lys for denne type bruk av et API som egentlig ikke ligger eksponert.

Regler for hvordan utviklere kan bruke politiets API-er og data skal være noe de vurderer fortløpende. Og foreløpig skal retningslinjene ta for seg hver enkelt tjeneste for seg, og da bare de API-ene som faktisk ligger åpne.

- Dette fordi det kan være forskjellig regelverk som ligger til grunn for bruk av de underliggende datakildene, forklarer Aasgaard.

- På generelt grunnlag ønsker vi at data benyttes etter prinsippet om "fair use", som betyr at alle som bruker dataene ikke må legge mer belastning på løsningene våre enn nødvendig. Unødig høy bruk av løsningene vil kunne ramme både egen og andres løsninger.

Vurderer å lage egen tjeneste

- Hvorfor er ikke disse API-ene dokumentert og eksponert offentlig?

- I dette tilfellet er ikke API-et eksponert direkte, og tjenesten som her er utviklet simulerer sluttbrukeradferd. Men vi har andre tjenester tilgjengelige på politiet.no som er dokumentert og eksponert, som for eksempel Taps og verifikasjonstjenesten vår for sjekk av norske ID-dokumenter.

- Og hvorfor tilbyr ikke politiet selv en tjeneste for å bli varsla om ledige passtimer?

- Vi er i dialog med vår leverandør for å se hvor raskt politiet selv kan levere denne tjenesten gratis til innbyggerne.