Advarer utviklere mot å bli utbrent: - Saccosekker kan gi falsk trygghet

- Kultur der man brenner ut utviklerne, og erstatter dem med nye, mener regissøren bak "The Happy Worker".

Regissør John Webster viste nylig fram dokumentaren sin "The Happy Worker - How Work Was Sabotaged" på filmfestival i Oslo. Vi møtte han for en prat om utbrenthet. 📸: Mona Sæther Evensen
Regissør John Webster viste nylig fram dokumentaren sin "The Happy Worker - How Work Was Sabotaged" på filmfestival i Oslo. Vi møtte han for en prat om utbrenthet. 📸: Mona Sæther Evensen Vis mer

Lenge før burnout var et begrep, og utbrenthet nær et folkehelseproblem, hadde man såkalte "burnout-shops" i Silicon Valley.

At bedrifter markedsførte seg som “burnout-shops” betydde en svært krevende kultur, med forventninger om at ansatte jobbet hardt, lange dager og ga opp fritid og privatliv, for en periode.

Og det er det viktige her - du jobbet sånn noen år, så fikk du aksjer og ble forhåpentligvis rik og kunne trappe voldsomt ned.

I dag har det nærmest blitt “en ny normal”.

Psykologen Christina Maslach bruker bildet: Man kan ikke løpe maraton i sprint-fart. Og man kan ikke ha så høye krav gjennom hele arbeidslivet.

Maslach har forsket på utbrenthet, og er en av mange eksperter som er intervjuet i filmen "The Happy Worker - How Work Was Sabotaged", som var en del av programmet til filmfestivalen OsloPix forrige uke.

Trailer for The Happy Worker. Vis mer

Håpet å bli truffet av en bil

Regissør John Webster fra Finland ble interessert i problematikken da han leste en artikkel om “Business Bullshit” av professor i organisasjonsatferd Andre Spicer.

- Det resonnerte med det jeg selv har sett: Så mange intelligente, talentfulle mennesker som har god utdannelse og har jobbet hardt, er forferdelige ulykkelige i arbeidslivet. Men vi snakker ikke om det, i hvert fall ikke på jobb. Hvorfor? spør han når kode24 møter han under OsloPix.

Regissøren begynte å gjøre research, og intervjuet eksperter som nevnte Sarkin, Maslach og David Graeber, forfatteren av boken Bullshit Jobs. I tillegg samlet han en gruppe kunnskapsarbeidere, med ulik bakgrunn og fra ulike bransjer som deltar i filmen.

En utvikler, en advokat, en fra finans, en fra startupverden, en ingeniør - det de har til felles er at de har blitt utbrent. De forteller om skuffelsen, følelsen av å være helt alene om å ikke takle det, enda man ikke vet hva “det” er en gang, ambisjonene som ble borte, søvnløsheten som kom snikende.

- Jeg pleide håpe på å bli truffet av en bil på morgenen, for å slippe å gå på jobb, sier én i gruppen, og de andre nikker gjenkjennende.

Er det virkelig så ille?

- Noen har kommentert at filmen virker overdrevet, men etter å ha jobbet med filmen i fire år vet jeg at dette er arbeidslivet for mange, sier Webster til kode24.

- Men siden vi ikke snakker om det, går mange rundt og føler på at de er alene om å ikke takle det.

Den utbrente utvikleren vi møter i The Happy Worker har hatt 16 jobber på 16 år, og forteller om en arbeidshverdag med ekstremt press. Ikke før er ett krevende prosjekt over, så ligger man bakpå med det neste.

- Det jeg hører om tech-bransjen, er en kultur der man brenner ut utviklerne, og så erstatter dem med nye. For utviklere som er ettertraktet på arbeidsmarkedet kan det kanskje virke som en løsning å skifte jobb, men ofte møter man de samme problemene på neste arbeidsplass, også.

8 av 10 kan bli utbrent

De vanligste grunnene til at utviklere blir utbrent er stor arbeidsmengde, ineffektive prosesser og uklare mål, ifølge en undersøkelse fra Haystack Analytics, et selskap som utvikler programvare for å måle produktivitet hos utviklere.

Pandemien har forverret problemet. Mange innen IT har jobbet under høyt press, både fordi man måtte lære å jobbe på nye måter, men også fordi løsningene som skulle utvikles var så viktige. 80 prosent av utviklerne i undersøkelsen har vært utbrente i løpet av det siste året.

- Selv om man ikke jobber med tunge løft i giftige gasser, kan arbeidsmiljøet være farlig. Faktisk tror jeg kule kontormiljøer med sacco-sekker og gratis cappuccino gir mange en følelse av falsk trygghet, sier regissør John Webster. 📸: Mona Sæther Evensen
- Selv om man ikke jobber med tunge løft i giftige gasser, kan arbeidsmiljøet være farlig. Faktisk tror jeg kule kontormiljøer med sacco-sekker og gratis cappuccino gir mange en følelse av falsk trygghet, sier regissør John Webster. 📸: Mona Sæther Evensen Vis mer

Tilsvarende tall finner vi i sikkerhetsbransjen, som også inkluderer norske tall: 8 av 10 norske ansatte med ansvar for IT-sikkerheten er i ferd med å bli utbrent, i følge en undersøkelse fra i fjor, skriver Security World Market. 79 prosent sier hverdagen deres har blitt påvirket i negativ forstand, 69 prosent føler seg overveldet av omfanget av jobben.

Security World Markets referer også til en annen undersøkelse av analyseselskapet Forrester, som konkluderte med at "IT-sikkerhets-teamene er sterkt underbemannet, til tross for at trusler og angrep øker i volum og kompleksitet".

Vi slenger på en ekstra, også: I sommer kom Young Professional Attraction Index (YPAI) - en undersøkelse utført av Academic Work - som viser at 74 prosent av "young professionals" i Norge har vært nær ved å oppleve utbrenthet.

Sakkosekker gir falsk trygghet

Webster tror vi undervurderer hvor farlig et dårlig arbeidsmiljø faktisk kan være.

- Selv om man ikke jobber med tunge løft i giftige gasser, kan arbeidsmiljøet være farlig. Faktisk tror jeg kule kontormiljøer med sacco-sekker og gratis cappuccino gir mange en følelse av falsk trygghet, sier han.

Han ble også overrasket over hvor syke mange av de utbrente faktisk ble.

- Det kan ta mange år å komme seg.

Etter første visning i Oslo snakket Webster med en i publikum som fortalte at samboeren skulle slutte i jobben som utvikler, nettopp fordi vedkommende ikke orket de dårlige strukturene, ineffektiviteten og presset lenger.

- At folk kjenner seg igjen er frustrerende, for det skal ikke være sånn. Det at flinke, talentfulle folk skal jobbe og stresse seg syke er jo idioti. Samtidig er det veldig fint å se at filmen engasjerer, og at folk kjenner seg igjen og forstår de kanskje ikke er alene, sier han.

- Etter visningene, når rulletekstene begynner, hører jeg ofte masse mumling fra salen - og det tar jeg som et godt tegn. Jeg håper de mumler om jobb!