Nå er bransjen så utsulta på utviklere at de tilbyr familien din 50.000 kroner for å tipse om deg

Kantega har fått 200 tips allerede. - Etterspørselen er et symptom på et alvorlig problem for landet vårt.

Daglig leder Marit Collin i Kantega sparer ikke på kruttet i sin nye rekrutteringskampanje. 📸: Kantega
Daglig leder Marit Collin i Kantega sparer ikke på kruttet i sin nye rekrutteringskampanje. 📸: Kantega Vis mer

"Denne går til deg som er kjæresten til en som kan kode" sier Kantega i en ny reklamefilm.

"Som har en designer i familien. Eller som kanskje bor i nærheten av en teknologiekspert. Da kjenner du kanskje vår nye kollega. Og det kan lønne seg."

Konsulentselskapet utlover nemlig en "finnerlønn" på 50.000 kroner til den som tipser dem om en som faktisk begynner å jobbe i selskapet.

Og selv om det høres vanvittig ut, lønner det seg sånn som arbeidsmarkedet er i Norge akkurat nå.

"Trenger nasjonal debatt"

- Er det virkelig så desperat mangel på utviklere nå, at det er verdt å betale 50.000 kroner for én?

- Vi er så heldig å få jobbe med noen av de største og viktigste IT-prosjektene i Norge, og kundene forventer at vi stiller med bra folk. Hvis denne kampanjen kan lede oss til nye kollegaer som vil trives her og utvikle seg sammen med oss, er vi villig til å betale for det, sier daglig leder Marit Collin i Kantega til kode24.

- Ser vi litt større på det, er etterspørselen etter utviklere et symptom på et alvorlig problem for landet vårt, fortsetter hun.

Hun peker på at vi går inn i en ny fase av digitalisering, hvor koden vår ikke lenger støtter en virksomhet, men blir virksomheten. Og at vi må utdanne langt flere teknologer enn i dag om vi vil fortsette å være konkurransedyktige.

- Finnerlønnkampanjen kan hjelpe oss og kundene våre på kort sikt, men vi trenger en større nasjonal debatt om hvordan vi skal få utdannet mennesker med kompetansen landet kommer til å trenge i årene fremover.

200 tips foreløpig

- Hvordan stiller en kostnad på 50.000 seg kontra det å bruke hodejegere og rekrutteringsbyråer, egentlig?

- Det er ikke helt sammenlignbart. Rekrutteringsbyråer koster nok mer, men gjør også en større jobb med utvelgelse og oppfølging av kandidater, svarer Collin.

Foreløpig skal Kantega ha fått inn så mange som 200 tips.

- Det står først langt nede i vilkårene at man skal høre med den man tipser om, om det er greit at man tipser dere om henne. Det står ingenting om dette i skjemaet, for eksempel. Tror dere ikke at mange vil tipse om folk de ikke har fått samtykke av? Og som potensielt er ganske lei av å bli kontakta av rekrutterer som dere?

- Man trenger ikke samtykke for å sende inn tips, men hvis vi vurderer tipset som interessant, må den som har tipset be kandidaten om samtykke før vi tar kontakt.

Skattepliktig finnerlønn

I vilkårene til finnerlønn-kampanjen står det også at man kan "tipse" om seg selv, og få de 50.000 kronene om man blir tilbudt og tar jobben. Dessuten får nye ansatte 1.000 aksjer i "velkomstgave".

- Hva stanser folk fra å tipse, starte, få finnerlønn og aksjer, og så bare si opp andre arbeidsdag?

- Den problemstillingen finnes jeg ikke bekymret for, svarer Collin i Kantega, som mener selskapet hennes og arbeidsoppgavene er grunnen til å ville jobbe der, ikke disse penga.

- Finnerlønn er skattepliktig, skriver dere nedover i vilkårene. Betyr det at man må legge til de 50.000 kronene i inntekten sin og betale vanlig inntektsskatt av dem?

- Det er riktig. Finnerlønnen er skattepliktig.