Sommerenferien er ofte en periode vi mennesker bruker til å se etter nye jobber, og for en del av oss står et aldri så liten jobbintervju for tur.
Og i kode24s siste Kodeløkka-undersøkelse har 1.504 norske utviklere svart på en rekke spørsmål om sin egen jobb og lønn.
Av dem svarte 1.078, eller nærmere 72 prosent, at de vil ha bedre lønn om de bytter jobb.
Derfor spurte Kode24 både Andrea Huse, rekrutteringsanvsarlig i Epinova, og forhandlingssjef i Nito, Knut Aarbakke om deres råd for bedre lønn i ny jobb.
Hva avgjør norske utvikleres lønn?
Gjør grundig research og se til lønnsstatistikk
- Hvis du vurderer å bytte jobb, eller skal søke din første jobb etter studiene er første steg å undersøke hva du kan forvente i lønn med tanke på rolle, utdannelse, ansiennitet og kompetanse, forteller Huse.
Da vil du får bedre forutsetninger for å vite om lønnstilbudet er konkurransedyktig eller om du bør gå i forhandlinger, ifølge hodejegeren.
I tillegg tipser hun om å sjekke ut hva Tekna anbefaler i begynnerlønn for 2021. Kode24 har også egne lønnsoversikter både for titler og utdanningsnivå.
100.000 kroner skiller frontend fra backend
- Argumenter godt!
Konkurransen etter gode utviklere er høy og mange selskaper i IT-sektoren tilbyr derfor konkurransedyktig lønninger.
Likevel kan du oppleve å få lønnstilbud du mener ikke reflekterer dine prestasjoner, eller det generelle lønnsnivået i bransjen, ifølge Huse.
- Du kan ta initiativ til å forhandle lønnen, men du må være realistisk, og ikke legg deg på et krav som virker urealistisk høyt, anbefaler hun.
Videre forteller hun at det er lurt å trekke frem resultater du har oppnådd, og vis gjerne til konkrete eksempler eller tall som kan dokumentere innsatsen.
For samtalen skal jo handle om dine resultater og din verdiskapning, ifølge Huse.
Hun understreker også viktigheten ved å få skriftlig bekreftelse om lønnsforhandlingen resulterer i at du går opp i lønn, eller om du får tilslag for andre goder.
Lik erfaring, lavere lønn
- Etter min erfaring kan det være store sprik i lønn mellom ulike IT-selskaper, men man kan ikke forvente samme betingelser i en startup som i en veletablert bedrift, forteller Huse.
For noen bedrifter lønner arbeidstakere ulikt, selv om man har identisk erfaring og kompetanse, ifølge rekruttereren.
Selvlærte utviklere tjener mer enn de med bachelor
- Enkelte er flinke til å argumentere godt for seg, og oppnår på denne måten høyere lønn enn kollegaer med identisk erfaring og kompetanse, sier hun.
NITO bekrefter at det er til dels store lønnsforskjeller mellom bransjer og bedrifter, også for IT-stillinger, men legger til at det ikke utløser noe automatisk krav på lik lønn.
- Det er geografiske lønnsforskjeller, og de færreste slike stillinger har noen form for automatiske lønnsopprykk. Det er derfor veldig viktig å kjenne markedsverdien sin, og her er tilgang til lønnsstatistikk helt avgjørende, forklarer forhandlingssjefen.
Skal du be om tittel?
Kode24 skrev tidligere i år at titler kan gjøre stor forskjell på årslønnen, og fagredaktør Jørgen Jacobsen skrev i en kommentar at norske utviklere ville være tjent med å be om en yrkestittel.
Vi stiller derfor spørsmålet:
Tech lead til norske utviklere: - Be om en tittel, nå!
Bør norske utviklere argumentere for ny tittel i ny jobb?
- Dersom en tittel ikke er fortjent basert på den kompetansen og det ansvaret man besitter så ville jeg ha ventet med å ta den diskusjonen. Tittel oppnår man basert på ansvarsoppgaver, og skal henvise til den kompetansen eller erfaringen man besitter, svarer Andre Huse.
og legger til:
- Mange arbeidsplasser har gode rutiner og etablert karrierestige internt, som gir titler utfra kompetanse, ansiennitet og ansvarsområde. Dette er også en god måte å sikre rettferdig tittel og lønnsutvikling.
«En 28-åring kan definitivt være senioringeniør dersom jobbinnholdet tilsier det.»
Spør, spør, spør!
Likevel forteller hun at hos selskaper uten karrierestiger kan det være mer aktuelt å argumentere for tittel, og forhandle på lønn.
Knut Aarbakke mener tittelen i størst grad bør gjenspeile jobbinnholdet, men sier det er helt klart store lønnsforskjeller mellom ulike stillingsgrupper.
- En tommelfingerregel er at jo mer ansvar, jo høyere lønn, sier han.
Og legger til:
- Jeg synes ikke man skal være beskjeden når det kommer til jobbtittel, og en 28-åring kan definitivt være senioringeniør dersom jobbinnholdet tilsier det.
Men lønn er ikke alt!
Huse fortelle at det finnes viktigere ting enn penger, selv på jobben.
Noe som støttes av Nito, som forteller at pensjon er like viktig å tenke på som lønn.
- For mange nyutdannede virker pensjon ganske fjernt, men for mange skal pensjonen dekke levekostnadene i 20-30 år etter at arbeidslivet er over, sier Knut Aarbakke.
- Jeg vasser i jobbtilbud
I tillegg til pensjonsordninger anbefaler både Huse og Aarbakke at arbeidssøker å forhøre om arbeidsgiver tilbyr goder som helseforsikring, foreldrepermisjon, treningskort, månedskort på kollektivtransport og betalt lunsjpause.
Huse mener også at det er viktig at søker spør seg selv to ting før man takker ja til jobben:
- Fokuserer selskapet på faglig videreutvikling og har de etablerte ordninger for dette?
- Er det et godt sosialt tilbud i selskapet?
- Uansett hva man tjener så er det viktig at man trives på jobben og at du får jobbe med noe du synes er engasjerende, forteller hun.