Tech lead til norske utviklere: - Be om en tittel, nå!

- Det er en god investering i framtida, mener kode24s Jørgen Jacobsen.

Tech lead Jørgen Jacobsen i kode24 mener det er på tide å be arbeidsgiveren om en bedre tittel. 📸: Jørgen Jacobsen
Tech lead Jørgen Jacobsen i kode24 mener det er på tide å be arbeidsgiveren om en bedre tittel. 📸: Jørgen Jacobsen Vis mer

Heisann! Fagredaktør Jørgen Jacobsen i kode24 her. Visste du at jeg på papiret ikke er fagredaktør i det hele tatt? I kontrakten min står det nemlig "tech lead".

Hvordan jeg fikk den fjonge tittelen "tech lead", spør du?

Jo, nå skal du høre:

Jeg spurte om å få den, da jeg ble ansatt.

Og det bør du og!

Tjen bedre, med tittel

Forrige uke skrev redaktør Ole Petter om hvordan titler fungerer i norsk kodebransje, basert på vår ferske lønnsundersøkelse.

Undersøkelsen viser at godt over halvparten av oss utviklere i Norge har en tittel utover utvikler. Vi er juniorer, seniorer, arkitekter og ledere og noen av oss er til og med "kodeknekkere". Selv om vi stort sett driver med det samme: Vi koder.

For ja, det er ikke nødvendigvis en felles praksis for hva som kreves for å få en spesifikk tittel i norsk kodebransje.

Som Ole Petter nevner i artikkelen har flere bedrifter valgt å la ansatte velge selv, mens andre har valgt å fjerne titler eller se bort fra dem, og så er det gruppen som kjører klassisk hierarkiske strukturen fra junior til senior og så kanskje sjefs-titler etter det.

Selv om det er mye forskjellig praksis på titler så betyr ikke det at titler ikke har betydning. Undersøkelsen viser nemlig at titler har noe å si, for lønna. Folk som har senior og lead i tittelen tjener i snitt bedre enn andre, og den statistikken vil vel du også gjerne være på riktig side av?

Jeg tror nemlig ikke det er så vanskelig å snike seg inn hvis man er målrettet.

«Det virket som om det ikke var noen struktur i hvilke titler folk fikk i det hele tatt. At titler bare ble delt ut på måfå.»

Hvor er juniorene?

I min første jobb i kodebransjen satt jeg på tredjegangs-intervjuet og fikk beskjeden: "Gratulerer Jørgen, du er ansatte som junior-utvikler hos oss".

Noe jeg godtok og signerte kontrakt - jeg antok jo at dette var måten de håndterte titler på? Det var min første kodejobb, selvfølgelig var jeg junior, eller?

Men da jeg begynte å hilse på kollegaer og forstod hierarkiet på arbeidsplassen, begynte antagelsene å slå sprekker.

Det var nemlig ikke så lett å oppdrive andre juniorer. Av 30 utviklere møtte jeg et par andre som hadde tittelen. De hadde blitt ansatt omtrent samtidig som meg. Mens nyutdannede utviklere som hadde blitt ansatt året før bare var vanlige utviklere.

Gikk det virkelig så fort å gå fra junior til utvikler, eller var bare tittelen noe ledelsen endret på litt som de følte for?

Arkitektene stikker

Selv om de aller fleste utviklere på arbeidsplassen bare hadde tittelen "utvikler", var det en håndfull utviklere som hadde - av uforklarlige grunner for kollegaene - blitt promotert til team-ledere, og fått tech lead i tittelen sin. Noe jeg ikke la merke til før jeg fikk mail av en av dem.

Hvorfor ble man automatisk en mer verdifull utvikler om man ble teamleder; en rolle som går mer på det organisatoriske, enn tekniske ferdigheter?

På hvert team var det også et par utviklere som hadde tittelen seniorutvikler. Hvorfor akkurat de hadde hadde blitt seniorutviklere, visste ikke kollegaene helt.

- Det er fordi de har jobbet her lenge, synset en kollega.

Så var det to utviklere som var arkitekter. De satt på et eget rom og arbeidet stort sett med å godkjenne "pull requests" fra teamene utenfor. Hvorfor akkurat de to var arkitekter? Gudene veit.

- De har jobba her nesten siden starten, spekulerte folk.

Etter en stund sa arkitektene opp, begge to, og forsvant til nye jobber. Men ble de erstattet med nye arkitekter? Neida.

Plutselig sa flere ansatte med tittelen "tech lead" opp også, og nye team-ledere ble ansatt. Men de hadde plutselig ikke "tech lead" i tittelen.

For et virrvarr. Det virket som om det ikke var noen struktur i hvilke titler folk fikk i det hele tatt. At titler bare ble delt ut på måfå.

«En senior-utvikler eller arkitekt høres ut som en person som ikke godtar luselønn som nyansatt.»

Investering i fremtiden

Men det var en struktur.

Alle de ansatte med fjonge titler hadde jo sagt opp og byttet jobb, og hva gir deg høyere startlønn på en ny arbeidsplass?

En fjong tittel fra forrige arbeidsplass, skulle man tro?

En senior-utvikler eller arkitekt høres ut som en person som ikke godtar luselønn som nyansatt.

Arkitektene og teach lead-ene som forsvant fra arbeidsplassen min hadde kanskje ikke så mye bedre lønn, eller avanserte arbeidsoppgaver, de bytta jobb tross alt. Men de hadde vært smarte nok til å be om en fjong tittel, i det minste.

Når de så bytta jobb, hadde de ordnet seg en skuddsikker måte å sikre et høyere lønnsnivå. De tenkte et skritt lenger frem, og det bør du også gjøre.

Prat med sjefen

Så nå utfordrer jeg deg: Ta en prat med sjefen, spør om du kan få lov å endre ordlyden i tittelen din. Kanskje du kan få slengt på en seniortittel? Eller arkitekt? Eller "tech lead"?

Du vil bli forbauset over hvor likegyldig mange sjefer er til disse titlene, spesielt om du ikke krever ekstra lønn eller goder i tillegg, og ikke ser ut til å ville si opp.

Mange sjefer vil nok se på det som et godt kompromiss for å holde på en ansatt. Det koster dem tross alt ingenting.

Bare pass på at du får det endret i selve kontrakten også.

Du går kanskje ikke opp i lønn der og da, men nå er du plutselig aktuell på arbeidsmarkedet med ny tittel, og helt nye lønnsutsikter.

Ganske god investering, spør du denne tech lead-en.