Plutselig var utviklere åpne om lønn på Twitter!

Men i lunsjen lever tabuet fortsatt i beste velgående. Hvorfor er det sånn?

Ville du flagga lønnen din i lunsjen? Fagredaktør Jørgen Jacobsen synes deling av lønn fortsatt er tabu. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Ville du flagga lønnen din i lunsjen? Fagredaktør Jørgen Jacobsen synes deling av lønn fortsatt er tabu. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Forrige lørdag skjedde det noe merkelig på Twitter.

"Jaha, er det uvanlig? Har du hørt om Trump?" tenker du kanskje. Ja ja, så er merkelige og snodige uttalelser kanskje selve essensen i Twitter, men denne traff nærmere utviklingsbransjen.

Det hele starten med at jeg la merke til en tweet fra kode24-venn og protesjé i konsulentselskapet Bekk, Kristoffer Giltvedt Selbekk, som lød:

"Jeg er glad vi deler lønninger. For en merkelig ting å ikke snakke om".

Min første tanke var omtrent slik:

"Hæ?! Har Bekk begynt å dele lønninger offentlig?".

Så jeg spurte Selbekk på Twitter om det stemte.

"Nei, tror ikke det", var svaret som plinget inn på telefonen noen sekunder senere.

"Så hva mente du med at du er glad vi deler lønninger?" spurte jeg både ivrig og noe forvirret tilbake.

"At masse folk på Twitter deler hva de tjener!" lød det fra Selbekk.

Jeg hadde glemt at "vi" også kan bety vi kodere på internett i 2020, og han hadde rett: Å dele lønnen sin har plutselig blitt en Twitter-trend.

Tok av på Twitter

Det viser seg at hele greia ble startet av en nederlandske utvikler, Sarai Vieira, som jobber for codesandbox.io.

Sist fredag delte hun en tweet som inneholdt hennes utdanning, farts som utvikler, stilling, arbeidssted og ikke minst lønn.

Så begynte svarene å rase inn.

Rundt 120 utviklere fra hele verden svarte på tweeten til Sarai, alle med samme informasjon: Utdanningen deres, hvor de jobber og hva de tjener.

Plutselig var det mulig å se hva Lars som jobber som backend-utvikler i Tyskland tjener, og Josh som er software-utvikler i Nigeria.

Flere norske slengte seg på også, som Audun fra Oslo, og selvfølgelig Kristoffer Giltvedt Selbekk.

Lønnstabu blant kollegaer

Så hvorfor reagerte jeg så sterkt? Jo, fordi snakk om lønn er ganske tabu i Norge. For meg er det ganske utenkelig å skulle nevne min lønn i en casual lunsjsamtale med kolleger. Og enda mer utenkelig å spørre en kollega hva vedkommende tjener.

Selv om vi jobber på samme team, selv om vi har samme verdi for prosjektet, selv om vi skriver kode inn i samme Github-repository.

Hvorfor er det egentlig sånn? Og hvorfor er det tilsynelatende lettere å gjøre det over internett?

Jeg har nemlig ingen problemer med å fortelle dere lesere at min lønn i kode24 er lik som da jeg tidligere jobbet som utvikler i Aller, rimelig nøyaktig 730.000 kroner. En lønning jeg synes er helt ok i Norge, med rundt ti års erfaring, og en mastergrad i interaksjonsdesign og informatikk, som jeg riktignok sjelden bruker til noe fornuftig.

I kode24 er vi selvfølgelig åpne om lønn; redaktør Ole Petter vet hva jeg tjener og omvendt. Noe annet ville vært rart når vi bare er to. Men i lunsjen, i samtale med kolleger utenfor kode24, er lønnsprat tabu.

Janteloven

"Det er rart... Da jeg hadde lavere lønn, var jeg mye mer villig til å snakke åpent om lønna mi" kommenterte redaktør Ole Petter undrende på morgenmøtet hvor vi snakka om denne artikkelen.

Kanskje er det derfor vi synes det er ekstra vanskelig å snakke om lønn i utviklingsbransjen - fordi de fleste av oss tross alt tjener ganske godt? Samtidig som vi kanskje er litt usikre på hvor mye vi egentlig skal få kompensert for jobben vår.

Hadde vi vært en lavtlønnet arbeidsgruppe med enormt arbeidspress og høy utnyttelsesgrad blant arbeidsgivere, hadde det nok vært lettere for oss å forenes om lønnen vår. Jantelovsmessig er det lettere å være åpen når man er på andre enden av urett-skalaen.

Det er selvsagt mange faktorer som bestemmer lønnen til en moderne utvikler, fra geografisk lokasjon til historiske avtaler, arbeidsoppgaver, relevant utdanning, og ikke minst det du ba om på jobbintervjuet før du hadde anelse om hva andre i bedriften tjente.

Å nevne sin egen lønn kan fort utløse et snøskred av misnøye blant kolleger. Tenk hvis det viser seg at du tjener 100.000 mer enn alle andre på teamet ditt. Er det fortjent? Skjedde det bare fordi du ble ansatt sist og ba om mest? Og er det i så fall rettferdig mot dem som har jobbet samme sted lengre?

Best å ikke si noe.

Eller så kan du gjøre som Variant, og lage en lønnskalkulator.

Eller utløse snøskredet, da, og se hva som skjer.

Hør ukas kode24-timen for å høre mer om hva Ole Petter og Jørgen mener om lønnsprat, samt hva norske utviklere egentlig snakker om i lunsjen, og om ukas store MGP-snakkis! 👇

.