Å være utvikler er ingen beskytta tittel, men bør man ha en formell utdannelse for å leve av koding i Norge?
Neida, mener selvlærte utviklere som Maximilian Øystad Lloyd, som hevder å klare seg helt fint uten.
- Jeg har ikke noen utdanningsseksjon i CV-en min i det hele tatt. Jeg har bare fjerna den. Så i CV-en har jeg masse prosjekter, fortalte han til kode24 på tampen av fjoråret.
Maximilian (20) sine beste tips som selvstendig konsulent
Ikke alle er enige i at det er helt uproblematisk å hoppe bukk over utdannelsen, som gjorde at kode24s egen fagredaktør gikk ut og ba utviklere med utdanning om å ikke dømme sine selvlærte kolleger.
Men når alt kommer til alt koker det for mange ned til ett spørsmål: Får du deg jobb som utvikler uten utdanning?
For to år siden snakket vi med store konsulentselskaper som Bekk og Capgemini, som alle var skeptiske. Men når vi i år snakker med mindre byråer, melder alle at de bryr seg pent lite om hva du har gjort på skolebenken.
«Det viktigste for oss er å ha flinke folk. Hvordan de har blitt flinke, er ikke så viktig.»
Ingen krav til utdanning
- Vi har aldri hatt noen formelle krav til utdanning i Blank, og slik kommer det til å fortsette å være, forteller CTO og utvikler Erlend Oftedal i Blank til kode24.
Og han får støtte fra alle de andre byråene vi snakker med i årets Kodeåret-serie.
- Vi har ingen krav til utdanning hos oss, og selv om de aller fleste hos oss har utdannelse, så er det viktigste for oss å ha flinke folk. Hvordan de har blitt flinke er ikke så viktig, sier teknolog og partner Gaute Magnussen hos Boitano.
- Utdanning er ikke noe vi ser så mye på når vi ansetter utviklere, bekrefter seniorutvikler og partner Marcus Dahl i Everyday.
- Det er sjeldent vi legger vekt på utdanningsseksjonen på CV-en til kandidater, følger teknologiansvarlig og partner Robert Bue i Good Morning Naug opp.
- Skole gir en indikasjon på erfaring og evner, og det er et bra bakteppe for et jobbintervju. Men siden vi alltid jobber med nye utfordringer og hverdagen stort sett går i å lære og å kommunisere med teammedlemmer, så er det evne til læring, samarbeid og gjennomføring som står sentralt i våre jobbintervjuer, nikker CTO Håvard Fossli i Agens.
Ser etter erfaring
Så om ikke byråene bryr seg om utdanning, hva bryr de seg om da?
- Vi ser heller på erfaring og tidligere prosjekter, sier Dahl i Everyday til kode24, og får støtte fra Bue i Good Morning Naug:
- Det er hva du har gjort de siste to årene som har betydning, spesielt i et fagfelt som endrer seg så ofte, sier Bue.
- Tilfeldig at jeg ble utvikler med utdanning
- Som selvlært utvikler selv blir det vanskelig å være objektiv på dette punktet, men for oss er det viktigere med erfaring som praktiserende utvikler enn utdanning.
Han understreker at noen utviklere selvfølgelig trenger en tyngre teoretisk bakgrunn, gjerne fra en utdannelse, men poenget hans er at ikke alle trenger dette.
- Jeg tror behovet for begge deler vil være der i fremtiden, og jeg synes det er godt at vi kan jobbe med et fag der begge deler er mulig. Det gjør at flere velger å jobbe med teknologi, da vi trenger ulike fremgangsmåter for ulike personer, forteller Bue til kode24.
«Vi velger heller en utvikler som kan vise til å ha utviklet en nettside og API fra start til slutt.»
Har ansatt 16-åringer
Én ting er å si at man ikke ser etter utdanning, noe annet å faktisk sette det ut i live ved å ansette selvlærte utviklere. Men også dette forteller flere av byårene at de faktisk har gjort.
For eksempel viser Bue i Good Morning Naug til at de ga den allerede nevnte Lloyd sin første kodejobb - da han bare var 16 år gammel.
- For behovet hos oss er slik at vi velger heller en utvikler som kan vise til å ha utviklet en nettside og API fra start til slutt, enn å kunne tegne en perfekt databasearkitektur på tavlen. Utdanning versus selvlært praktisering har begge fordeler og ulemper, så det avhenger mer av inntrykket, tankene og fokuset hos kandidaten, og om vi tror personen kan løse utfordringer for oss allerede fra begynnelsen, sier Bue til kode24.
- Vi har ansatt noen rett fra bootcamp uten erfaring – og vi gjør det gjerne igjen! Kort fortalt ansetter vi dem som elsker å lære og jobbe i team, forteller Fossli i Agens.
- Vi ansetter kun svært erfarne utviklere, dermed vil vi neppe se noen fra bootcamps og lignende før om noen år, mener Magnussen hos Boitano.
- Men da vil vi vurdere disse på samme måte som alle andre vi tar inn som partnere.
Are gikk på ni ukers kode-bootcamp, til 74.000 kroner
- Tror ikke jeg hadde lært så mye, på så kort tid, på noen annen måte, forteller Are Sandvik om Ironhack.