Maximilian (20) sine beste tips som selvstendig konsulent

Den selvlærte utvikleren Maximilian Øystå Lloyd har drevet for seg selv siden han var 18 år.

Utvikleren Maximilian Øystå Lloyd under innspilling av ukas episode av podcasten kode24-timen. 📸: kode24-timen
Utvikleren Maximilian Øystå Lloyd under innspilling av ukas episode av podcasten kode24-timen. 📸: kode24-timen Vis mer

Vinteren 2016 tok den da 16 år gamle Maximilian Øystå Lloyd med seg faren sin inn i skogene i Drøbak. Der fant de fram skolebøkene hans og en lighter - så satt de fyr på pensum.

Maximilian ville nemlig ikke gå på videregående. Han ville bli utvikler - uten å studere.

kode24 møtte han to år senere. Da hadde den da 18 år gamle selvlærte utvikleren nettopp starta sitt eget selskap, etter å ha jobba som utvikler i både Good Morning og Auka.

Og når vi møter den nå 20 år gamle utvikleren, i ukas episode av kode24-timen, prater han om muligheter for å ekspandere selskapet, med flere ansatte.

For det har gått bra med Maximilian som selvstendig konsulent. Tross null utdanning og begrensa erfaring med både kode og livet sjælv, har han allerede gjort mange oppdrag for store aktører som DNB, NTB, VG, Aker Biomarine og Spond.

I podcasten vår denne uka snakker vi om livshistorien hans, hvorfor han mener utdanning er oppskrytt, hvordan en 20 år gammel selvlært koder liker å kode - og om hans beste tips til andre som vurderer å starte for seg selv som selvstendig konsulent.

Her er kortversjonen av det sistnevnte.

#1: Selg deg selv

- Jeg har ikke noen utdanningsseksjon i CV-en min i det hele tatt. Jeg har bare fjerna den. Så i CV-en har jeg masse prosjekter, forteller Lloyd i kode24-timen.

- Men er det ingen som reagerer på at du ikke har noen utdanning?

- Det spørs hva slags type firma det er. Men de som reagerer negativt på det er ofte firmaer jeg ikke har lyst til å jobbe med. Det høres kanskje ut som en forsvarsmekanisme, men jeg har ikke lyst til å jobbe for store selskaper med flere tusen ansatte. Jeg sikter meg inn mot de kule, små selskapene, svarer han, som mener den viktigste jobben uansett gjøres når han faktisk møter potensielle kunder:

«Jeg har ikke noen utdanningsseksjon i CV-en min i det hele tatt.»

- Når du kommer på intervjuet har du muligheten til å selge deg selv. Det har skjedd flere ganger at de er ganske skeptiske, men så kommer intervjuet, og da blir de solgt.

- Hva er trikset for å få til det, da?

- Jeg har ikke så mange triks. Bare å være kompetent. Og når du føler i beina at du er flink, reflekteres det i hvordan du snakker, hvilke ord du bruker, hvordan du oppfører deg - og folk plukker fort opp på det, bevisst eller ubevisst.

#2: Skaff deg et nettverk

- Hvordan får du oppdragene dine?

- Det er gjennom bekjente. Eller referanser. Eller eks-kolleger som anbefaler meg. Også bygger man opp et kundenettverk, forteller Lloyd.

Maximilian Øystå Lloyd på forsida av Aftenposten i 2017.
Maximilian Øystå Lloyd på forsida av Aftenposten i 2017. Vis mer

- Man gjør det folk gjør rundt seg. For eksempel: Går du på gata, og noen ser opp, ser du også opp. Så når noen anbefaler deg, som de allerede stoler på, blir du godkjent for dem, også. Så du må egentlig bare ha et godt forhold til noen som har en viss autoritet, og som folk stoler på.

- Et godt nettverk, altså. Men hvordan fikk du et godt nettverk?

- Det skjer ganske naturlig, jeg hadde ikke så mye plan på det. Det er bare å gjøre et godt inntrykk. Og alltid gjøre det beste man kan. Og om det blir konflikter eller hva som helst; du kan aldri si at det noen føler er feil. Føler de at du ikke har gjort en god jobb, så har du ikke det, i deres øyne.

#3: Ikke takk nei til kule oppdrag

- Det prosjektet jeg jobber på nå, det er et veldig kult prosjekt. Det er veldig bra for å få inn nye kunder, og derfor kan jeg ta litt lavere pris på det, forteller 20-åringen i kode24-timen.

- Når et oppdrag blir en så bra referanse, må du tenke litt sånn: "Er det verdt det å miste dette prosjektet fordi jeg vil ha 100 kroner mer i timen? Eller bør jeg ta det, også har jeg et dritkult prosjekt å vise til?".

- Jeg tror at verdien av kule prosjekter, og det å ha gjort kule ting, blir mer verdt i årene framover enn det å kun ha en utdannelse å vise til.

#4: Ikke si at du ikke kan noe

- Hvor gjør du om du får tilbud om et opppdrag du har lyst til å gjøre, men som involverer teknologi du ikke kan?

- Jeg sier jeg kan det, og lærer det, flirer Lloyd.

- Jeg bygger fallskjermen mens jeg faller. Om det er noe jeg skjønner at jeg lett kan lære meg ved å lese dokumentasjonen i to dager, er det jo like greit. Men det er selvfølgelig grenser; jeg kan ikke gå inn i et språk jeg aldri har brukt.

- Noen spør sånn "kan du dette? Kan du React? Kan du Vue?", men jeg tenker at det ikke er det som er jobben din - du skal løse et problem.

#5: Alltid gjør en god jobb

- Alltid gjør en god jobb. Alt ansvaret er på deg. Grunnen til at du blir betalt mer som selvstendig konsulent enn fast ansatt, er at du har ansvar for hele prosessen, forteller Maximilian Øystå Lloyd, som tipser om å være bevisst på nettopp det.

- Du har også kundeforholdet, du må vite hvordan du skal snakke med kunden, og du må holde dem fornøyd.

- Gjør du en dårlig jobb, er det dårlig for merkevaren din. Det er en liten bransje, de fleste kjenner hverandre, så du kan ikke svi for mange kunder.

«Du må vite hvordan du skal snakke med kunden, og du må holde dem fornøyd.»

#6: Alltid ha kontrakt

- Er det noen tabber du selv har gjort, som du kan tipse andre om å ikke gjøre?

- Alltid ha en kontrakt. Uansett, svarer Lloyd.

- Selv om det bare er for en kompis; bare ha en kontrakt, så du ikke svir deg på det.

#7: Bruk mindre enn du tjener

- Det var litt dødt i sommer. Det var jo både korona og ferie, innrømmer Lloyd i kode24-timen.

Hva han omsetter for i året er derfor vanskelig å si - det varierer hele tida. Det er én av risikoene ved å være selvstendig konsulent.

Og derfor kan det være lurt å være ekstra bevisst på forbruket, også.

- Jeg flytter tilbake til Drøbak nå, for jeg tenker å bo her i et halvt år og så kjøpe leilighet til sommeren, forteller 20-åringen, og oppsummerer:

- Alltid bruk mindre enn det du tjener.