Vil heller vite om du er en ape eller løve enn hvor du studerte: - Lite relevant, mener ekspert

Knowit Experience sitt Apply or Die spør hverken om CV eller søknad, men mye annet.

Philip Høili (rådgiver), Andrea Claussen (designer), Erik Borge (utvikler), Jonas Hildershavn (utvikler) og Julie Wennesland (designer) står bak Apply or Die-løsningen til Knowit Experience. Joffrey Lamirault (animasjon) og Ørjan Ommundsen (musikk) var ikke tilstede da bildet ble tatt. 📸: Roar Skotte / Knowit
Philip Høili (rådgiver), Andrea Claussen (designer), Erik Borge (utvikler), Jonas Hildershavn (utvikler) og Julie Wennesland (designer) står bak Apply or Die-løsningen til Knowit Experience. Joffrey Lamirault (animasjon) og Ørjan Ommundsen (musikk) var ikke tilstede da bildet ble tatt. 📸: Roar Skotte / Knowit Vis mer

- Vi ville tenke nytt rundt rekruttering for å tiltrekke oss flere søkere, forteller Jonas Hildershavn, senior systemutvikler i Knowit Experience, til kode24.

Resultatet ble et opplegg de kaller Apply or Die: Et søknadsskjema med musikk og grafikk som et gammelt dataspill, og et navn som trolig spiller på gamle spill som Skate or Die.

- Hvorfor kan ikke jobbsøking være morsomt og inkluderende?  Må man virkelig sende CV og søknadstekst? spør Hildershavn retorisk.

Løve eller ape?

Apply or Die ber ikke jobbsøkerne om verken CV eller jobbsøknad. Men de ber om en hel del annet, som:

  • Hvor du vil møte Knowit Experience, og om du vil drikke for eksempel energidrikk eller sjokolademelk.
  • Hvorvidt du er et A- eller B-menneske.
  • Om du føler deg mest som en løve ("viljesterk, besluttsom og liker å ta ordet"), apekatt ("entusiastisk, leken og iderik"), hund eller katt.
På Applyordie.no blir kandidater blant annet spurt om hvilket dyr de føler seg som.
På Applyordie.no blir kandidater blant annet spurt om hvilket dyr de føler seg som. Vis mer

- Hvorfor vil dere vite dette?

- Både valg av dyr og om man er A- eller B-menneske er ment til å være lettbente samtalestartere til møtet med potensielle kollegaer. Samtidig vil vi vise at vi setter pris på mangfold og har fleksibel arbeidstid, forklarer Hildershavn.

I tillegg ber Apply or Die om mer seriøse ting, pakket inn i useriøsitet, som "Hva er din superkraft?" (hvilket fagfelt du jobber med), "Hvilke skillz har du?" (nøkkelkompetanse) og "Hva er din backstory?" (høyeste fullførte utdannelse).

"Ringer oftere enn foreldre"

Det Knowit Experience ikke ber om, er altså en tradisjonell jobbsøknad og CV.

Hildershavn forteller at de heller vil prioritere å møte folk enn å lese gjennom jobbsøknader, og at kandidater får nok av muligheter til å fortelle om motivasjonen når de faktisk møtes.

- Rekrutterere ringer oftere enn foreldre, sier Jonas Hildershavn, senior systemutvikler i Knowit Experience. 📸: Roar Skotte / Knowit
- Rekrutterere ringer oftere enn foreldre, sier Jonas Hildershavn, senior systemutvikler i Knowit Experience. 📸: Roar Skotte / Knowit Vis mer

Når det gjelder CV-er mener han de uansett spør om det viktigste i Apply or Die, som antall år erfaring og utdanningsgrad, og at de ikke vil farges av en CV før de møter kandidater.

- Handler det også om at bransjen nå så desperate etter folk at man rett og slett ikke kan be folk om å skrive en jobbsøknad lenger?

- Rekrutterere ringer oftere enn foreldre, så noe ligger det nok i det. Det er hvert fall ingen tvil om at det er stor rift om utviklere i markedet for tiden. Det fine er jo at arbeidsgivere må konkurrere om de ansatte og da er det ikke bare på vilkår, men arbeidsmiljø, faglig utvikling, onboardingsprosess og til og med rekrutteringsprosess. Kanskje vi ender opp med at arbeidsgiverne må sende søknad til kandidatene?

«Kanskje vi ender opp med at arbeidsgiverne må sende søknad til kandidatene?»

Forstår ikke dyrespørsmål

kode24 har bedt rekruttererne hos MeyerHaugen ta en titt på Knowit Experience sin løsning.

- Vi tenker at det er svært fornuftig at Knowit så tydelig signaliserer at de forstår dynamikken som råder i markedet, og lager et visuelt, kult gamification-inspirert konsept for å trigge interesse, sier IT-rekrutterer Daniel Pedersen i MeyerHaugen til kode24.

IT-rekrutterer Daniel Pedersen i MeyerHaugen liker at selskaper tenker nytt i en tøff konkurranse, særlig blant konsulenthusene. 📸: MeyerHaugen
IT-rekrutterer Daniel Pedersen i MeyerHaugen liker at selskaper tenker nytt i en tøff konkurranse, særlig blant konsulenthusene. 📸: MeyerHaugen Vis mer

Han liker blant annet at kandidater kan velge hvem de vil snakke med og hvor. Men ikke alt i Apply or Die virker like fornuftig for han.

- Hvilket dyr de assosierer seg med, samt type drikkevarer de foretrekker, er svært lite relevant for å predikere fremtidig jobbprestasjon, og sannsynligvis heller ingen god indikator på match med kultur og miljø, mener Pedersen, som antar at den første praten må ta unna endel som ikke systemet går inn på.

CV og søknad på vei ut

- Hva er egentlig status akkurat nå; pleier arbeidsgivere i IT å kreve at kandidater sender søknad og CV?

- Det korte svaret er nei. Det å kreve innsats i form av å finpusse på CV, søknad eller annen dokumentasjon på et tidlig stadium i en sonderingsprosess vil medføre mer-arbeid for kandidaten, og øke sjansen for at de i stedet retter fokuset mot de som ikke krever dette, svarer Pedersen.

Søknaden mener han fint kan erstattes med den innledende praten, mens CV-er kan erstattes av for eksempel LinkedIn og GitHub-profiler. Og det å kunne skille seg ut med en fin CV og en godt skrevet søknad, tror han ikke er en aktuell problemstilling, sånn arbeidsmarkedet er nå.

- Hvordan ser dette ut videre inn i 2023; vil det bli normalen å ikke kreve søknader og CV-er?

- I enkelte sektorer vil nok dette fortsatt være et krav, og i arbeidsmarkedet som helhet er det nok en stund før man kan si at dette er «normalen». Men innenfor IT ser vi derimot at vi beveger oss i den retningen.