Nyutdanna utvikler? Sånn fikser du drømmejobben: - Gode karakterer er ikke avgjørende

Men det er et pluss om du kan vise til verv, hobbyprosjekter eller erfaring, sier de som ansetter.

Det har absolutt en betydning med gode karakterer, men er ikke avgjørende i om kandidaten er aktuell eller ikke, forteller Jørn Skaaraas. 📸: Sopra Steria
Det har absolutt en betydning med gode karakterer, men er ikke avgjørende i om kandidaten er aktuell eller ikke, forteller Jørn Skaaraas. 📸: Sopra Steria Vis mer

- Har du studentverv, kan vise til gode hobbyprosjekter, har samlet relevant erfaring, viser dette et engasjement i tillegg til din studiekompetanse. Resultatet av dette gjør at du kan stå sterkere i konkurransen om ansettelse, sier Jørn Skaaraas, direktør for Applications i Sopra Steria, til kode24.

Du nærmer deg kanskje slutten på studieløpet, eller har koda på fritiden og er keen på å bytte beite til utviklerbransjen. Uansett hva, det er fort gjort å la seg forvirre i møte med lange kvalifikasjonskrav i jobbannonsene.

Vi har derfor spurt sjefer i bransjen om hva de ser etter når de ansetter nye utviklere. Og du kan slappe litt av, det er ikke D-en fra første semester som står i veien for drømmejobben.

Søker engasjerte medarbeidere

Ifølge Skaaraas er kandidatens verdier, personlighet og kompetanse det viktigste når de ansetter.

- Vi ønsker engasjerte medarbeidere som har et ønske om å være gode representanter for oss ute hos kundene våre, og som har et ønske om å fortsette å lære. Det er også viktig for oss at de vi ansetter svarer på de kompetansebehovene vi ser i markedet.

- Har karakterer en betydning?

- Det har absolutt en betydning med gode karakterer, men er ikke avgjørende i om kandidaten er aktuell eller ikke. Vi ser helst at de som starter hos oss har en relevant gjennomført bachelor- eller mastergrad. Det er et pluss om kandidaten har gode karakterer, men når vi ansetter kandidater er det også andre parametere som er relevante for oss i en sluttevaluering.

«Ønsker man jobbe som utvikler er det viktig å forstå grunnleggende problemløsning»

Viktig med problemløsning

Hvilke teknologier du bør mestre, avhenger av hvilke fagområder du settes inn mot.

- Ønsker man jobbe som utvikler er det viktig å forstå grunnleggende problemløsning ved hjelp av et eller annet programmeringsspråk. Da er det ikke syntaks og språkforståelse vi ser etter, men å vise at man evner å løse et komplekst problem på en enkel måte.

Skaaraas legger til at erfaring med eller kjennskap til Java/Kotlin, C#, Python, eller frontend-rammeverk som React vil være sett på som fordelaktig.

- Det å kunne vise til forståelse for "patterns" og metodikk er også noe som vil telle veldig positivt i en ansettelsesdialog.

Klar fordel med erfaring

- Hvor viktig er det med erfaringer utover studiene?

- Å kunne vise til erfaring utover studiene er helt klart en fordel. Enten via sommerjobber, sidejobber, eller via hobbyprosjekter. Det gir oss indikasjoner på at kandidaten er interessert i faget og nysgjerrig på å sette seg inn i nye problemstillinger. Det betyr også at kandidaten kan vise til praktisk erfaring som kan være avgjørende i dialogen med kunden og de første oppdragene.

Skaaraas sier du kan få jobb uten erfaring, men listen vil nok være enda høyere i ansettelsesprosessen.

- Som konsulent er CV en viktig parameter for om du får de spennende prosjektene eller ikke. Hvis du kan vise til relevant erfaring, er det mest sannsynlig at du får muligheten til de spennende prosjektene hos våre kunder.

Viktig å ha det gøy

Ifølge Anne Krisitine Lund, daglig leder i konsulentselskapet Boitano, ser Boitano først og fremst etter drive og engasjement når selskapet skal ansette utviklere.

- For oss er det viktig å ha det gøy på jobb, og som regel er det mer stas hvis man er engasjert. Personlig liker jeg når engasjement grenser til entusiasme, det er jo da det blir euforisk, men innser at ikke alle kan ha et like nært forhold til jobben sin som jeg er så heldig å ha, sier hun til kode24.

Lund legger til at når man er relativt nyutdannet, har arbeidsgiver begrenset med informasjon for å ansette.

- Vi liker å ansette utviklere som noen hos oss allerede kjenner - med fare for å virke nepotistisk, men det er jo den aller beste referansen. Hvis man har veldig lite arbeidserfaring, så blir karakterer en naturlig ting å se på og betyr derfor noe. Det sagt så er det ikke nødvendigvis slik at man trenger A i alle fag, men karakterende burde vise at man greier å gjøre det bra i ting man liker og i løpet av studietiden burde man ha noen fag man har engasjement for.

Anne Krisitine Lund er daglig leder i konsulentselskapet Boitano. 📸: Privat
Anne Krisitine Lund er daglig leder i konsulentselskapet Boitano. 📸: Privat Vis mer

Stort pluss med hobbyprosjekter

Boitano-lederen sier det er viktig med grunnleggende programmeringskompetanse.

- Spesifikke rammeverk og språk går fort å lære seg hvis man har hodet med seg og er læringsvillig.

Lund legger til at hobbyprosjekter er et stort pluss.

- For oss representerer det en nysgjerrighet som vi setter pris på, men de trenger ikke være så ambisiøse. Det er ikke slik at vi forventer at jobb alltid skal være hobby - det er viktig å også kunne koble av. Hos oss teller engasjement høyt, om det er i studentforeningen, eller idrett eller flipperspill. Hva det er, er ikke så viktig. Det er mange måter å være flink på, sier hun.