De beste rådene til ferske utviklere

Vi spurte kode24-klubben hvilke råd de ville gitt til en nyansatt utvikler rett fra skolebenken. - Spør noen erfarne om å forklare det en gang til.

Om ikke lenge skal et helt nytt kull med studenter inn på arbeidsmarkedet for utviklere. Her fra dagen@ifi på Instituttet for Informatikk i 2019, hvor bedrifter prøver å rekruttere utvikler-studenter. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Om ikke lenge skal et helt nytt kull med studenter inn på arbeidsmarkedet for utviklere. Her fra dagen@ifi på Instituttet for Informatikk i 2019, hvor bedrifter prøver å rekruttere utvikler-studenter. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Det er eksamenstid for årets avgangselever om dagen. Foran dem venter sommerjobb som utviklere, og kanskje en fast ansettelse.

Å skulle starte som fersk utvikler rett fra skolebenken kan være en skummel opplevelse om man ikke er forberedt på hva som kommer, derfor spurte vi utviklerne i kode24-klubben om de hadde noen gode råd å dele.

#1. Det er lett å bli overveldet

- Dine første måneder kommer til å bli stress, og du kommer til å kjenne på impostor syndrome, men ALLE har vært der, skriver Christer Olsen.

Det er lett å kjenne på stress når man skal inn i en ny bedrift, bli kjent med hauger av mennesker, og i tillegg prøve å bidra på en kodebase som kanskje er mange år gammel!

Her gjelder det å lytte til erfarne utviklere, som vil fortelle deg at alt går seg til etter hvert.

- Don't panic. Ny jobb, ny kodebase, alltid stress. Ingen forventer at du skal være super produktiv eller forstå alt umiddelbart. Det kan godt ta noen måneder, kanskje til og med mer, før en begynner å henge med mer på hvordan ting henger sammen, hvordan domenet fungerer, og så videre, betrygger Torleif Berger.

#2. Ikke prøv å være for fancy

En vanlig feil blant nye - og erfarne - utviklere er behovet for å skrive for stor og avansert kode. Kanskje vil du imponere kollegaer med hva du lærte på skolen? Kanskje overtenker du problemet?

Du har kanskje en tanke om at du skal lage en fantastisk modulbasert gjenbrukbar konstruksjon?

Det er greit å holde det enkelt, i følge klubbmedlemmene.

- Først skriv noe som fungere, så skriv det på nytt (refactor). Du vet sjeldent alt du trenger før du har gjort det en gang. Repeat, skriver Trond Klakken.

- Keep it simple, og ikke prøv å være "smart". Intrikate generiske løsninger virker kanskje kult, men stort sett kommer det og biter deg bak ganske raskt, forteller Yngve Bakken-Nilsen.

- Ikke bit over for mye på en gang. Skriv små søte selvstendige klasser/funksjoner som gjør den ene tingen de skal gjøre, test at de funker før du går videre og skriver neste klasse/funksjon/metode, skyter Frank Karlstrøm inn.

#3. Lær deg det grunnleggende

Selv om du er nyutdannet med masse skolelærdom i snippesekken, er det ikke alltid dekkende for det man trenger i arbeidslivet som utvikler.

Rådet fra klubbmedlemmene er å være nysgjerrig, og lære på jobben.

- Softwareutvikling er 99% læring, og 1% working code, skriver Thomas Strandenæs.

- Forstå hva de forskjellige faglige ordene, konseptene, og uttrykkene betyr. Hva er egentlig klasse, arv, funksjon, parameter, overload, ip, port, http header, arkitektur, implementasjon, variabler, properties. Lurt å skjønne basiskonseptene, forklarer Anders Holmefjord.

I tillegg er det én programvare alle utviklere støter borti, som ofte ikke blir grundig forklart på skolebenken: kodeversjons-verktøyet Git.

- Mulig git er pensum nå, men det er definitivt verdt å bruke litt tid på å lære seg gode git-arbeidsflyter, skriver Martin Bergby.

«- Står du helt fast? Spør noen om sparringshjelp.»

#4. Still spørsmål

Når du starter i den nye jobben din kommer du til å ha spørsmål. Mange spørsmål. Noe av det aller beste du kan gjøre er derfor å finne en person i bedriften du kan stille disse spørsmålene til, uten å bli flau.

- Finn deg en mentor som forstår koding, skriver Lars Fredriksen.

- Still spørsmål! Skjønte du ikke syntaksen, systemet, eller flytdiagrammet etter første gjennomgang? Spør noen erfarne om å forklare det en gang til. Det er mye informasjon, og alle har vært ferske, forteller Arild Heinrichsen.

Han legger til:

- Står du helt fast? Spør noen om sparringshjelp - det er mindre stress enn å være han som latet som han hadde kontroll og blåste fristen for hele teamet. Mange erfarne liker mentor-rollen!

#5. Les mye kode

Kanskje den aller beste måten å utvikle seg som utvikler på er å lese mye kode. Det er her du får nye ideer, lærer nye konsepter, og plukker opp tips og triks.

- Les mye kode! Bare skriving forsterker egne vaner og uvaner.Les andres kode på teamet, skriv gjerne i samme stil som de andre, skriver Felix Albrigtsen.

- Les kode. Andres kode. Masse av det. Til du har lite hår igjen. Ikke slutt, avslutter Lars-Erik Aabech i klubbsamtalen.