Lærlingen Bastian (18) har en oppfordring: - Slutt å hate på Vim!

Bastian T. Pedersen starta med Lær Kidsa Koding. Nå er han lærling hos ABAX og hacker sparkesykler for 200.000 brukere på fritida.

- Til vanlig jobber jeg med en blanding av frontend og backend, men å skrive robust backend-kode er det jeg syntes er mest gøy, forteller utvikler og lærling Bastian T. Pedersen hos ABAX. 📸: Privat
- Til vanlig jobber jeg med en blanding av frontend og backend, men å skrive robust backend-kode er det jeg syntes er mest gøy, forteller utvikler og lærling Bastian T. Pedersen hos ABAX. 📸: Privat Vis mer

Hvordan ble du utvikler? 📚

Jeg har alltid hatt en interesse for data. Etter å ha kodet litt i starten av 6. klasse dro jeg et par ganger på «Lær Kidsa Koding» i Larvik, men interessen skjøt virkelig fart i 7. klasse.

Da begynte læreren å ha ukentlige gangeprøver printet på papir. Med en klasse på 20 elever gikk det mye papir hver uke, og det ville jeg og en venn gjøre noe med. Etter mye prøving og feiling utviklet vi en digital gangeprøve som vi kunne gjøre på skole PC-ene.

Årene gikk, og jeg kodet litt her og der, og da spørsmålet om hva jeg ville bli når jeg ble stor dukket opp, tok det meg ikke lang tid å finne ut av at det var IT-utvikler som var drømmen.

Det endte med at jeg søkte meg inn på «informasjonsteknologi- og medieproduksjon» linjen på videregående, og med en mor som jobber i firmaet jeg nå har jobb i, hadde jeg veldig flaks med å få denne lærlingplassen.

Utdanningsløpet jeg går nå blir kalt 1+3. Det vil si at det er ett år på skole og tre år ute i praksis.

«Jeg er én av to utviklere bak ScooterHacking Utility-appen, som per dags dato har over 200.000 nedlastinger verden over.»

Hva jobber du med for tida? 💪

Til daglig jobber jeg med å utvikle et backoffice-verktøy for ABAX. Verktøyet blir brukt av ansatte i ABAX.

Stacken går i Vue og Vuetify i frontend, og et REST-API i C# i backend. Backend benytter et utall tjenester for å gjennomføre oppgavene.

Til vanlig jobber jeg med en blanding av frontend og backend, men å skrive robust backend-kode er det jeg syntes er mest gøy. At jeg får en balanse i det daglige gjør at jobben blir gøy og at jeg får utfordret meg på flere forskjellige områder.

Som hobbyprosjekt går det i app-utvikling. Jeg er del av forumet ScooterHacking.org, hvor navnet er noe misledende. Vi driver altså ikke med hacking, men heller å utvikle egenprodusert firmware og software for elektriske sparkesykler, skrevet i C.

Jeg er én av to utviklere bak ScooterHacking Utility-appen, som per dags dato har over 200.000 nedlastinger verden over.

- Her er kaffemaskinen. Én ting skal den ha; den er fancy. Om kaffen er god? Det er en annen sak. Men, utviklere drikker kaffe, og jeg er ikke et unntak, humrer Bastian T. Pedersen hos ABAX. 📸: Privat
- Her er kaffemaskinen. Én ting skal den ha; den er fancy. Om kaffen er god? Det er en annen sak. Men, utviklere drikker kaffe, og jeg er ikke et unntak, humrer Bastian T. Pedersen hos ABAX. 📸: Privat Vis mer

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕

Min morgen er lik hver dag: Jeg står opp, spiser frokost, pusser tennene og deretter kjører jeg mot jobb.

Hver morgen klokken 09:00 har vi standup, hvor vi forteller kort om hva man gjorde dagen før, hva man skal i dag og om det er noe man trenger hjelp med.

Teamet mitt er fantastisk, og med en god blanding av kompetanse leverer vi så det synger. Det er alltid leken og god stemning, og alle på teamet er gode venner.

Hva er ditt beste tips til et verktøy andre burde begynne å bruke? 🔨

Jeg har alltid vært glad i terminalen, og det siste året har jeg brukt et kommandoverktøy for Git som heter lazygit.

Ellers kan du aldri gå feil med verktøy fra IntelliJ, og Rider gjør virkelig jobben.

Én plugin som jeg virkelig har blitt glad i de siste par årene er IdeaVim. Jeg anbefaler flere utviklere å stoppe å hate på Vim, men heller gi det en virkelig sjanse.

Hva har du lyst til å lære mer om framover? 🦉

Framover vil jeg lære mer om TDD (test-driven development), RabbitMQ og generelt hvordan skrive robust kode.

Å bli enda bedre på Kotlin hadde ikke skadet, det heller.

image: Lærlingen Bastian (18) har en oppfordring: - Slutt å hate på Vim!

Hva er det verste du kan bli spurt om på jobben? 🔥

Jeg kan faktisk ikke peke på noe spesielt, altså. Selvfølgelig er noen ting ikke like gøy som andre, men har det som regel gøy uansett.

Hvis jeg skal presse fram noe, så må det kanskje være det å debugge eksterne problemer som jeg ikke har særlig kontroll på.

Når ble du sist flau, nervøs eller stressa for noe på jobb? 😅

Finner ikke på noe spesielt, egentlig, men jeg skal ikke legge skjul på at feilen jeg pusha rett ut i produksjon på en fredag formiddag fortsatt sitter sterkt i minnet.

Det var god stemning, da, så det gikk fint. 😊

Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙏

Informative commit-meldinger slår aldri feil. Det gir en god nok dokumentasjon når du skumleser gjennom commits på et prosjekt.