Kevin (23) ble utvikler som lærling: - Snille kollegaer har hjulpet meg dit jeg er nå

- Samt masse egenlæring gjennom Google og YouTube, forteller Ukas Koder Kevin Danielsen i Dekode.

Kevin Danielsen er utvikler hos Dekode, etter å ha vært lærling i to år. 📸: Privat
Kevin Danielsen er utvikler hos Dekode, etter å ha vært lærling i to år. 📸: Privat Vis mer

Hvordan ble du utvikler? 📚

Jeg visste nok ganske tidlig at jeg kom til å jobbe med noe som var digitalt, da interessen for dette kom tidlig med spill. Jeg brukte store deler av barndommen min på å spille på Playstation og på PC.

Det var der jeg lærte meg litt av det jeg bruker store deler av dagene mine på nå; feilsøke på Google, så man ikke blir sittende fast på samme sted.

Selve interessen for utvikling kom tilfeldig. Da jeg startet på videregående så ville jeg bli grafisk designer, så jeg valgte dette som valgfag, men etter første dårlige karakter bestemte jeg meg for å flytte over til «kodegruppen» da dette så mye mer behagelig ut.

I andre til tredjeåret var jeg med å stifte en ungdomsbedrift som skulle lage webløsninger. Der lagde vi et magasin til skolenettsiden, dette var et eget tema i WordPress, men ble dessverre aldri lagt ut. Jeg ble rett og slett «hooked» på utvikling av nettsider.

Så da det var et spørsmål om videre utdanning, fant jeg ut at det var mulig å søke som lærling i et kodebyrå gjennom skolen. Dette tenkte jeg var en flott mulighet for å komme meg ut i jobb med én gang. Da hadde jeg litt og vise til, da ungdomsbedriften og mine eksamensoppgaver var gjort i nettløsninger.

Så med litt flaks kom jeg meg ut i bransjen! Etter dette så har jobberfaring og veldig snille kollegaer hjulpet meg til å komme meg dit jeg er nå. Samt masse egenlæring gjennom Google og YouTube.

Hjemmekontoret til Kevin Danielsen. 📸: Privat
Hjemmekontoret til Kevin Danielsen. 📸: Privat Vis mer

Hva jobber du med for tida? 💪

Jeg jobber i Customer Success-teamet til Dekode. Vi har ansvar for kundene som ligger hos Dekode og support. Så det blir mye forskjellig i hverdagen, samt noe kundekontakt.

Til daglig jobber jeg med utvikling av WordPress-temaer og nettsteder, utvidelser og alt relatert. Det innebærer Linux, Nginx, MySQL, PHP og alt frontend-relatert, Javascript, HTML/CSS.

Det er dog noen dager det er mer backend og noen dager det er mer frontend, så det er veldig likt fordelt.

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕

Jeg har nettopp gjort noen endringer i hverdagen, som vil si at jeg står opp tidligere og legger meg tidligere, for å få inn en økt på treningssenter før jobb (vi får se hvordan dette fungerer ut året). Ellers er det hjemmekontor (covid-restriksjon).

Dagene starter som oftest med en standup, der vi går igjennom om noen har noen «blockers» og om alle vet hva de skal gjøre gjennom dagen, deretter rett på jobb. Jeg er veldig glad i musikk, så hører gjerne på musikk ut jobbdagen mens jeg utvikler. Gjerne på høyttalere om ingen er hjemme 😄

Hvis det ikke er noen restriksjoner, så er jeg gjerne på kontoret i min egen krok. Der hører jeg også på musikk, men med headsett. Jeg har også laget en løsning som viser «is it friday yet» med en enkel «yes/no» (inspirert av denne: isitfridayyet.net) som jeg sjekker hver fredag. Så er det å gå til butikken og kjøpe databrus (energidrikk) klokka 14:00 med noen kollegaer.

- Jeg er veldig glad i musikk, så hører gjerne på musikk ut jobbdagen mens jeg utvikler. Gjerne på høyttalere om ingen er hjemme, forteller Kevin Danielsen. 📸: Privat
- Jeg er veldig glad i musikk, så hører gjerne på musikk ut jobbdagen mens jeg utvikler. Gjerne på høyttalere om ingen er hjemme, forteller Kevin Danielsen. 📸: Privat Vis mer

Hva er ditt beste tips til et verktøy andre burde begynne å bruke? 🔨

Jeg har blitt veldig glad i SpinupWP.

Det gir deg en enkel måte å sette opp nye nettsider i Wordpress og en enkel metode å hoste selv. Det gjør at du ikke trenger å være full devOps for å kunne sette opp en nettside, men du har mulighet til å gå inn å gjøre masse endringer i config og så videre.

Hva har du lyst til å lære mer om framover? 🦉

Jeg har veldig lyst til å lære mer generelt, men første steget er nok å lære mer om statistikk på nettsider og måling av endringer man gjør.

Det hadde vært gøy å kunne se hva en optimalisering for en nettside faktisk gjør med tall knyttet til statistikk. Om det er flere på nettsiden, eller om folk navigerer seg fortere ut og inn.

Hva er det verste du kan bli spurt om på jobben? 🔥

Nå ville jeg ikke brukt ordet «verste» - om jeg hadde blitt spurt og det er tid for det, så gjør jeg det gjerne - men: Det å legge inn innhold manuelt på en nettside.

Eller bli spurt om å endre på noe innhold på en nettside på flere sider, der det ikke er mulig å gjøre det automatisk.

Også kommer nøste opp git-knuter på en grei nummer to.

- Jeg har hatt noen bra flauser, innrømmer Kevin Danielsen; eieren av denne potteplanta. 📸: Privat
- Jeg har hatt noen bra flauser, innrømmer Kevin Danielsen; eieren av denne potteplanta. 📸: Privat Vis mer

Når ble du sist flau, nervøs eller stressa for noe på jobb? 😅

Jeg har hatt noen bra flauser, men den som tar kaka er nok da jeg skulle gjøre noen endringer på en server som holdt alle stage-løsninger på den forrige jobben.

Jeg hadde laget en symlink fra mappa som holdt alle stage-mapper over til mitt eget sted på serveren for noe testing. Da jeg var ferdig så tenkte jeg å rydde opp, så jeg kjørte en enkel "rm -rf {min-mappe}/".

Dette slettet selvfølgelig alle mapper i den riktige mappa, og tok ned alle stage-sidene. Jeg følte meg bra dum, men det gikk fint da vi hadde tatt backup og det ikke var jobbet på ennå. Men til dags dato bruker jeg kun «unlink» på symlink-mapper.

Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙏

Jeg kan nok ikke si dette for alle, men jeg tror alle som ikke har lest seg opp på git, kan ha nytte av å lære seg hvordan dette funker.

For min del så har det gjort at det er mye enklere å pushe kode, lese kode, rebase, squashe, gjøre code-reviews og nøste opp i trøbbel i git der du plutselig har 24 ahead og 35 behind.