Ikke-teknologen Cato mener alle bør kunne koding, men havna i 'tutorial hell'

Etter et dårlig timet jobbbytte, lærte Cato Berge seg å kode. Dette er hans beste tips.

- Det viktigste for folk flest vil være å bruke programmering til å forenkle sin egen arbeidshverdag, skriver Cato Berge. 📸: Privat
- Det viktigste for folk flest vil være å bruke programmering til å forenkle sin egen arbeidshverdag, skriver Cato Berge. 📸: Privat Vis mer

2020 var mildt sagt et interessant år, både for meg personlig og verden rundt. Et dårlig timet jobbytte i slutten av 2019, endte med at jeg fikk mye... fritid store deler av det påfølgende året.

Således begynte min vandring i programmeringens verden: Den ufrivillige fritiden jeg fikk i 2020, gjorde at jeg satte meg ned og prøvde å lære meg programmering. Jeg hadde null kompetanse i fagfeltet fra før, men syntes det virket uhyre interessant.

Etter utallige timer på Youtube, Udemy, Reddit og faglige nettsteder, så er jeg fortsatt ikke spesielt god. Jeg må google konstant og kodene mine ser ut som takras.

Men én ting er jeg sikker på: Alle burde kunne noe programmering, eller i hvert fall ha forståelse for det.

Fyll på ny og eksisterende kunnskap

Alle bør kunne noe om koding. Det mener jeg inderlig.

De færreste av oss kommer til å skrive kode på fulltid. Så hvordan mener jeg bruken for programmering bør være for folk flest?

Digital kompetanse er i underskudd i samfunnet. Vi produserer mer data for hver dag som går. Vi sitter mer på hjemmekontor. Vi bruker flere og flere tekniske og digitale hjelpemidler. Kompetansen for å forstå dette må på plass. Alt fra datasikkerhet til nyttige metoder til hjelp med arbeidet.

«Alle bør kunne noe om koding. Det mener jeg inderlig.»

Her tror jeg kompetanseheving i form av programmering kan hjelpe mange. Det trenger ikke være så mye, men nok til at folk forstår hva en omgir seg med.

Det viktigste for folk flest vil likevel være å bruke programmering til å forenkle sin egen arbeidshverdag. Det kan være automatisering av kjedelige og gjentakende arbeidsoppgaver. Det kan være å bedre forstå hva webdesignere- og utviklere faktisk skaper for kundene deres. Det kan kanskje gi deg den neste store IT-idéen.

Poenget er å bruke det sammen med din eksisterende kunnskap og gjøre den mer komplett. Livslang læring får mer og mer fokus hos både ansatte og bedrifter. I mine øyne er forbedring av ansattes IT-kompetanse noe av det beste en bedrift kan gjøre.

Lek med hardware og software

Jeg har jobbet som innholdsprodusent og webredaktør i Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet, samt mye analyse fra tidligere stilling i sikkerhetsbransjen. Utdannelsen min er en mastergrad i samfunnskommunikasjon fra Universitet i Agder.

Kort oppsummert har tekst, foto og leting etter detaljer utgjort mye av min arbeidshverdag det siste tiåret.

I tillegg har jeg har alltid vært datateknisk interessert. I tenårene var det bygging av egne PC-er som gjaldt, samt få de til å fungere uten å betale for programvare. Jeg vil påpeke at etikken på det siste punktet har forbedret seg betraktelig etter at betalingsevnen ble sterkere.

Lek med hardware og software gjorde at datakompetansen min ble (i egne øyne) ganske god.

Hvorfor programmering nå og ikke tidligere?

Jeg valgte ikke å ta IT i mitt videre studieløp etter videregående og førstegangstjeneste. Jeg var ikke spesielt god i matte og det var et for strengt karakterkrav i dette for min del til å komme inn på IT-studier. Jeg slet også med å finne ut av hva jeg ville.

Etter mye om og men endte jeg opp med en grad i kommunikasjon. Jeg liker tekst og bilde og mener selv jeg er ganske god i begge deler. Likevel har tanken om å finne en vei inn i IT alltid ligget der. Mer om det til slutt.

2020 var derfor et godt tidspunkt å spe på med relevant kompetanse. Jeg oppdaget tidlig at det var utfordrende for meg å få kodetankegangen inn i hodet, spesielt da jeg gjorde det meste på egenhånd. Det var likevel morsomt og interessant nok til at jeg aldri har gitt opp, selv om det har gått i rykk og napp.

«Her syndet jeg fælt. Jeg ble sittende fast i tutorial hell lenge og kom meg ikke fremover.»

Mine tips til ikke-teknologer som vil kode

Jeg har rotet mye rundt i denne prosessen. Nok til at jeg kan gi noen tips til hvordan jeg tror det kan være lurt å angripe utfordringen med programmering dersom du er helt fersk:

  • Finn et relevant og praktisk problem du vil løse.
  • Finn rett programmeringsspråk til å løse problemet. Det er ørten meninger om hva det er best å begynne med. Ikke stress med det. Ulike språk har ulike styrker og svakheter. Selv begynte jeg med Python, da jeg har en svakhet for datavisualisering og dashboards og fant et morsomt rammeverk i Streamlit. I tillegg er syntaksen forholdvis enkel, noe som var en bonus. Men vil du lage en mobilapp, så er Java/Kotlin/Swift bedre. Vil du drive med web, så kommer en ikke utenom Javascript. Språket er kun et verktøy på veien mot løsningen. Dessuten er de grunnleggende elementene overførbart mellom de fleste språk.
  • Apropos grunnleggende elementer: Lær disse og sett i gang med prosjekter så fort du kan. Her syndet jeg fælt. Jeg ble sittende fast i tutorial hell lenge og kom meg ikke fremover. Tving prosjektet ditt fremover. Det er uten tvil ved å gjøre prosjekter jeg har lært mest. Finn hjelp til det du trenger når du sitter fast. Google og Stack Overflow er din venn.
  • Dersom du følger et kurs, hold deg til det ene kurset. Ikke hopp mellom flere ulike. Her syndet jeg også. Det hjalp meg ingenting. Det grunnleggende er grunnleggende, uansett hvor du leter. Jeg viser til tutorial hell ovenfor.
  • Bli med i relevante faggrupper. Norsk Programmering har et eget community på Discord. Der "finner du alt fra hobbykodere til seniorutviklere, unge som gamle". kode24 har aktive sider på Facebook og LinkedIn. Finn steder der du kan prate om og få hjelp til det du lurer på eller bare vil holde deg oppdatert.

Veien videre?

Personlig har jeg et sterkt ønske om å få mer IT inn i min arbeidshverdag, og da mener jeg ikke flere programmer. Jeg har lyst til å jobbe mer datateknisk, eller i det minste opp mot det.

Jeg skulle gjerne omskolert meg til utvikler, men ressurser strekker ikke helt til slik livssituasjonen er nå. Derfor må jeg i første omgang prøve å kombinere dette med det jeg allerede har.

Jeg har ikke noen jobb å gå til etter pappaperm, så tid er et viktig aspekt for meg akkurat nå. Samtidig er ikke alle like tekniske interessert som meg. Det har jeg forståelse for.

Sett likevel av ressurser til å forstå det tekniske du omgir deg med. Det kommer til å blir mer av det og du vil mest sannsynlig takke deg selv for det senere.