Discord-serveren Norsk Programmering: - Viktig for mange under korona

Et av Norges største utviklerfellesskap fyller tre år, og vokser fortsatt. Neste stopp: Fysiske meetups.

Magnus Dahl Pettersen, Vegar "Nullsprite" Norman og Petter Høgmo Kaspersen møter kode24 for en prat om Discord-serveren Norsk Programmering som fyller tre år. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Magnus Dahl Pettersen, Vegar "Nullsprite" Norman og Petter Høgmo Kaspersen møter kode24 for en prat om Discord-serveren Norsk Programmering som fyller tre år. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

- Jeg har aldri vært noe fan av forumer. Det går for treigt for meg, sier utvikleren Magnus Dahl Pettersen i IWMAC til kode24.

Så da han starta på informatikk-studiet i Halden, begynte han å lete etter et norsk chat-miljø for å få leksehjelp.

- Men jeg fant ingenting. Så da tenkte jeg at jeg kanskje skulle starte min egen Discord-server, og slang ut en invitasjon på diskusjon.no, fortsetter han.

Han kalte serveren for Norsk Programmering, og ganske snart begynte studenter, utviklere og hobbykodere å ramle inn.

- Så relativt kjapt begynte jeg å leksehjelp, smiler Pettersen.

Dette er nå ganske nøyaktig tre år siden. Og i dag er det like under 1.700 medlemmer i Norsk Programmering som i et koronastengt samfunn samles hver eneste dag for å snakke om koding, utviklerlivet - og livet sjæl.

Grunnleggeren av Norsk Programmering Magnus Dahl Pettersen har vurdert å selge merch, men foreløpig har det blitt med denne ene genseren.
Grunnleggeren av Norsk Programmering Magnus Dahl Pettersen har vurdert å selge merch, men foreløpig har det blitt med denne ene genseren. Vis mer

Lære og lære bort

kode24 møter tre av Discord-serverens mest aktive medlemmer, på Discord, selvfølgelig: Grunnleggeren Magnus "Magnus" Dahl Pettersen, Vegar "Nullsprite" Norman og Petter "Petter" Høgmo Kaspersen.

- For meg handla det litt om nettverksbygging, også er jeg glad i å hjelpe andre. Jeg syntes det var et veldig positivt tiltak, spesielt for at de som var nye i faget og nettopp hadde begynt å programmere kunne få litt ordentlig hjelp fra de som faktisk kan det, sier Norman, som er seniorkonsulent i Capgemini.

- Jeg tror det er et gap mellom Lær Kidsa Koding og koding sånn det faktisk foregår ute i arbeidslivet, og serveren fyller dette gapet litt.

- Selv var jeg medlem i et par engelske Discord-er, men kjente at det kunne være greit å snakke litt norsk, forteller Kaspersen, som er utvikler i Statespace Labs i Tyskland.

- Så jeg kom inn for å både få og gi kunnskap. For det er folk med alle kunnskapsnivåer der inne.

Discord-serveren Norsk Programmering består i skrivende stund av 1.652 mennesker, pluss noen bots.
Discord-serveren Norsk Programmering består i skrivende stund av 1.652 mennesker, pluss noen bots. Vis mer

Chat, video og foredrag

Discord-serveren Norsk Programmering lar brukerne chatte i kanaler som #main, #nice-music-nice-code og #skryte-kanalen, og hjelpe hverandre med konkret koding i kanaler som #javascript, #python og #cloud. Husker du IRC, vil du kjenne deg igjen.

Fordi serveren får en form for finansiering gjennom såkalte "boosts" av brukerne sine, byr serveren også på krystallklar videoprat, som kode24 får nyte godt av under intervjuet vårt.

«Vi har hatt julebord, hvor de som vil skrur på kameraet»

Videobiten gjør også at det kan avholdes foredrag.

- Vi har hatt en runde om mikro-frontender, en om cloud, jeg har hatt et foredrag om hverdagen til utviklere, forteller Norman.

- Det fungerer veldig bra, sist var vi oppe i 40 stykker som satt og fulgte med, legger Pettersen til.

Petter "Petter" Høgmo Kaspersen og Vegar "Nullsprite" Norman er på Norsk Programmering for både det faglige og det sosiale.
Petter "Petter" Høgmo Kaspersen og Vegar "Nullsprite" Norman er på Norsk Programmering for både det faglige og det sosiale. Vis mer

Korona-sosialisering

Av Discord-serverens tre år, har den vært åpen i to koronaår, med nedstengte kontorer, studiesteder og puber.

Dermed har serveren for mange fylt noe av savnet etter både kolleger og medstudenter på dagtid, og venner på kveldstid.

- Vi har hatt julebord, hvor de som vil skrur på kameraet, også har vi funnet på ting som Kahoot og spill sammen. Mange har sittet langt utover natta, smiler Pettersen, som også har arrangert lønningspilser på fredager.

- Jeg tror det har vært veldig viktig for mange under koronaen, bare det å ha et sted å prate sammen på fredagskvelder. Det blir fort litt stusselige fredagskvelder, så da kan det være greit å se noen andre og få noen å prate med.

Men de har ikke tenkt å gi seg på Discord når de skal tilbake på kontoret.

- Jeg er ikke så glad i åpne kontorlandskap, hvor Gudrun på 60 plutselig vil ta seg en prat mens jeg programmerer. Da passer asynkron sosialisering på Discord meg bedre, smiler Kaspersen.

Discord-veteranene forteller at de ser mange medlemmer gå fra hobbykodere til proffe utviklere, og at serveren hjelper mange på veien - Norsk Programmering byr på alt fra kodehjelp til jobbannonser.
Discord-veteranene forteller at de ser mange medlemmer gå fra hobbykodere til proffe utviklere, og at serveren hjelper mange på veien - Norsk Programmering byr på alt fra kodehjelp til jobbannonser. Vis mer

Fysiske møter neste

Discord-folket kan ikke si om det er en koronaeffekt eller hva det handler om, men det tok i alle fall lenger tid å bli 100 medlemmer enn 1.000. Og veksten bare fortsetter.

Dermed vokser også ambisjonene.

Norsk Programmering har allerede prøvd seg på noen små fysiske møter - foreløpig bare et par folk på pub. Nå håper de å arrangere større samlinger så snart koronaviruset roer seg.

- Vi har jo lyst til å få til noen skikkelige meetups med kurs og sånt, forteller Kaspersen, før han legger til:

- Kanskje vi skal gjøre som NDC og JavaZone, og fylle Spektrum?

💡 Vil du bli med i Norsk Programmering, er det bare å følge denne invitasjonslenka.