16-åringer tror utvikling er usosialt, nerdete, dårlig betalt og kjedelig

- Interessen blant jenter mangler på grunn av feilinformasjon, mener Elise Kristiansen, som har snakka med tiendeklassinger.

"Jentene vi fikk besøk av var også enig i at det viktigste når de skal velge noe å studere er at de er interessert.

Så hvorfor er de ikke det?" skriver Elise Kristiansen. 📸: Privat
"Jentene vi fikk besøk av var også enig i at det viktigste når de skal velge noe å studere er at de er interessert. Så hvorfor er de ikke det?" skriver Elise Kristiansen. 📸: Privat Vis mer

Det må gjøres klart at dette er et innlegg som er basert på egne og 150 jenters erfaringer. Dette innlegget er til oss i bransjen, vi som må gjøre tiltak for å formidle hva IT er for noe.

Nylig var det duket for både Girl Tech Fest og Jenter & Teknologi-dagene. Grunnen til dette er at det er ønskelig å få flere jenter til å bli interessert i programmering og IT-bransjen generelt, og Aplia har deltatt på begge deler.

På Girl Tech Fest var vi fire stykker fra bedriften som var deltakende da Skien Bibliotek tok imot 100 jenter fra femte til syvende-trinn. I forbindelse med Jenter og Teknologi-dagene tok bedriften imot 50 jenter fra 10. klasse og fortalte dem om IT-bransjen.

"I forbindelse med Jenter og Teknologi-dagene tok bedriften imot 50 jenter fra 10. klasse og fortalte dem om IT-bransjen" skriver Elise Kristiansen. 📸: Privat
"I forbindelse med Jenter og Teknologi-dagene tok bedriften imot 50 jenter fra 10. klasse og fortalte dem om IT-bransjen" skriver Elise Kristiansen. 📸: Privat Vis mer

Samme uke var det passelig nok debatt i tech-verdenen, etter at mitt innlegg forrige uke om kvinner og biologi fikk et motsvar av en psykolog, som står fast i troen på at kvinner ikke velger IT på grunn av biologiske årsaker.

Han trekker fram at det ikke er sosialt... Eller har med form og farge å gjøre (og et par andre grunner som ikke holder vann, det har i ettertid blitt motsagt av et hav av utviklere og en annen psykolog).

«Vi må fjerne stigmaet og det dårlige ryktet bransjen fortsatt har.»

Han og hans støttespillere mener nemlig at hvis det lå biologisk til rette for det, så hadde allerede kvinner vært interessert i å jobbe med IT.

Jentene vi fikk besøk av var også enig i at det viktigste når de skal velge noe å studere er at de er interessert. Så hvorfor er de ikke det?

De hadde heldigvis svarene.

Grunnene til at kvinner ikke vil studere IT

  1. De får ingen informasjon om hva det er. Da vi spurte dem om hva de trodde tech og IT var, var det eneste svaret vi fikk “Datagreier?”. Det er trist at det skal være det eneste de vet, når IT og tech er så utrolig mye mer enn det. De har ikke fått med seg de kreative prosessene, workshopsene, samarbeidet i store team og alt annet rundt. Å skrive kode er ikke så forskjellig fra andre jobber som innebærer å skrive på en datamaskin. Mange av jentene la vekt på at de ikke får noe informasjon og da faller det dem ikke naturlig å søke etter den informasjonen heller.
  2. De har ingen rollemodeller som driver med det. En av jentene sa at den eneste de hadde fått besøk av som jobbet med tech var en mann i dress som bare fortalte om hvor suksessfull han var. Det var den eneste de visste om som i bransjen, en de ikke kunne relatere seg til overhodet. Det er en egen trygghet i å se andre lik seg jobbe med noe før du kaster deg inn i det selv. Og dette ble påpekt av 10. klassingene. De ønsker seg rollemodeller i bransjen.
  3. De tror det er et nerdete yrke der det bare jobber stereotyper som de har sett på film. Bleke, tynne, nerdete, utrente, uhygeniske gutter som bare sitter nede i en kjeller for seg selv med hetta over hodet hele dagen. Ikke at det er noe galt i det, men det er utrolig lite gjenkjennelig for den generelle 16 år gamle jenta. De får aldri se hva slags mangfold av mennesker som faktisk jobber i IT-bransjen.
  4. De vet ikke nok om mulighetene som finnes innenfor det. Interaksjonsdesignere, frontendutviklere, jobbe med databaser, som administratorer, apputvikling, med IT-sikkerhet (eller Cyber Security, for et kulere ord) eller robotikk. Det finnes ikke grenser for hvor mye forskjellig og spennende man kan drive med etter å blitt introdusert for tech-verden, og det er alt mellom kreativt, logisk, matematisk, spennende, viktig, trygt, utfordrende og meningsfylt.
  5. De tror de må ha et brennende engasjement for datamaskiner og ha kodet siden de var små for å studere det. De vet ikke at ekstremt mange dyktige utviklere starter fra scratch når de begynner å studere, og har kanskje aldri skrevet en eneste linje kode i sitt liv. De kommer ikke til å føle seg utenfor når de begynner og ikke kan alt på forhånd. En dyktig utvikler jeg kjenner visste ikke engang hvordan man opprettet mapper på datamaskinen før studiestart.
  6. De tror det er dårlig betalt. De vet ikke om hvor stort behovet er for utviklere, og hvor stor sjanse det dermed er å få en godt betalt og trygg jobb tidlig i livet. Jentene som var på besøk hos oss var opptatt av å kunne være selvstendige når de vokste opp, og en stødig inntekt var faktisk veldig viktig for dem.
  7. De vet ikke hva det innebærer og vil derfor ikke ta risikoen det er å studere det, uten å vite hva det er først. Og de rekker ikke å vite hva det er heller, før de plutselig skal studere. De vil bli satt inn i programmering og få testa det ut, og faktisk få opplevd hvor gøy det kan være.
  8. De tror det er usosialt. De vet ikke hvor mye man kommuniserer med andre, hvor stort tech-nettverket er, hvor mye man kan samarbeide med kunder eller kollegaer, om parprogrammering, meetups med andre bedrifter, kundemiddager og konferanser.

Feilinformasjon

Jeg håper det blir mer mangfold, og jeg tror det blir det. Men det er åpenbart at vi må gjøre noe for å få det til å skje. Og det er ikke å sitte på ræva og si at “men biologien gjør at de ikke er interessert”.

Det er feil.

For ovenfor det er åtte grunner til hvorfor de ikke er interessert, og samtlige har med formidling å gjøre, og ikke biologi.

Dette er en øyeåpner. Til bedrifter, til skoler, til foreldre. Hvis vi skal få større mangfold i bransjen, så må vi formidle bedre og bredere. Vi må fjerne stigmaet og det dårlige ryktet bransjen fortsatt har.

Jeg trodde oppriktig ikke det fortsatt var sånn som dette, jeg trodde det hadde blitt annerledes. Men det er akkurat like dårlig formidlet hva IT-bransjen er nå som da jeg var på deres alder for 10-12 år siden.

Jenter velger bort IT fordi de ikke er interessert. Men interessen mangler på grunn av feilinformasjon.