'I dag har kollegaen min sagt at jeg ikke duger til jobben fordi jeg er kvinne'

- Kanskje det er nettopp derfor kjønnsubalansen er så stor? spør student Nina Jones.

"Jammen må ikke vi kvinner tåle å høre mye rart før ørene dette av" skriver Nina Jones. 📸: Privat
"Jammen må ikke vi kvinner tåle å høre mye rart før ørene dette av" skriver Nina Jones. 📸: Privat Vis mer

Jeg har høyere fagskolegrad i IT-sikkerhet, og studerer på heltid mot en bachelor i cybersecurity. Jeg er i tillegg alenemamma og jobber deltid.

Jeg tror derfor jeg er godt kvalifisert til å komme med et svar til spørsmålet som stilles av kode24 på Facebook: "Burde vi bare godta at kvinner og menn er forskjellige, og tenke at kjønnsbalansen blant utviklere er helt naturlig?".

Liten forskjell

En studie fra 2013 viser at jentene tenker mer analytisk, mens guttene tenker motorisk. Om man skal trekke frem design, så er det en absolutt viktig egenskap å ha når man skal programmere. Ferske studier avslører dog at det er liten forskjell på den mannlige og kvinnelige hjernen.

På studiet mitt ser jeg at de samme som sliter med programmering sliter med den logiske biten. Dette er jevnt fordelt mellom kjønnene. De som bruker lenger tid på å forstå programmering ser ut til å tenke i bilder, og forsøker å finne svaret på "hvorfor gjør vi det slik".

Slik er det i matte også. Noen trenger å få det inn med teskje og sette det inn i forskjellige scenarioer, mens andre fanger opp logikken med en gang.

Som sagt er dette en like stor utfordring for guttene som det er for jentene.

Ingen snakker om vafler

Forfatteren skriver: "Dessverre ser jeg at når jentene lager jentegrupper for programmering, er det gjerne ganske klisjémessig (vafler og strikking)."

Nå er jeg med i fem ulike programmeringsgrupper, én av dem er kun rettet mot kvinner. Ingen av de snakker om vafler, eller strikking, ei heller i jentegruppa.

I jentegruppa kan det derimot være at det blir tatt opp at "i dag har kollegaen min sagt at jeg ikke duger til jobben fordi jeg er kvinne".

Kanskje det er nettopp derfor at kjønnsubalansen er så stor som den er? Ingen ønsker å jobbe på en arbeidsplass der de blir diskriminert.

Og det blir vi kvinner, uansett hvor gode vi er!

Må gjøre alt

Det er logisk å tenke at kvinner er i undertall i dataverden på grunn av utdaterte holdninger som forteller at "kvinner skal være hjemme og passe på barna".

Som alenemamma har jeg måttet gjøre "alt" som to foreldre vanligvis gjør. Her er det ingen kjære mor, og om noe må gjøres, må jeg gjøre det selv.

Jeg er ikke "hjemme og passer barn". Jeg lager middag, jeg kjører unger rundt, jeg jobber, jeg studerer, syr klær, skrur hyller, har en svær samling med Ryobi-verktøy jeg digger og er ikke redd for å få skitt under neglene.

Fra før har jeg studert tegning, form og farge og blomsterdekoratørfaget, men nå er det altså hacking det går i.

Og gjett om jeg har det gøy! Jeg vil mye heller jakte etter svakheter i et operativsystem enn å sette sammen en blomsterbukett.

Vi skal høre mye

"De fleste mennesker, uavhengig av kjønn, er jo ikke interessert verken i koding eller i å bli programmerere."

Jeg håper ikke denne psykologen går rundt og sier slikt til barn som har som drøm å bli spillprogrammerer når de vokser opp.

Arv og miljø spiller helt klart en rolle, og en slik påstand kan føre til at de fullstendig skifter retning med tanken om at "en psykolog sier at ingen vil bli det, så da får jeg finne på noe annet".

Gudskjelov lever vi i 2021. Gudskjelov er slike holdninger sakte, men sikkert på vei ut. Men jammen må ikke vi kvinner tåle å høre mye rart før ørene dette av.