- Biologi er fortsatt en dårlig unnskyldning til kjønnsgapet i IT-bransjen

Elise går gjennom motargumentene hun har fått rundt likestilling for utviklere. - Langt fra holdbart!

Elise Kristiansen er utvikler, og blogger på frkfrontend.blogg.no, blant annet om kjønnsbalansen i IT-bransjen. 📸: Privat
Elise Kristiansen er utvikler, og blogger på frkfrontend.blogg.no, blant annet om kjønnsbalansen i IT-bransjen. 📸: Privat Vis mer

Det er nå et år siden jeg skrev innlegget “Hvorfor så få kvinner i IT-bransjen?“, som ble viderepostet et par steder og til og med plukket opp av Telemarksavisa.

Det var spennende, og jeg ble møtt med mye motargumentasjon, både mer og mindre konstruktiv.

Av de mer konstruktive tilbakemeldingene kom det en del jeg har nå rukket å tenke en del på, og jeg kjenner meg fortsatt like stødig på min mening i saken; biologi er fortsatt en dårlig unnskyldning til kjønnsgapet i IT-bransjen.

For å holde en viss struktur skal jeg systematisk gå gjennom argumentene jeg fikk forrige runde, og reflektere litt rundt dem.

Barn blir dyttet allerede som babyer

Argument: "Undersøkelser viser at guttebabyer er mer interessert i ting, som biler, og jentebabyer er mer interessert i dukker og bamser. Altså er det biologiske årsaker."

Dette er det aller mest brukte argumentet for at man ikke skal prøve å gjøre noe mot kjønnsgapet i IT-bransjen. Men jeg mener det er langt fra holdbart.

Ja, guttebabyene i disse undersøkelsene valgte kanskje en bil istedenfor en bamse, men allerede som en baby har han blitt dyttet av foreldre og andre voksne til å fatte interesse for den type gjenstander.

City University of London gjorde en undersøkelse som bekrefter de andre undersøkelsene. At krabbende jentebabyer og guttebabyer velger tradisjonelle leker for deres kjønn. Men de påpeker også noe svært viktig:

Barn i denne alderen er allerede utsatt for en hel del sosialisering. Gutter får flere leker som beveger seg og lager lyd, mens jenter får flere leker de kan bruke til rollelek med og ta vare på. Dette kan igjen påvirke deres preferanser.

«Man kan altså ikke fastslå at det er biologiske årsaker bak valg av leker til babyer.»

Man kan altså ikke fastslå at det er biologiske årsaker bak valg av leker til babyer, siden de allerede er gamle nok til å ha blitt påvirket sosialt til hvilke leker de skal leke med.

Studier viser nemlig også at dersom man ber voksne gi en tilfeldig baby en leke, så vil de velge leke å gi dem etter fargen på klærne deres. Har en baby rosa klær vil de voksne gi dem “jenteleker”, som dukker og bamser, men om babyen har blå klær vil de voksne gi dem “gutteleker”, som biler og andre “ting”.

Vi dytter altså barn inn i kjønnsroller allerede mens de er babyer, og kan derfor ikke gi opp kampen mot kjønnsgapet kun basert på en undersøkelse som sier at guttebabyer liker å leke med biler og jentebabyer liker å leke med bamser. Spesielt siden det å være utvikler ikke har noen ting med hverken biler eller bamser å gjøre.

Sett at det var slik at babyer har interesser og tiltrekkes av diverse leker på grunn av biologi, så endres ikke det faktum at det ikke er noen nær sammenheng mellom en datamaskin og en lekebil.

Å være utvikler er ikke å jobbe med “ting”. Det er like liten grunn til at kvinner skal vegre seg mot å jobbe som programmerer på grunn av datamaskiner, som journalister, designere eller økonomer skulle vegret seg. Problemet er i så fall formidlingen av IT-yrker, så igjen sosiale grunner.

Å være utvikler kan kreve at du er kreativ eller flink i matte eller en god problemløser, og krever ikke at du er over snittet interessert i datamaskinen du skal bruke til å gjøre jobben din.

“Alle” bruker datamaskiner i jobb i dag. Jeg som programmerer sitter ikke med kunnskap og interesse om min Mac, som ikke min designer-kollega besitter. Selv om det å bruke data og programvare er hele hennes arbeidshverdag, var det like mange kvinner og menn som søkte til webdesign i 2018.

IT er perfekt for familieplanlegging

Argument: "Statistisk sett velger menn toppjobber og bunnjobber, de som krever mest, mens kvinner søker trygghet."

Jordan Peterson blir ofte dratt opp i diskusjoner om dette med kjønn og biologi. Men for IT-bransjen i Norge holder ikke argumentene hans mål.

IT er en retning med mange trygge arbeidsplasser fremover, med mye fleksibel arbeidstid, trygg inntekt, godt tilrettelagt for familieplanlegging og som kan tilrettelegges mye etter personlige behov. Hvis kvinner unngår IT-jobber fordi de tror det er “toppjobber” som krever ekstremt mye, så er det igjen formidling som er problemet, altså sosiale grunner.

Det er ingen bedre grunn til at kvinner skal studere økonomi og administrasjon enn informatikk, likevel var det i 2012/2013 flere kvinner som fullførte disse studiene enn menn.

Økonomi og administrasjon handler ikke om å vise omsorg, som blir brukt som et argument for at kvinner ikke studerer IT. De er derimot godt formidlet og virker spennende, men likevel passe trygge. Akkurat som programmeringsjobber er.

Tiltak hjelper

Argument: "I land med mer feminisme og som er mer likestilt, er det mindre andel kvinner i IT sammenlignet med land med mindre likestilling. Når folk får velge, så velger de ulikt."

Det er riktig at vi i mange land, der vi er bedre på likestilling, er dårlige på å formidle hva IT-bransjen er.

Vi er utrolig heldige som har valgfrihet i Norge. Det gjør også naturligvis at vi velger forskjellig, så lenge forskjellene på hvordan vi behandler og lærer opp kvinner og menn fortsatt står sterkt. I tillegg viser det at god formidling om IT-bransjen er desto viktigere.

«Jo, all statistikk viser at gode og lite inngripende tiltak fungerer.»

Som forklart i mitt tidligere innlegg var det sosiale årsaker til at kvinneandelen i IT-bransjen i USA snudde på 80-tallet til det negative. Det hadde ikke med strukturell og statlig diskriminering å gjøre.

Derfor mener jeg at et lands likestilling og valgfrihet har lite å si i debatten, så lenge de sosiale problemene fortsatt lever videre, i kombinasjon med dårlig formidling.

Vi er i forandring. Søknadsprosenten av andelen kvinnelige søkere til IT-studer er på vei opp, etter mange år med tiltak. Det viser at det hjelper. Norge har ikke blitt et mindre likestilt land for å få kvinneandelen opp. Altså viser det at et lands fokus på likestilling og søknadstallet til IT-bransjen ikke har korrelasjon.

Argument: Tiltak vil aldri fungere.

Jo, all statistikk viser at gode og lite inngripende tiltak fungerer.