Advarer mot stereotypier:
- Kan føre til at noen føler seg ekskludert

Ukas Koder Ragnhild Aaraas Hånde i Forte Digital var usikker på om hun kunne bli utvikler - fordi hun verken koda på fritida eller likte dataspill.

Ragnhild Aaraas Hånde på hjemmekontoret hvor hun koder .Net for Forte Digital. 📸: Privat
Ragnhild Aaraas Hånde på hjemmekontoret hvor hun koder .Net for Forte Digital. 📸: Privat Vis mer

Hvordan begynte du med koding? 👶

Mitt første møte med kode var første året på NTNU. Da hadde vi ITGK og lærte å programmere i Matlab. Jeg kan ikke påstå at jeg var spesielt god i det faget. Jeg syntes mest det var utrolig vanskelig.

Hvis noen hadde sagt til meg da, at jeg kom til å jobbe som utvikler, hadde jeg nok begynt å le! Tror jeg til slutt klarte å karre til meg en D og var ok fornøyd med det.

Senere hadde vi programmering i C++. Da begynte jeg å forstå litt mer, men var ennå ikke helt overbevist om at programmering var et verktøy for meg. Jeg tror først jeg begynte å virkelig like å skrive kode da jeg ble introdusert for Python en gang i 4. klasse, og vi begynte å bruke programmering aktivt som verktøy på skolen.

Etter det var det ganske klart for meg at jeg ønsket å fortsette å kode og det var derfor nærliggende for meg å søke meg inn mot en software utvikler karriere.

Ragnhild Aaraas Håndes hjemmekontor. 📸: Privat
Ragnhild Aaraas Håndes hjemmekontor. 📸: Privat Vis mer

Hva jobber du med akkurat nå? 🛠️

Jeg jobber som backend .Net-utvikler.

Det vil si at jeg jobber med å skrive integrasjoner og API-er. På en vanlig dag sitter jeg kanskje og koser meg i Visual Studio med en Azure Function eller to!

Akkurat nå jobber jeg på et veldig spennende prosjekt hos Virke!

«Jeg pleier å utnytte alle mulighetene jeg har til å ta med meg møter ut, slik at jeg får kommet meg ut hver dag.»

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕

Jeg pleier å stå opp tidlig. Lage meg en god kopp kaffe og høre på radio og slappe litt av, før jeg tusler inn på kontoret (leilighetens minste rom, som også brukes som gamingrom, oppbevaringsrom, klestørkerom og gjesterom) rundt 07.30.

Jeg liker å være tidlig på jobb, for da har jeg mye tid til å sitte fokusert «alene» før alle andre kommer på jobb!

Vi har standup midt på dagen 12.30. Ellers er det få dager hvor jeg sitter å jobber alene hele dagen. I teamet mitt er vi fire utviklere og terskelen er lav for å ringes og ta en runde parprogrammering eller en sparringsrunde!

Jeg pleier å utnytte alle mulighetene jeg har til å ta med meg møter ut, slik at jeg får kommet meg ut hver dag. På onsdager har vi for eks innført walk-and-talk-standup. Det er jeg veldig fan av! Ofte bruker jeg også lunchpausen til å gå en liten tur, kanskje i botanisk hage eller en tur bort på Grünerløkka for å kjøpe en kaffe, så spiser jeg heller maten min mens jeg jobber!

Jeg synes det er helt OK å jobbe hjemmefra. Synes det er deilig at det er få distraksjoner og rolig. Jeg synes også det er deilig å slippe å ta bussen hver dag.

Det som er slitsomt med hjemmekontor, er at man er så utrolig mye hjemme, heletiden, alltid, og at dagene blir utrolig like.

- Jeg pleier å stå opp tidlig. Lage meg en god kopp kaffe og høre på radio og slappe litt av, forteller Ragnhild Aaraas Hånde i Forte Digital. 📸: Privat
- Jeg pleier å stå opp tidlig. Lage meg en god kopp kaffe og høre på radio og slappe litt av, forteller Ragnhild Aaraas Hånde i Forte Digital. 📸: Privat Vis mer

Hva har du lyst til å lære mer om framover? 📚

Det siste halve året har jeg fått muligheten til å jobbe med Azure, og det synes jeg er veldig spennende.

Jeg har også fått muligheten til å prøve meg som scrum master. Det synes jeg er veldig spennende og håper å jobber mer med og lære mer om! 😊

Hvilke konkrete verktøy klarer du deg ikke uten? 😻

Som .Net-utvikler er kanske Visual Studo og Resharper mine viktigste verktøy, ved siden av portal.azure.com og Azure DevOps.

Ellers vil kanskje Snipping Tool (utklippsverktøy) langt opp på lista over verktøy jeg ikke klarer meg uten, spesielt nå når vi ikke sitter på samme kontor, og mye av dialogen går over chatt!

Også har vi jo selvfølgelig Teams, mail og Slack som er helt uunngåelige!

Hva er det verste du kan bli spurt om på jobben? 🔥

Jeg synes logiske oppgaver er morsomme. Jeg liker å sette dykke ned i et problem og forstå det.

Det jeg ikke synes er så morsomt er repetitive presisjonsoppgaver som for eksempel å sette opp konfigurasjon. Jeg har en tendens til å slurve litt i kombinasjon med litt lese og skrivevansker gjør slike oppgaver til rene marerittet!

«Jeg føler noen ganger at disse stereotypiene blir dyrket litt mye.»

Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙋

Det er mange stereotypier knyttet til det å være utvikler. Jeg føler noen ganger at disse stereotypiene blir dyrket litt mye.

Det kan føre til at en del føler seg ekskludert, eller at man ikke passer helt inn.

Jeg føler meg ikke som en stereotypisk utvikler, og jeg var derfor veldig usikker på om det var en passende karrierevei for meg, nettopp fordi jeg ikke pleier å kode på fritiden og jeg har aldri vært en gamer.

- På tur i skogen eller på fjellet, til fots eller på ski! Med gode venner og sjokolade i sekken; det er helt perfekt! forteller Ragnhild Aaraas Hånde. 📸: Privat
- På tur i skogen eller på fjellet, til fots eller på ski! Med gode venner og sjokolade i sekken; det er helt perfekt! forteller Ragnhild Aaraas Hånde. 📸: Privat Vis mer

Hva liker du å gjøre når du ikke jobber? 🕹️

Jeg spiller fløyte i et korps som heter Sinsen Konsertorkester. Korps er en veldig fin hobby jeg har hatt med meg siden barneskolen, men nå med korona har vi ikke hatt mulighet til å ha vanlige korpsøvelser.

Min nye korona-hobby har derfor blitt noe så «kjedelig» som å jogge. Det er i hvert fall ganske smittevernsvennlig og en fin måte å komme seg ut av det trange lille hjemmekontoret mitt. Jeg har store planer om å løpe mitt første halvmaraton i Stockholm i september, så krysser fingrene for at vi får lov til å reise ut av landet da!

Jeg er også stor badefan, og kan finne på å ta en dukkert i Oslofjorden både på sommeren og på vinteren. Jeg har veldig sansen for alle badstuene som har poppet opp i Oslo i det siste, og gleder meg helt vilt til badstuforeningen åpner opp etter å ha vært korona-stengt siden november.

Ellers er jeg glad i å være ute. På tur i skogen eller på fjellet, til fots eller på ski! Med gode venner og sjokolade i sekken; det er helt perfekt!