Dette savner vi fra kontoret, etter ett år med hjemme­kontor

- En grøt av jobb og privatliv om hverandre, melder norske utviklere.

Husker du at utviklere faktisk satt sånn her å jobba? Her fra Finn sine kontorer i Oslo sentrum like før koronaen tok av her til lands, og noen allerede hadde kommet seg på hjemmekontor. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Husker du at utviklere faktisk satt sånn her å jobba? Her fra Finn sine kontorer i Oslo sentrum like før koronaen tok av her til lands, og noen allerede hadde kommet seg på hjemmekontor. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

For nøyaktig ett år siden, den 12. mars 2020, innkalte regjeringen til pressekonferanse.

Journalistene stimlet sammen på Statsministerens kontor for å høre ministre med langt mindre enn én meters avstand snakke om hvordan Norge skulle bekjempe korona-viruset som hadde funnet veien helt fra Kina til Norge.

"Kjære alle sammen! Vi står midt i en vanskelig tid for Norge og for verden" begynte statsminister Erna Solberg.

"Norge blir satt på en stor prøve. Både som samfunn, men også vi som enkeltmennesker. I denne perioden vil vi alle få en annerledes hverdag."

At vi skulle få en "annerledes hverdag" kan nærmest kalles en underdrivelse: For mange ble hverdagen snudd opp ned, blant annet fordi regjeringen ønska at så mange som mulig skulle holde seg på hjemmekontor. Først fram til påske. Så fram til sommeren.

Og plutselig var det gått ett år, og mange av oss sitter der fortsatt.

kode24-timens Innboks spurte derfor denne uka kode24-klubben hva vi savner mest fra kontorene våre.

#1: Kolleger 💘

Denne uhøytidelige undersøkelsens store vinner er uten tvil kolleger.

- Jeg savner å være på kontoret sammen med kollegaer, det oppstår mye tilfeldig og godt samarbeid da, svarer Anders Birkenes i kode24-klubben.

- Jeg er helt enig; savner kollegaene mest. Gleder meg til å se alle igjen! følger Andreas Beining opp.

- Savner gjengen, tørre vitser, tilfeldig avkobling med Mario Kart og følelsen av å fysisk være en del av noe - ikke bare delaktig over nett, mimrer Krister Sigvaldsen Moen.

- Alle de tilfeldige møtene. Da mener jeg tilfeldige treff ved kaffemaskinen og liknende, skriver Morten Holje.

- Jeg byttet jobb under korona, og nå blir jeg kun kjent med de jeg jobber med hver dag.

#2: Jobb/fritid 🎮

kode24 har tidligere meldt at mange utviklere jobber mer overtid på hjemmekontor, og at mange blir dårligere på å ta seg betalt for det. Én teori om hvorfor, var at mange sliter med å skille jobb og fritid.

Mange i kode24-klubben melder det samme.

- Jeg er forferdelig lei av hjemmekontor nå, ja. Savner selvsagt kolleger, men jeg savner også skillet mellom jobb og hjemme, skriver Øystein Holvik Johnsen

- Vi har to små barn, og det å ikke kunne være 100 prosent på jobb hjemme gjør at skillet mellom jobb og hjemme viskes ut. "Okei, fikk bare seks timer arbeidstid nå før jeg må hente i barnehagen. Jobber de to siste timene etter at ungene er i seng. Også må jeg huske den timen fra i forigårs." Det blir bare en grøt av jobb og privatliv om hverandre.

Holvik Johnsen får støtte av mange som sliter med det samme - både med og uten barn.

- Slenger meg litt på med Øystein her; nå har ikke jeg barn som løper hjemme (ennå), men bare det å ikke føle man er innelukket i samme leilighet eller rom hele døgnet, skriver Christer Nordbø at han savner.

- Selv bilturen fra jobb gjør at man slår av jobbhjernen noe. Og man slutter mer når man skal slutte. Er alt for enkelt å sitte den timen(e) ekstra, fortsetter han.

- Grensa mellom jobb og fritid blir hvisket bort. Nå har vi begrenset åpning på kontoret her, og jeg kjenner at det har vært helt magisk å komme tilbake.

#3: Bedre samarbeid 💬

Som nevnt er en viktig grunn til at mange utviklere savner kollegene sine at de savner å slarve med dem ved kaffeautomaten. Men også det faglige man mister er et savn for mange.

Som kode24 har meldt tidligere, mener hver tredje utvikler at de samarbeider dårligere på hjemmekontoret.

- Småprat om faglige utfordringer og muligheter. Nå er terskelen veldig høy for å snakke med kollegaer om "bør jeg gjøre det på måte X eller Y", melder Frank R. Haugen som sitt savn fra kontoret.

- Det er ikke alltid så lett til å kontakte noen på Teams for å snakke rundt et problem man ikke helt vet å formulere, og ikke vet helt hvem man skal spørre. Der fungerer kontoret bedre, skriver Roar Foshaug.

- Men hjemmejobbing har også bidratt til mer strukturerte og kortfattede møter, synes jeg. Mindre sosialt betyr visst mer effektivt, sånn sett.

#4: Turen til jobb 🚴

"Det var hundre ting jeg hata ved å reise kollektivt til jobb" skrev jeg i min kommentar 6 ting jeg savner på hjemme­kontoret i fjor sommer.

"Folk som setter bagasje på setet ved siden av seg, de som trykker tusen ganger på knappen før døra åpner seg, ungdommer som hører på musikk fra mobilhøyttaleren, passasjerer som prater på Facetime som om det skulle vært den mest naturlige ting i verden. Nå savner jeg alle sammen."

Flere i kode24-klubben melder om det samme savnet.

- Savner sykkelturene til og fra kontoret hver dag. Får meg ikke til å sykle hver morgen med hjemmekontor, melder Thomas Flemming.

- Sykling til og fra jobb. Lunsjen, skriver Iver Jordal.

Noen savner ikke noe 🤷

Her er min teori: I starten av pandemien var alt bare kaos. Så fikk folk dreisen på hjemmekontoret, og mange hevda at de aldri ville tilbake til det gamle. Men nå, ett år senere, er flere enn meg drit lei og drømmer om det forhatte, åpne kontorlandskap.

Sjælv tipper jeg vi kommer til å møtes et sted på midten, med en blanding av hjemmekontor og bortekontor. Møter gjør vi på kontoret, jobbing gjør vi hjemme - eller noe i den duren.

Men det er noen der ute som ennå ikke har fått nok.

- Ingenting, melder Ola Ormset om hva han savner fra kontoret, og fortsetter:

- Elsker heimekontor. Håper å kunne fortsette med det til eg blir pensjonist. Einaste savnet er, dersom ein nemne noko, at arbeidsgjevar betaler fyringsutgiftene.

- Eneste savnet er vel mer sosial kontakt med omverden generelt, men det er ikke direkte knyttet til kontor/hjemmekontor, skriver Robert Andresen.

- Så svaret er vel egentlig ingenting