Én av tre misfornøyd med video­møter og sam­arbeid på hjemme­kontor

Samtidig rapporterer mange det motsatte: - Bedre struktur, mindre fjas.

Dette er hverdagen til mange norske utviklere under koronapandemien på hjemmekontoret - videokonferanser og samarbeid over nettet. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Dette er hverdagen til mange norske utviklere under koronapandemien på hjemmekontoret - videokonferanser og samarbeid over nettet. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Hver tredje norske utvikler synes de samarbeider dårligere med kollegene sine på hjemmekontor under koronapandemien.

Det viser tall fra kode24s siste Kodeløkka-undersøkelse, hvor nesten 700 norske utviklere har svart.

Og videomøter, som i stor grad skulle bli det som lot oss samarbeide fra hvert vårt hjemmekontor, faller ikke i smak hos alle: Flere enn hver tredje utvikler synes videomøter fungerer dårligere enn vanlige møter.

- Dette er ikke overraskende tall, sier professor Andreas Moxnes ved Økonomisk Institutt på Universitetet i Oslo til kode24

- Selv om videomøter fungerer OK for mange, er det ikke et fullverdig substitutt for fysiske møter.

Video og chat på Teams og Slack

Her er resultatene fra spørsmålene rundt samarbeid og kommunikasjon fra vår siste Kodeløkka-undersøkelse, hvor 693 kode24-lesere svarte:

Vanskelig konsentrasjon

91 prosent har altså videomøter hver uke - 60 prosent hver eneste dag. De fleste av dem gjennom Teams.

Andreas Moxnes ved Økonomisk Institutt på Universitetet i Oslo. 📸: UIO
Andreas Moxnes ved Økonomisk Institutt på Universitetet i Oslo. 📸: UIO Vis mer

Og samtidig som 64 prosent synes videomøter fungerer like bra eller til og med bedre enn vanlige møter, er det altså rundt hver tredje utvikler som synes de fungerer dårligere.

Moxnes ved UiO er ikke overraska, og ser for seg flere grunner til at mange er misfornøyd. Spesielt tror han nyansatte kan slite med å bli kjent med nye kolleger gjennom video.

- Vi har vel alle også erfart at det er verre å holde konsentrasjonen på videomøter, og kanskje spesielt i møter med mange deltakere, sier Moxnes til kode24.

Mer struktur, mindre fjas

Forskerne Nils Brede Moe og Viktoria Stray ved SINTEF er enige - det kan være vanskeligere å holde fokus i videomøter, det kan bli for mange av dem, det kan være vanskeligere å forstå hverandre og teknisk trøbbel kan komme i veien.

Viktoria Stray er førsteamanuensis ved UiO og forsker ved SINTEF Digital. 📸: UIO
Viktoria Stray er førsteamanuensis ved UiO og forsker ved SINTEF Digital. 📸: UIO Vis mer

Men de har også noen tanker om hvorfor enkelte faktisk er mer fornøyd med videomøter enn vanlige møter - hele 22 prosent i kode24s undersøkelse, og mange i undersøkelser de selv har gjort.

- Mange sier at møtehverdagen har blitt bedre. De sier det er bedre struktur, mer effektivt, mindre fjas, og at man kan lytte til allmøter og slikt mens man gjør noe annet, sier Moe og Stray til kode24.

- Vi har funnet at utviklere er mer fornøyd med det daglige møtet under covid, og gjerne bruker mer tid på det. For noen er dette møtet den eneste kontakten med andre i løpet av dagen.

«De som før satt i delvis virtuelle team, synes det ble bedre da man flyttet hjem; når alle jobber remote.»

Mister kreativitet

Én ting er videomøter i seg selv, noe annet samarbeidet generelt. I kode24s undersøkelse svarer altså 66 prosent at samarbeidet er som før, eller bedre, mens 34 prosent synes det har blitt dårligere.

- Samarbeid på hjemmekontor kan nok fungere greit over en viss periode, eller for noen dager i uken. Men jeg tror for mye videomøter vil hindre spontanitet, kreativitet og utvikling av sterke faglige og sosiale bånd på arbeidsplassen, sier Moxnes ved UIO.

Moe og Stray synes nesten det er rart at ikke enda flere rapporterer om dårligere samarbeid - men at 11 prosent synes samarbeidet har blitt bedre har også sine grunner:

- De som før satt i delvis virtuelle team, synes det ble bedre da man flyttet hjem; når alle jobber remote. De som føler det har blitt bedre rapporterer at man får mindre avbrudd og bedre mulighet til å konsentrere seg, og da også bedre samarbeid, sier de til kode24.

Derfor sliter man

Moe og Stray i SINTEF har noen teorier om hvorfor mange synes samarbeidet fungerer dårligere fra hjemmekontoret - sånn utover det åpenbare at man rent fysisk ikke sitter sammen.

De nevner blant annet:

  1. Hvis det ikke fungerte så bra fra før, fungerer det enda dårligere digitalt.
  2. Man får ikke gjort kjappe avklaringer - ting går saktere.
  3. Man går glipp av "gratis-informasjonene" - det man før overhørte i kantina eller ved kaffemaskina.
  4. Mange deler opp oppgavene fordi man sitter distribuert. Konsekvensen blir at man jobber alene, og dette fungerer ikke så bra. De som løser oppgaver sammen synes det fungerer bedre.