Utfordrer utviklere til å tegne mer

- Jeg tegner hele tida, forteller Ukas Koder og C++-utvikler Ann-Karin Kihle. - Det er veldig verdifullt.

Ann-Karin Kihle har jobba som utvikler i snart 25 år, og er i dag senior programvare-utvikler i Thales. 📸: Privat
Ann-Karin Kihle har jobba som utvikler i snart 25 år, og er i dag senior programvare-utvikler i Thales. 📸: Privat Vis mer

Hvordan begynte du med koding? 👶

Ja, det er jo interessant! Jeg hadde egentlig valgt fysikklinja på NTH, men så skiftet jeg til elektronikk i siste liten.

Jeg kodet første gang i forbindelse med studiene på NTH, men syns det var sånn passe. Lab-partneren min var alltid godt forberedt i motsetning til meg, så han satt og skrev alt og jeg satt ved siden av og så på.

Heldigvis fikk jeg sommerjobb hos Siemens i Erlangen via min mor i '92. Der fikk jeg programmere kretser for røntgenapparater - hardware-nært og kjempemorsomt og veldig hyggelig gjeng å ha sommerjobb med! Derfra var det ingen tvil om at programmering var det jeg vil drive med.

Min første jobb etter ferdig utdannelse var ett år som lærer i elektronikk på Brundalen videregående skole i Trondheim. Moro erfaring å være lærer for en gjeng yngre og eldre menn som spilte Sextris i friminuttet, og et kontor jeg delte med tre andre med pyntebord med nakne damer øverst på veggen.

Programmering stod ikke på timeplanen i det hele tatt så etter det ene året fikk jeg jobb i Oslo, hos Siemens denne gangen også. Havnet raskt i telecom-avdelingen som utvikler. Der ble jeg raskt introdusert til kommunikasjonsprotokollstandarder fra blant annet ITU og IEEE, og RFC-er og MIB-er. Det har blitt mitt andre store jobbrelaterte interessefelt.

Jeg startet med management-systemet og C++-programmering, men syntes det ble litt kjedelig å jobbe med GUI, så jeg gravde meg ned i protokoll- og hardware-nær koding i C ganske så raskt. Der nede ble jeg i mange år, samtidig som jeg skolerte meg selv innen telekomprotokollene SDH, SONET og OTN.

Ann-Karin Kihle sykler til ferja, som tar henne til jobben i Oslo. 📸: Privat
Ann-Karin Kihle sykler til ferja, som tar henne til jobben i Oslo. 📸: Privat Vis mer

Den kunnskapen bidro til at jeg etterhvert også fikk ansvar for systemdesign og arkitektur i tillegg til koding. Telecomavdelingen til Siemens ble brått til ADVA Optical Networking sitt Oslo-kontor. Jeg fulgte med på lasset og fortsatte med komboen system- og programvare-jobbing innen telekomprodukter. I ADVA fikk jeg også etter hvert både prosjektlederansvar og linjelederansvar for firmware-gruppa.

Mye av arbeidstiden min har jeg tilbrakt på lab og testet: Varmstart, kaldstart, hardware som svetter, software som ikke gjør det, feil som er vanskelige å reprodusere... Utfordrende underveis, men så gøy når det løsner: Feilen funnet og løsningen på plass.

Kom tilbake til C++ i 2013 og fikk boost i dobbel forstand. Syns det er veldig inspirerende med den språkutviklingen som er på gang i C++, og er glad for å være tilbake der etter alle årene med C.

«På båten på vei hjem fortsetter jobbtankene, og ofte blir en task eller huskelapp etablert på telefonen til dagen etter.»

Hva jobber du med akkurat nå? 🛠️

Jeg jobber med utvikling av sikre kommunikasjonsprodukter, leser nye standarder og programmerer for tiden i C++.

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕

I disse dager reiser jeg fremdeles inn til kontoret, flaks med ferjekommunikasjon over fjorden der jeg kan sitte ute hele veien.

Ofte begynner tankene å vandre til der jeg er i koden akkurat nå, og dagens kodestrategi legges.

Typisk har vi en stand-up i ni-tida. Så er det koding og diskusjoner og systemarbeid resten av dagen. På båten på vei hjem fortsetter jobbtankene, og ofte blir en task eller huskelapp etablert på telefonen til dagen etter.

Hva har du lyst til å lære mer om framover? 📚

Har fortsatt masse å lære om de nye mulighetene som hele tiden inkluderes i C++ og i bibliotekene.

Git har jeg begynt med for alvor først for et år tilbake, så det er også gøy å sjekke ut mulighetene i.

Hvilke konkrete verktøy klarer du deg ikke uten? 😻

Microsoft Visio: Jeg tegner hele tiden - flyt/blokk/klasse-diagrammer, tilstander og meldinger, en salig blanding av formelle og uformelle visualiseringer av system og delsystem. Veldig verdifullt både for min egen forståelse og for kommunikasjon med resten av teamet. Illustrerte pull-requester!

Også liker jeg Clang: Automatgir i kodinga så jeg kan konsentrere meg om systemets use caser og samtidig få effektiv og korrekt kode.

Og Notepad++: En allrounder.

Ann-Karin Kihle er godt over snittet glad i musikk. 📸: Privat
Ann-Karin Kihle er godt over snittet glad i musikk. 📸: Privat Vis mer

Hva er det verste du kan bli spurt om på jobben? 🔥

Det verste for meg er å få signaler om at det skal gå fort som f... og at det derfor ikke er tid til å analysere og få etablert forståelsen for oppgaven.

Har opplevd både i team og i prosjekter at hvor raskt man leverer software ofte synes viktigere enn kvaliteten.

Det kan bli dyrt når feil og mangler avdekkes lang ute i systemtestfasen.

«I mellomtida får jeg lest mer tegneserier og bøker og sådd noen frø til sommerens matforråd.»

Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙋

Tegne!

Hva liker du å gjøre når du ikke jobber? 🕹️

To av mine hovedinteresser har blitt kraftig preget av korona dessverre - konserter, kino og film- og musikkfestivaler.

Takket være teknologi har det heldigvis blitt Film fra sør og TIFF i sofaen i stua og live-streama konserter fra Clutch i Maryland til Hilma i Oslo.

Gleder meg vilt til dørene på konsertstedene og kinoene står på vidt gap igjen. I mellomtida får jeg lest mer tegneserier og bøker og sådd noen frø til sommerens matforråd.