Clare og Christer koder på Twitch hver uke

Ekteparet Clare og Christer Eckermann i Snuti skulle ønske flere utviklere delte mer.

Paret Clare og Christer Eckermann driver selskapet Snuti sammen. Sammen utvikler de blant annet spill, hvor de står for alt fra 3D-modelleringen til selve programmeringen. 📸: Privat
Paret Clare og Christer Eckermann driver selskapet Snuti sammen. Sammen utvikler de blant annet spill, hvor de står for alt fra 3D-modelleringen til selve programmeringen. 📸: Privat Vis mer

Hvordan begynte dere med koding? 👶

Clare:
Jeg begynte med koding da jeg var 14 år og endelig fikk internett hjemme i Wales.

Jeg ønsket å lage min egen nettside etter at vi hadde en veldig kort introduksjon i Macromedia Dreamweaver på skolen. Først HTML og CSS, så senere PHP og Javascript.

Læreren min fant fort ut at “computing” var faget hun anbefalte meg, hvor jeg lærte Pascal og Delphi.

Christer:
Koding kom som et behov for kreativitet i ungdomstiden, for å lage morsomme nettsider eller bannere i Flash med ActionScript 2.

Senere var det for å gjøre ting i film og visuelle effekter som var umulig uten scripts i After Effects, Photoshop og så videre.

På Universitetet ble dette senere til Python i Maya 3D, hvor jeg laget alt fra gress til tornadoer prosessuelt.

Hver lørdag morgen utvikler Snuti videre på prosjekter live på Twitch. 📸: Privat
Hver lørdag morgen utvikler Snuti videre på prosjekter live på Twitch. 📸: Privat Vis mer

Hva jobber dere med akkurat nå? 🛠️

Vi utvikler, designer og drifter to digitale lesekampanjer for barn som kjører årlig, Sommerles.no og Norlijunior.no, og utvikler våre egne dataspill for gamere!

Sommerles er et helårsprosjekt som vi har drevet siden 2014; dette er bibliotekenes lesekampanje, hvor det handler om spillifisering av lesing. Vi lar barna finne leselysten, og hvilken fantastisk verden som finnes i bøkene, ved hjelp av poeng, digitale trofeer og kule premier på biblioteket. Alltid mye designarbeid og forbedringer i kodebasen.

I slutten av 2019 startet vi med spillutvikling, og i september 2020 lanserte vi vårt første spill: «The Life of Mr Pips» 🍓, et søtt spill om et lite jordbær som prøver å finne sin plass i livet.

Nå er vi gang med nytt spillprosjekt: Arbeidstittel "Isbåten", et PC-spill om iskrem, utforskning og skjærgårdslivet. 🍦🚤 Her hopper vi mellom koding i C#, modellering i Blender og Houdini, tegning på iPad og kreativ skriving, som alt til slutt blir implementert i spillmotoren Unity.

Du finner oss hver lørdag morgen live på twitch.tv/snutihq, hvor du kan se spill bli laget på direkten!

🍓 "The Life of Mr Pips" coming 30th september 2020 ❤️ Itch page: https://snuti.itch.io/the-life-of-mr-pips "The Life of Mr Pips" is a delightful adventure game where you play an adorable little strawberry who's trying to find his place in life.🍓 Explore a fruitful world as Mr Pips, find your scattered family and go leaf rafting with cute blueber... Vis mer

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for dere? ☕

Vi gjør det samme hver dag, helg inkludert. Noen synes vi er gærne, men for oss er dette lykken – å kunne jobbe med det vi elsker. 😍

Vi har hatt hjemmekontor siden vi startet for åtte år siden, og en viktig del av dagen vår er en felles tur med hundene rundt lunsj, hvor vi planlegger arbeidsoppgaver og snakker om alt mellom himmel og jord. Samt at vi har middag til lunsj og lunsj til middag, så det store måltidet har vi midt på dagen - det er et deilig avbrekk!

Den største endringen kom oktober 2020, da vårt nye familiemedlem og fremtidige lærling kom til verden. Men det har gått veldig bra så langt, bare med litt ekstra kaos! Vi gleder oss til at han begynner å utforske kreativiteten sin.

Vår arbeidsfilosofi er litt som bøndenes: Vi gjør det som trengs, når det trengs. Vi har ikke konkrete start- og stopptider for arbeidet, men rutinen vår tilpasses hele tiden. En produktiv hverdag gir oss livsglede.

Folk spør oss ofte hvem som gjør hva, men vi gjør begge litt av alt, og bytter ofte på arbeidsoppgavene. Noen ganger trenger man mye koding, andre ganger er det design, og med et samarbeid på alle områder kan vi lettere utfylle hverandre. 💪

- Når vi ikke er ved datamaskinen, så finner du oss ute på tur med hundene. 📸: Privat
- Når vi ikke er ved datamaskinen, så finner du oss ute på tur med hundene. 📸: Privat Vis mer

Hva har dere lyst til å lære mer om framover? 📚

Ønskelisten for læring er lang! Spesielt med et så bredt arbeid hvor vi hopper mellom koding, design og spillutvikling daglig.

Men vi kutter ned og finner noen fokuspunkter, så akkurat nå er det modellering i Blender og Houdini.

Houdini fungerer nesten mer som et visuelt programmeringsspråk enn et modelleringsprogram - veldig spennende!

Hvilke konkrete verktøy klarer dere dere ikke uten? 😻

Linux og Bash er noe av kjernen i det som holder ting gående for oss.

Vi lager mange av våre egne interne verktøy, da vet man at ting ikke plutselig blir utdatert. Men vi er ikke veldig sterkt knyttet til utviklingsverktøy våre, det er så mange av dem og hopper fra det ene til det andre.

Men Elgato Stream Deck, som kan sees på pulten til Christer, har vært en overraskende god hjelp, med en drøss knapper vi kan programmere til å gjøre akkurat hva vi vil!

Hva er det verste dere kan bli spurt om på jobben? 🔥

Clare:
Paperwork.... nok sagt! 📄

Christer:
Å vedlikeholde eldre systemer uten strong typing. Da må man ha tunga rett i munnen.

«Vi er overbevist om at uten hundene, hadde ikke firmaet vårt eksistert!»

Hva synes dere norske utviklere bør bli flinkere på? 🙋

Være aktive i nettsamfunn som Twitter og Discord, og til og med Twitch og YouTube. Dele arbeidsprosessene sine og vise frem hva man jobber med!

Selv driver vi et ganske aktivt nettsamfunn på Discord (Snuti Land), her er alle kreative velkommen!

Vi har fått gode norske venner her, men det er langt mellom dem, og vi ser frem til å møte flere! 🥰

Hva liker dere å gjøre når dere ikke jobber? 🕹️

Vi gamer sammen! 🎮 Vi elsker å finne gode spillopplevelser, og det er mye variasjon i hva vi spiller.

Når vi ikke er ved datamaskinen, så finner du oss ute på tur med hundene. Vi er overbevist om at uten hundene, hadde ikke firmaet vårt eksistert!