Advarer mot få kvinnelige AI-utviklere: - Teknologien blir for menn

NTNU-studenter i Trondheim etterlyser kvinnelige forbilder innen kunstig intelligens.

Ada og BRAIN NTNU arrangerte nylig sitt frokostseminar Jenter i AI, hvor målet er å inspirere flere kvinner til å jobbe med kunstig intelligens. 📸: Kai T. Dragland / NTNU
Ada og BRAIN NTNU arrangerte nylig sitt frokostseminar Jenter i AI, hvor målet er å inspirere flere kvinner til å jobbe med kunstig intelligens. 📸: Kai T. Dragland / NTNU Vis mer

For tredje gang arrangerte studentorganisasjonen BRAIN NTNU og Ada denne uka Jenter i AI i Trondheim.

På frokostforedraget fortalte seks kvinner om hvordan de jobber med kunstig intelligens, til rundt 200 kvinnelige studenter - de fleste av den teknologistudenter på NTNU.

Målet er å inspirere flere kvinner til å jobbe med teknologi generelt, og kunstig intelligens spesielt.

- Vi arrangerer Jenter i AI fordi det er en ekstrem lav kvinneandel innenfor feltet, og vi ønsker at teknologien som utvikles skal være for alle - ikke bare menn, som er majoriteten av utviklerne i dag, forteller prosjektleder Elizabeth Pan til kode24.

Menn glemmer mensen

Når kode24 utfører spørreundersøkelser blant leserne våre, pleier kvinneandelen å ligge under 10 prosent. Ifølge Pan er det også rundt 10 prosent kvinner som studerer AI-fagene på NTNU i dag - et tall hun synes er altfor lavt.

- Hvorfor er det viktig at flere kvinner jobber med AI?

- Det er ikke noe hemmelighet at AI er fremtiden, og det er helt nødvendig at vi også får med oss kvinner til å utvikle teknologiske produkter og være med i kampen om fremtidens jobber, svarer Pan.

Aiko Yamashita, senior dataanalytiker i DNB, var en av dem som skulle inspirerte studentene på Jenter i AI. 📸: Kai T. Dragland / NTNU
Aiko Yamashita, senior dataanalytiker i DNB, var en av dem som skulle inspirerte studentene på Jenter i AI. 📸: Kai T. Dragland / NTNU Vis mer

- Et eksempel på viktigheten av kvinnelige utviklere, er for eksempel da Apple lanserte sin Apple Watch. Jeg syntes det var merkelig at man i helse-appen kunne få opp en rekke fancy utregninger på kaloriforbrenning og så videre, før det var laget en «mensen-tracker», sier prosjektmedlem Linn Emilie Kalleberg i BRAIN NTNU.

- Vi er helt avhengige av kvinnelige utviklere, slik at vi også skal få mer teknologi rettet for kvinner.

Bort med stereotypier

Flere piler peker i riktig retning for økt kvinneandel blant norske utviklere.

Blant annet øker kvinneandelen på teknologistudiene i Norge - i 2019 var hver tredje kvalifiserte søker til norske IKT-studier en kvinne.

- Hva bør gjøres framover om vi vil øke kvinneandelen enda mer?

- Det viktigste er å gi kvinnelige studenter noen de kan se opp til, som kan være med å inspirere til å velge den retningen. Også tror jeg det er viktig at folk forstår at AI ikke bare handler om roboter, men at det brukes overalt i dagens samfunn, svarer sier Pan.

- Så ansvaret bør ligge hos alle. Vi må få bort de stereotypiske holdningene om at koding og data bare er for gutter.