Ole Petter tror han vet hvorfor gatekeepere er skeptiske til nye utviklere: - De har hatt det for enkelt

- Å være utvikler har gått fra å være hobby som ble jobb, til studie som ble karriere, skriver kode24-redaktøren.

Det var blant annet på datapartyer som dette, Bluescreen på Menstad i Skien i 2001, at jeg dyrka datainteressen min. Men det betyr ikke at alle andre må ha samme inngang til yrket. Snarere tvert i mot. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Det var blant annet på datapartyer som dette, Bluescreen på Menstad i Skien i 2001, at jeg dyrka datainteressen min. Men det betyr ikke at alle andre må ha samme inngang til yrket. Snarere tvert i mot. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Norges tøffeste utvikler, Elise Kristiansen, var denne uka og mente noe på kode24 igjen: Hun var lei av det hun så på som gatekeeping i norsk IT-bransje. For eksempel kommentarer ala “Koder du ikke på fritiden og? Da er du kanskje ikke så interessert i programmering, da”.

Det har vært så ille, skriver hun, at hun har vegret seg for å omgås andre utviklere, og følt at "jeg ikke hører hjemme, at jeg egentlig burde valgt et annet yrke". Det er oppriktig leit å lese, men dessverre ikke sjokkerende, for jeg har sett slike holdninger selv gjennom årene vi har drevet kode24, spesielt blant eldre utviklere.

Og jeg tror jeg vet hvorfor. 🤔

Det å være utvikler har gått fra å være et kall, til et yrke. Fra å være en hobby som ble jobb, til å være et studie som ble karriere. Fra å være noe du lærte deg sjælv på soverommet med tjukke bøker og netter uten søvn, til å være noe du lærte deg på skolebenken.

Med andre ord: Utviklerfaget har blitt profesjonalisert. Det blir stadig mer likt alle andre yrker. Dette tror jeg mange som har vært med i spillet lenge ikke liker, og da dukker det opp slike portvoktere med sine tullete regler for hva en "EKTE UTVIKLER" er for noe.

For tror virkelig disse folka at alle regnskapsførere drev med regnskap på jenterommet? At alle optikere lager briller på fritida? At alle frisører er brennende opptatt av ulike saksetyper? Hvorfor skal det som høres helt absurd ut for én yrkesgruppe, være helt naturlig for en annen? Og hvorfor akkurat utvikler? 🤷

Igjen: Jeg tror svaret ligger litt tilbake i tid. En tid da utviklere var en liten gruppe folk, som var opptatt av noe samfunnet for øvrig ikke forstod seg på, og heller ikke respekterte. Tvert i mot: Å være interessert i datamaskiner gjennom 80-, 90- og tidlig 2000-tallet var ikke kult. Det var ukult - stol på meg, jeg stod midt i det. Og ja, det kosta faktisk litt å stå mot resten av samfunnet mens man tviholdt på de sære, digitale interessene sine.

Også skal plutselig noen jyplinger på et par og tjue komme her og ha en helt vanlig oppvekst, nærmest tilfeldigvis plumpe borti et IT-studie, og få seg fete jobber med enda fetere lønninger? Nei, hei, vent nå litt.

Jeg tror all gatekeeping handler om det samme: Du føler at noen nyter noe de ikke fortjener å nyte. At de har hatt det for enkelt.

For eksempel like Ringenes Herre etter å ha sett en TV-serie, ikke lidd seg gjennom en haug kjedelige bøker. Eller synes det er spennende med gamle TV-spill fordi du har sett Stranger Things, og ikke selv ha opplevd Nintendo-Sega-krigen på kroppen. Eller bli utvikler etter å ha gått tre år på universitet, ikke gjennom å programmere Assembler-demoer på datapartyer i Finland mens resten av klassen dansa stilledans på ungdomsklubben. 🤓

Så er du en av dem som føler at noen holder porten stengt for deg: Bare tenk på at de kanskje ikke hadde det så bra i oppveksten, og gi dem en klem. De fortjener det kanskje ikke, men de kan ha godt av det.

Og er du en av dem som holder porten stengt for unge utviklere som Kristiansen: Bare slipp. Vær glad for at det å være utvikler nå er en helt vanlig greie å være, et yrke på linje med alle andre. Det var jo en sånn verden vi drømte om. Og nerdene vant!

Og med det, kjører vi Norges mest nerdete nyhetsbrev. 💥

Ukas beste saker på kode24:

Elise tar et oppgjør med gatekeeping blant norske utviklere: - Skadelig og ekskluderende!
- Helt siden jeg starta å studere har jeg opplevd gatekeeping i IT-bransjen, skriver Elise Kristiansen.

Domeneshop får kritikk for sen varsling: - Ville unngå at noen skulle tro det var phishing
- Syntes det var riktigst å publisere driftsmeldingen før alle hadde mottatt eposten, sier daglig leder i Domeneshop etter hackingen.

💆 Jørgen har funnet den beste dagen å være på kontoret: - Du kan kode mer enn ti minutter sammenhengende!
- Ønsker du deg en stressfri kontordag hver uke? Da skal du velge denne dagen, forteller utvikler i kode24 Jørgen Jacobsen

💸 Gigantene kutter godene til utviklerne sine. Det kan sjefen din gjøre også, uten å spørre deg
Står det ikke i kontrakten, kan du ikke kreve å få det.

😴 Nå har Meta drømt om metaverset i ett år: - Vi er der mobilen var i 2007
- Må bli tydeligere hva det skal brukes til, mener Petter Klingen Wright. - Fungerer veldig bra, mener Mark Zuckerberg.

💦 Anna (25) var ny i jobben og sleit seg ut: - Nå vil jeg lære meg å slappe mer av på jobb
- Siden jeg begynte å jobbe har det vært fullt kjør, forteller utvikler Anna Haugsbø Hermansen i Netlight.

🧘 Tomas ble anklaga for tyveri: - Gjorde meg først fryktelig sinna, men ga meg også en åpenbaring
Tomas Eilev Holthe-Tveit vil at du skal stille deg selv ett spørsmål: Vil du møte ditt eget system, på din verste dag?

🤖 Vurderer gruppesøksmål mot GitHub Copilot - for har egentlig Microsoft lov til å bruke koden din?
- Som Neo koblet til Matrix, eller en ku på en gård, ønsker Copilot å gjøre oss til produsenter av en ressurs.

💪 Slik skaper du en god sikkerhetskultur: - Mennesker må være en del av trusselmodellen
- Det er utopisk å tro at vi kan eliminere menneskelige feil, skriver Bekk-utviklere.

📢 Linus Torvalds ber utviklere gjøre livet hans enklere: - Slutt med sene pull requests!
- Du vet hvem du er, skriver Linus Torvalds i sin ukentlige "State of the Kernel".

God helg

Det er ett hull i gatekeeper-teorien min, innser jeg: Portvoktere på under, typ, 30 år. Unge portvoktere som vokter porten for andre unge. Så hva handler det om i disse tilfellene? 🤔

Jeg vet ikke. Men jeg vet de finnes, for jeg blir selv utsatt for jevngamle portvoktere blant journalister hele tida. Journalister som faller av barkrakken når jeg må innrømme at jeg ikke er levende opptatt av britisk politikk eller orker å lese Morgenbladet eller høre på hver bidige lille podcast Aftenposten presser ut.

Jeg skal på biltur til Sverige med en liten gjeng av dem i helga faktisk, så nå må jeg komme meg avgårde - god helg!

💕 Ole Petter,
kode24.no