Gigantene kutter godene til utviklerne sine. Det kan sjefen din gjøre også, uten å spørre deg

Står det ikke i kontrakten, kan du ikke kreve å få det.

- Vi går gjennom mange kontrakter for våre medlemmer, og ser at de færreste inkluderer slike ansattgoder, sier Elisabet Haugsbø, visepresident i Tekna. 📸: Tekna
- Vi går gjennom mange kontrakter for våre medlemmer, og ser at de færreste inkluderer slike ansattgoder, sier Elisabet Haugsbø, visepresident i Tekna. 📸: Tekna Vis mer

Fikk du Øya-billett fra jobben i år? Så kult da! Så heldig du er.

Har dere skikkelig god kaffe på kontoret også, kanskje?

Byens beste lunsj? Ping-pong-bord. God forsikring? Firmahytter og fleksibilitet?

Nylig skrev kode24 om at Google kutter i “swag-budsjettet” - reiser og kultur.

Også Meta kuttet i mars, i goder som vasking av klær og mattilbudet.

Nå er det langt fra Silicon Valley til Norge, men også her liker utviklere god kaffe og firmaturer.

Og for mange er slike goder viktige, samtidig er de ofte ikke formaliserte.

«Det var et tilbud der jeg tenkte “dette høres litt for godt ut for å være sant”, så da sørget jeg for å få det skriftlig.»

For godt for å være sant?

- Vi går gjennom mange kontrakter for våre medlemmer, og ser at de færreste inkluderer slike ansattgoder, sier Elisabet Haugsbø, visepresident i Tekna.

Tekna har også tall fra medlemsundersøkelser.

- Gode forsikringsordninger er en vanlig gode. Mange får tilskudd til eller dekket trening og kantine. Veldig mange oppgir parkering, 5 prosent får tilskudd til transport. 4 prosent har oppgitt klær som ansattgode.

Uansett hva er det bare det som står i kontrakten du kan forhandle om, så dersom noen av godene er viktige, bør de inn der.

- Jeg har selv gjort det en gang: Det var et tilbud der jeg tenkte “dette høres litt for godt ut for å være sant”, så da sørget jeg for å få det skriftlig, sier Haugsbø til kode24.

- Alt som ikke står i kontrakten din er på arbeidsgivers nåde, sier Geir Aasen, forbundssekretær i El og IT Forbundet. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
- Alt som ikke står i kontrakten din er på arbeidsgivers nåde, sier Geir Aasen, forbundssekretær i El og IT Forbundet. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Vanlig, ikke viktig

At IT-bransjen har goder er godt kjent, og henger sammen med at dere er så ettertraktet på arbeidsmarkedet. Men ifølge kode24s siste undersøkelse er dere ikke så opptatt av slike goder - kun 9,5 prosent oppgir det som grunn til å ville bytte jobb.

Geir Aasen, forbundssekretær i El og IT Forbundet, får heller ikke mye henvendelser om slike goder av medlemmene.

- Men vi vet det er vanlig. Et eksempel på et ansattgode som er særlig utbredt i bransjen er at man får bedre utstyr enn det som det er “tjenestlig behov” for - og gjerne får velge selv.

Også han anbefaler ryddige og skriftlige avtaler.

- Alt som ikke står i kontrakten din er på arbeidsgivers nåde.

Hvor skriftlig må det være?

Holder det om det står i personalhåndboken? Eller stillingsannonsen? Eller at det ble sagt i en rekrutteringsprosess.

Nei, det gjør det ikke. Det er både Tekna og El og IT Forbundet helt tydelige på.

Personalhåndboken kan arbeidsgiver endre som den vil.

At “noe har blitt sagt” i rekrutteringsprosesser holder heller ikke.

Men det er heller ingen grunn til å tro at godene dine vil bli fjernet.

- Det er arbeidstakers marked i bransjen, og kamp om utviklere. Det vil være dyrere å miste dyktige ansatte enn å spare noen kroner på å kutte i goder. Om du ikke tilbyr bransjestandard vil du skille deg negativt ut, det tror jeg bedrifter vil forsøke å unngå, sier Haugsbø.

Rettferdighet er viktig

Men man må være litt fleksibel.

- I dårlige tider er det naturlig at man strammer inn, det viktige er at det skjer på en god måte, sier Haugsbø.

- Jeg tror alle har forståelse for at man ikke kan fly ansatte av gårde på ekstravagante julebord dersom det går dårlig med bedriften, men man kan kanskje ha et mer nøkternt julebord? Og så er det viktig at det er rettferdig, at slike goder ikke blir favorisering av enkelte.

- Ja, tenk om halvparten får “byens beste lunsj”, og de andre bare helt vanlig lunsj?

- Ja, det tror jeg blir dårlig stemning ut av!

«Jeg tror alle har forståelse for at man ikke kan fly ansatte av gårde på ekstravagante julebord dersom det går dårlig med bedriften.»

Farvel, fruktkurv

Dårlig stemning ble det på en jobb Geir Aasen hadde da naturalytelsen fruktkurv ble fjernet uten forvarsel.

- Det var ikke mange slike goder, men en kurv med frukt annenhver dag kom. Så sluttet den å komme, fordi bedriften ville spare penger. Det førte til en del misnøye. Det er viktig at bedrifter forstår at det ikke er alt man ser på et regneark, slike tiltak kan være viktige for trivselen.

Dersom det skal kuttes er det i hvert fall viktig å ha gode prosesser rundt og inkludere de ansatte og tillitsvalgte.

Samtidig: En fruktkurv her og en fruktkurv der - det kan fort bli store summer. I følge magasinet San Francisco Eater hadde Meta snacks til en verdi av 300.000 dollar på kontoret før pandemien.

En gråsone i arbeidslivet

Aasen forteller at LOs juridiske avdeling nylig har hatt en sak til vurdering, som fikk mye oppmerksomhet i media. En renholder i Tromsø mistet jobben fordi hun forsynte seg med to energibarer som sto framme på pauserommet der hun vasket.

Siden hun ikke var ansatt der, men i et rengjøringsfirma, tolket arbeidsgiver det som et brudd på lojalitetsplikten, og ga henne sparken. Saken endte med et forlik i september i år.

- Selv om innleide IT-konsulenter neppe vil få sparken for å ta en proteinbar hos kunde, viser det jo at det er noen problemstillinger her som man bør være bevisst, avslutter Aasen.