Anna (25) var ny i jobben og sleit seg ut: - Nå vil jeg lære meg å slappe mer av på jobb

- Siden jeg begynte å jobbe har det vært fullt kjør, forteller utvikler Anna Haugsbø Hermansen i Netlight.

Anna Haugsbø Hermansen jobber på prosjekt hos Dr. Dropin for Netlight, hvor hun starta etter studiene ved NTNU. 📸: Privat
Anna Haugsbø Hermansen jobber på prosjekt hos Dr. Dropin for Netlight, hvor hun starta etter studiene ved NTNU. 📸: Privat Vis mer

Hvordan ble du utvikler? 📚

Etter videregående visste jeg at jeg ville studere noe realfaglig, og jeg hadde hørt mye bra om studentlivet i Trondheim, så jeg kjørte elimineringsmetoden på siving-studiene på NTNU.

Til slutt stod det mellom datateknologi, og robotikk og kybernetikk. Førstevalget ble data, muligens påvirket av at min to år eldre søster gikk den linjen.

Under studiene lærte jeg litt av hvert om programmering og trivdes veldig godt med det. Gjennom sommerjobber og frivillig arbeid fikk jeg også jobbet med roboter og databehandling. Jeg slang meg også på AI-hypen, og spesialisere meg innenfor kunstig intelligens.

- Jeg fortrekker touchpad fremfor mus, og ser ikke poenget med eksternt tastatur. 📸: Privat
- Jeg fortrekker touchpad fremfor mus, og ser ikke poenget med eksternt tastatur. 📸: Privat Vis mer

I disse domenene møtte jeg komplekse og snevre problemer, som hvordan man skal detektere kjeglene i kjørebanen med en LiDAR, eller predikere etterspørselen av ambulanser. Dette er problemer som man relativt fort kan finne enkle løsninger på, men som man kan bruke uendelig lang tid på å optimalisere.

Etter hvert fikk jeg lyst til å se mer på de store linjene med flyt av data mellom tjenester i et større system, og begynte dermed å bevege meg mer mot klassisk programvareutvikling. Likevel var jeg fortsatt ikke helt sikker på nøyaktig hva jeg ville jobbe med, derfor begynte jeg å jobbe som konsulent i Netlight slik at jeg enkelt kunne prøve meg i mange forskjellige prosjekter og ha ulike roller.

Som forventet har jeg fått testet flere spennende roller og domener. Siden november 2021 har jeg fått utfoldet meg som backendutvikler og arkitekt hos Dr.Dropin, noe jeg trives utrolig godt med! I tillegg har jeg utviklet en intern tjeneste for å bedre arbeidsflyten til de ansatte i Mercell, og undervist frontend for Brights - tidligere Academic Works Academy.

Hva jobber du med for tida? 💪

I Dr.Dropin er jeg en del av «team booking», som har ansvar for systemene som håndterer timebestilling.

Som enhver start-up som har vokst fort, har man opparbeidet seg en del teknisk gjeld som jeg hjelper med å bryte ned. Dette innebærer å skissere opp ny arkitektur og definere nye tjenester, samt å implementere de tjenestene med pipelines, endepunkter, tester, logikk og integrasjoner. I tillegg hjelper jeg til å fikse bugs og vedlikeholde det eksisterende systemet.

Teknologiene jeg jobber med er hovedsakelig Node, Express, postgreSQL, prisma, GitHub Actions og GCP. Akkurat nå jobber jeg med å skrive det siste endepunktet vi trenger for å lansere en ny og forbedret booking-flyt, så det blir full fest når det er ferdig!

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕

Hjemmekontor er virkelig ikke min greie - jeg har for stort sosialt behov for det. Så jeg sitter stort sett hos Dr.Dropin på Majorstuen, og noen ganger hos Netlight i Karl Johan.

- Hjemmekontor er virkelig ikke min greie, har for stort sosialt behov for det. 📸: Privat
- Hjemmekontor er virkelig ikke min greie, har for stort sosialt behov for det. 📸: Privat Vis mer

Vi har en del faste møter i teamet, med standup tre dager i uken, planning hver mandag og retro annenhver fredag, men det er et ganske løst oppsett og vi prøver stadig ut nye formater for å finne det vi synes funker best.

I tillegg har vi noen møter på tvers av alle tech-teamene, som «show-and-tell» annenhver fredag og månedlig tech-meetup. Ellers er lunsj klokken 11 en institusjon, og det blir fort en liten fika i 15-tiden for å holde blodsukkeret oppe.

Innimellom møtene jobber jeg mer eller mindre effektivt med oppgavene jeg har tatt ansvar for. Vi jobber selvstendig, men er gode til å huke tak i hverandre når vi har spørsmål eller har lyst på input.

Hva er ditt beste tips til et verktøy andre burde begynne å bruke? 🔨

Jeg er stor fan av skisseringsverktøyet Miro - jeg bruker det til alt fra å skissere arkitektur, logikkflyt, domenemodeller og holde retrospektiver. Det er helt fantastisk hvor mye informasjon man kan formidle med en god figur i forhold til tekst.

Hva har du lyst til å lære mer om framover? 🦉

Jeg vil lære meg å slappe av mer på jobb!

Siden jeg begynte å jobbe i fjor har det vært fullt kjør. Jeg har fått mange kule arbeidsoppgaver og tatt på meg mye ansvar og stadig nye utfordringer - som jeg synes har vært veldig gøy, men som over tid har slitt meg ut.

Nå prøver jeg å gi fra meg noe ansvar, ta mer pauser, og overbevise meg selv om at det ikke er verdens undergang om den nye booking-flyten blir lansert en uke senere.

«Ellers har jeg også dødd litt inni meg de får gangene jeg har hatt en eller annen SoMe-takeover.»

Hva er det verste du kan bli spurt om på jobben? 🔥

Vedlikeholdsoppgaver, som å legge til nye tjenester i bookingløpet, er noe av det verste jeg vet.

Per nå innebærer dette dessverre mye nitidig arbeid som må gjøres til punkt og prikke av en utvikler. Heldigvis jobber vi med å forenkle denne prosessen slik at produkteierne kan administrere slike ting selv.

Når ble du sist flau, nervøs eller stressa for noe på jobb? 😅

Jeg har dødd litt inni meg de få gangene jeg har hatt en eller annen SoMe-takeover. Samme med intervjuer og tilhørende fotoshoots, selv om det er veldig stas!

Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙏

Jeg tror de fleste av oss kan bli flinkere til å være bevisst på eget energinivå og justere arbeidsmengde og oppgaver deretter.

Noen ganger har man mye energi, andre ganger ikke, og da blir det unaturlig at man skal prestere 100 prosent hele tiden. Hvis man jobber intensivt i enkelte perioder trenger man å ta det litt rolig etterpå. Hvis det er mye annet som skjer i livet må man nok også justere ansvar og forventninger både på og utenfor jobb.

Arbeidslivet er som et maraton og ikke en sprint, og personlig bærekraft er helt nødvendig for å kunne ha en lang og god karriere, for ikke å snakke om et langt og godt liv!