Hos Katarina er alle tilbake på kontoret: - Der kan vi dele gleder, og frustrasjoner

Ukas Koder Katarina Guderud i Raa Labs om hverdagen med data fra skip.

Katarina Guderud jobber på Lysaker Brygge i Oslo, hos Raa Labs, hvor de "tilgjengeliggjør tidsserie-data fra skip". 📸: Privat
Katarina Guderud jobber på Lysaker Brygge i Oslo, hos Raa Labs, hvor de "tilgjengeliggjør tidsserie-data fra skip". 📸: Privat Vis mer

Hvordan ble du utvikler? 📚

Jeg har alltid vært interessert i teknologi, men interessen for koding kom nok først på universitetet.

Etter videregående begynte jeg på biologi ved NTNU, men etter et semester med mye tid på labben, skjønte jeg at dette ikke var veien jeg ønsket å gå. Heldigvis hadde jeg også grunnkurs i IT dette semesteret, der interessen og motivasjonen var betraktelig mer til stede. Semesteret etter begynte jeg på Kybernetikk og Robotikk.

I løpet av årene på NTNU har jeg fått testet ut alt fra lavnivå programmering til maskinlæring og datasyn, og jeg har aldri sett meg tilbake.

«Dette gjør at vi kan bruke mindre tid på vedlikehold, og mer tid på å utforske nye teknologier.»

Hva jobber du med for tida? 💪

I Raa Labs jobber vi med å tilgjengeliggjøre tidsserie-data fra skip. Dette samler vi inn gjennom å bygge kode som kan lese sensordata om bord på skipene. Deretter systematiserer vi signalene og gjør en del forberedelse av dataene før det sendes videre til cloud.

Min jobb som solution developer går ut på å utvikle kodesiden av produktet vårt – det vil si at vi har ansvar for å bygge connector-er som tolker råsignalene, moduler som kan lese og skrive data videre til tredjeparter, gjennomføre datakvalitets-analyser, og mye mer.

- Vi har sterkt fokus på å bygge kode og løsninger som enkelt kan skaleres og vedlikeholdes av oss på teamet. 📸: Privat
- Vi har sterkt fokus på å bygge kode og løsninger som enkelt kan skaleres og vedlikeholdes av oss på teamet. 📸: Privat Vis mer

Vi har sterkt fokus på å bygge kode og løsninger som enkelt kan skaleres og vedlikeholdes av oss på teamet. Vi jobber kontinuerlig med devops-tankegangen i bakhodet når vi utvikler. Dette gjør at vi kan bruke mindre tid på vedlikehold, og mer tid på å utforske nye teknologier.

I det siste har jeg, sammen med et team, jobbet med å bygge en automatisk datakvalitets-modul for å monitorere tidsserie-data fra skip, og flagge dersom det dukker opp noe lumsk. Da vi jobber med sensordata er det viktig at vi får overvåket at dataen som vi mottar er korrekt, i tillegg til at den oppfører seg som forventet.

I dette prosjektet har jeg bygget opp algoritmene som kontinuerlig måler datakvalitet, i tillegg til å ha deployet modulene i klusteret, bygget visualiseringer og satt opp funksjonalitet for å trigge alarmer.

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕

I Raa Labs er vi ett team med utviklere, så for oss er det ekstra viktig at alle har god kunnskap om hva som foregår på tvers av prosjekter.

Vi jobber mye på tvers av team, med både nye prosjekter, og oppfølging av pågående prosjekter. På denne måten ser nesten ingen dager like ut, og vi møter stadig nye problemstillinger og løsninger.

Hos oss er det fri flyt av hvor og når man ønsker å jobbe for å få hverdagen til å gå rundt. De fleste er på kontoret hver dag, noe som gjør kontoret til en sosial arena der vi kan dele gleder, og til tider frustrasjoner.

- De fleste er på kontoret hver dag, noe som gjør kontoret til en sosial arena der vi kan dele gleder, og til tider frustrasjoner. 📸: Privat
- De fleste er på kontoret hver dag, noe som gjør kontoret til en sosial arena der vi kan dele gleder, og til tider frustrasjoner. 📸: Privat Vis mer

Hva er ditt beste tips til et verktøy andre burde begynne å bruke? 🔨

Jeg vil anbefale å bruke litt ekstra tid for å finne en IDE som passer deg.

Selv bruker jeg Rider for C#, og VSCode ellers, da jeg har funnet ut at disse plattformene gir meg gode muligheter for å debugge og teste kode under utvikling.

Selv om det å skrive tester kan være seigt, kan gode tester spare deg for ekstra timer med bughunting i etterkant. Vi bruker SpecFlow for å skrive tester for .NET-modulene våre, noe jeg syns funker som et effektivt verktøy for å teste flere usecase-er.

Hva har du lyst til å lære mer om framover? 🦉

Jeg ønsker å lære mer om verktøy som kan brukes for å gjøre devops mer agilt. Et eksempel er hvordan metrics i Kubernetes kan brukes for å måle performance og gjøre monitorering sømløst. Det går i all hovedsak ut på å teste ut nye verktøy som kan gjøre jobben min enklere.

Hva er det verste du kan bli spurt om på jobben? 🔥

Det verste jeg kan bli spurt om på jobb er å skrive dokumentasjon og rapporter. Det blir alltids en liten indre kamp før jeg får satt ordentlig i gang med slikt, men det skal sies at jeg setter stor pris på en god README!

Når ble du sist flau, nervøs eller stressa for noe på jobb? 😅

Det skjer heldigvis ikke så ofte – mye takket være gode lagkamerater på teamet! Men er ikke til å legge skjul på at jeg kjenner litt ekstra på nervene når det skal deployes store endringer til prod. Når det er mange tråder å holde styr på, hjelper det å holde hodet kaldt.

Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙏

Vær uredd! Det er ingen som dør hvis koden din brekker, og det meste kan fikses ved å rulle tilbake.