GitHub-sjef til utbrente, norske utviklere: - Mange vil ansette deg, du kan si nei!

Her er Anjuan Simmons beste tips til hvordan du unngår å slite deg ut i en slitsom bransje.

Anjuan Simmons holdt keynote-tale på NDC Oslo i Oslo Spektrum, om farene ved å slite seg ut på jobb og bli utbrent. 📸: Ard Jongsma / NDC
Anjuan Simmons holdt keynote-tale på NDC Oslo i Oslo Spektrum, om farene ved å slite seg ut på jobb og bli utbrent. 📸: Ard Jongsma / NDC Vis mer

Hver fredag tar Anjuan Simmons en check-in på hvordan han har det, og hvordan uken har vært. Denne uken:

  • Litt lite søvn.
  • Burde kanskje drukket mer vann.
  • Har snakket mye med familien, og satt av lørdag til familiedag, så det er bra.

- Jeg har hatt en veldig bra uke. Det har vært denne store hendelsen, og derfor litt å ta igjen med søvn, men det går helt fint.

Det var i hvert fall status på onsdag, da kode24 traff ham etter at han hadde holdt åpningsforedraget og keynote-en “Managing the Burnout Burndown” på NDC Oslo i Oslo Spektrum.

«Vår industri er jo ikke basert på tungt, fysisk arbeid, men det er slitsomt arbeid.»

Slitsomt med utvikling

Anjuan Simmons har lang erfaring fra bransjen, og er i dag "staff engineering manager" hos GitHub. I tillegg holder han foredrag om utbrenthet i teknologibransjen.

For å utvikle programvare kan være utmattende. Såpass utmattende at utbrenthet er et utbredt problem i bransjen, sier Simmons.

- Vår industri er jo ikke basert på tungt, fysisk arbeid, men det er slitsomt arbeid. Et eksempel er den endeløse endringstakten - det er spennende, men slitsomt. Da jeg begynte i bransjen i 1997 brukte jeg teknologier som ikke eksisterer lenger, samtidig kommer det stadig nye ting, og det kan være krevende å henge med, sier han til kode24.

Simmons har sammen med kona, som har doktorgrad i organisasjonspsykologi, utviklet et rammeverk så man kan takle stresset som ofte finnes i bransjen bedre.

Hva er utbrenthet?

Definisjonen av utbrenthet fra American Psyciathric Association har tre komponenter:

  • Overveldende utmattelse: Fysisk og emosjonelt føler du at du ikke har noe igjen å gi. Ingen energi til familie, barn eller hobbyer.
  • Dehumanisering: Vi glemmer at det er folk vi jobber med. Du glemmer at alle bare prøver å gjøre vårt beste, man opplever emosjonell distansering.
  • Oppelvelse av redusert ytelse: Man føler ikke at man leverer godt og kjenner ikke at glede ved å gjøre jobben.

Simmons har forenklet det litt: Utbrenthet er en konstant følelse av at ressursene du har i dag ikke er nok til å møte morgendagens krav.

Hvor mange blir utbrent?

Utbrenthet koster et sted mellom 125 milliarder og 190 milliarder i året, ifølge Harvard Business School, forteller Simmons i foredraget.

Tall fra Gallup viser at 23 prosent av alle ansatte var utbrent, mens 44 prosent opplevde utbrenthet innimellom. Det er to av tre ansatte, og det vil si at utbrenthet er veldig, veldig vanlig.

Selskapenes løsninger er ofte å ha fine kontorer, yoga, god kaffe, pingpong.

Det er godt ment, men lite effektive strategier. Siden utviklere er så ettertraktede blir de behandlet som kongelige, men kongelige kan også ende på et Red Wedding, sa Simmons i foredraget.

Og hvis du ikke tar den referansen, får du rett og slett google det.

Anjuan Simmons tror hver enkelt må ta det største ansvaret for egen, psykisk helse. 📸: Ard Jongsma / NDC
Anjuan Simmons tror hver enkelt må ta det største ansvaret for egen, psykisk helse. 📸: Ard Jongsma / NDC Vis mer

Engasjerte brennes ut

- Utbrenthet rammer både bedrifter og den enkelte ansatt, men hvem har egentlig ansvaret?

- Som leder føler jeg ansvar for å følge med og forsøke å oppdage tegn hos mine ansatte. Men helt ærlig tror jeg det kommer mest an på den enkelte. For ingen er mer investert i deg, ingen kjenner deg bedre og ingen vet bedre hvordan du selv har det. Det er det jeg ønsker å formidle i foredragene - å gi tips og råd som individer faktisk kan gjennomføre og implementere for å få det bedre. Gjerne nå, med en gang.

Utviklere er ofte engasjerte og motiverte folk. Men det kommer med en risiko, for det er en link mellom å være engasjement og utbrenthet.

- De som alltid er på Slack, som smiler og stiller opp på alle aktiviteter - det er jo de siste du tror vil slutte? Men det er forsket på - og det er faktisk de som ønsker å skifte jobb, sier Simmons.

Gjør opp status

Det er et problem at det kan være vanskelig å skille mellom engasjert og utbrent, når man står midt oppe i det.

- Av egen erfaring vet jeg hvordan det føles når man står oppe i et stort prosjekt, og er sliten - men tenker man skal ta “ett push til”.

Det er derfor det er så viktig å ta en sjekk-inn hver uke. Du kan godt tåle lite søvn eller mye stress noen dager, men ikke over tid.

Ukentlig er ofte nok til at du kan korrigere kursen.

Den kursen bestemmer du selv, men for mange vil det være viktig å sjekke inn på helse, nok søvn og mat, nok tid til fritid, familie, venner - ting som gjør deg glad.

«Det krever trening, jeg har selv måttet lære meg det - men etter at jeg har lært meg å si nei har jeg forstått hvor viktig det er.»

Si nei!

- Utviklere er jo en knapp ressurs. Det er for få av dere, for mange vil ha dere. Gir det en ekstra utfordring for bransjen?

- Ja, at utviklere er en knapp ressurs er et problem i industrien, men du må også se at du har makt. Det er masse folk som vil ansette deg, du har kompetanse som er verdifull, og du kan si nei, sier Anjuan Simmons til kode24.

- Det krever trening, jeg har selv måttet lære meg det - men etter at jeg har lært meg å si nei har jeg forstått hvor viktig det er.

Her er Simmons tre tips, hentet fra foredraget “Managing the Burnout Burndown”:

Anjuan Simmons har mange gode tips til hvordan du kan unngå å bli utbrent. 📸: Ard Jongsma / NDC
Anjuan Simmons har mange gode tips til hvordan du kan unngå å bli utbrent. 📸: Ard Jongsma / NDC Vis mer

tips #1: "Burn down barrieres"

I en arbeidshverdag der alle har deadlines og krav er det viktig å ta seg tid til å bli kjent med kollegaer og være sosial.

I GitHub har vi en løsning (Slackbot) som setter tilfeldige kolleger i kontakt, så møtes man på Zoom for en prat. Slik blir man kjent på en uformell måte.

Vi har verktøy som Zoom og Slack, men det er viktig å møtes fysisk også. Og så er det viktig at man anerkjenner at selv om man ikke liker alle like godt kan man samarbeide med dem.

Man kan være uenige, men må respektere hverandre og klare å se at vi er alle mennesker og forsøker å gjøre vårt beste.

💡 TIPS: Ta kontakt med en kollega du kanskje ikke går så godt sammen med og forsøk å finne felles grunn.

«Sosiale medier kan være en stressfaktor som surrer og går i bakgrunnen.»

tips #2. "Burn down distractions"

I en verden der du kan logge på jobb fra dusjen er det spesielt viktig å ikke gjøre det.

Det er enormt mye som sloss om oppmerksomheten din, så du må være selektiv.

Det beste du kan gjøre er å lære deg å si nei. Selv om noe er kult eller interessant kan du ikke gjøre alt. Vær bevisst på verdiene dine, på hva du virkelig kan stå inne for og forsøk å aligne jobb med det. Si nei til resten - men på en hyggelig måte da.

Sosial medie-faste. Avinstaller appene en periode. Jo da, du kan. For en periode i hvertfall, så kan du se hvordan det fungerer. Sosiale medier kan være en stressfaktor som surrer og går i bakgrunnen, men som frigjøre så mye tid og fokus når den fjernes. Prøv og se hvordan det fungerer for deg.

💡 Tips: Tygg maten. Ja, litt korny, men å tygge maten rolig 30 ganger fungerer for å roe ned, det er en mindfullnessteknikk du kan gjøre nå.

tips #3. "Burn down illness"

Sjekk inn på helsa. Får du nok søvn? Nok vann?

Sitter du mange sene kvelder? Er du for tilgjengelig?

Ved å sjekke inn ukentlig kan man få oversikt over hvordan uka har vært for deg, og så ta igjen lite søvn og bevegelse før det blir et problem.

Men ikke bli utbrent av å forsøke å unngå å bli utbrent, det trenger ikke være perfekt - bare bra nok, for deg.

💡 Tips: Gå en tur.