Petter besøkte Apple Park: - De hadde mer energi enn en to-åring med fri tilgang på godteri, brus og kokain

Petter Klingen Wright var én av tusen som fikk med seg WWDC hos Apple - se bildene!

Petter Klingen Wright og Magnus Romnes på utsida av Apple Park - Apples gigantiske "romskip", som ikke mange utenforstående har sluppet inn i gjennom pandemien. 📸: Petter Klingen Wright
Petter Klingen Wright og Magnus Romnes på utsida av Apple Park - Apples gigantiske "romskip", som ikke mange utenforstående har sluppet inn i gjennom pandemien. 📸: Petter Klingen Wright Vis mer

Heisann! Dette er et brev fra reisende Mac/iOS-utvikler Petter Klingen Wright i Shortcut, direkte fra California. 👋 Jeg, og min kollega Magnus Romnes, har nemlig vært så heldige og fått besøke Apple Park under WWDC 2022.

Forrige fysiske/in-person WWDC var i 2019 med fem dager med presentasjoner, kodelabber og annet opplegg. De siste to årene har de gått over til å lage velproduserte videoer som er filmet flere uker tidligere, i stedet for live presentasjoner fra en scene som blir filmet og lagt ut.

Om WWDC 2022 skulle involvere at utviklere møtes fysisk var usikkert ganske lenge, så jeg ble faktisk ganske overraska da det ble annonsert. De lanserte et lotteri man kunne melde seg på for å få billett (som de har gjort de siste årene), men hva man meldte seg på var utydelig ganske lenge.

Det eneste som var klart var at det skulle være i Apple Park, hovedkontoret til Apple, som var et av de siste "produktene" Steve Jobs jobbet på med Jony Ive.

Og det var egentlig det som var opplegget – vi fikk oppleve å gå rundt på Apple Park. Og om du leser det som at jeg er litt skuffa, så kjenner du meg ikke.

Etter å ha jobbet med Apple-produkter i tolv år (syv år som utvikler og fem år i Eplehuset/Humac), var det ganske surrealistisk å slippe inn i dette bygget man har sett så mange bilder og videoer av.

"Stort, men også lite til å være kontoret til et av verdens mest innbringende selskaper." 📸: Petter Klingen Wright
"Stort, men også lite til å være kontoret til et av verdens mest innbringende selskaper." 📸: Petter Klingen Wright Vis mer

Ankomst

Vi var rundt 1.000 stykker som slapp inn på mandag, i motsetning til 5.000-6.000 som det har vært på WWDC de tidligere årene. Man kjente helt klart at det var mer eksklusivt enn tidligere.

Etter å ha brukt et par dager i San Fransisco tok vi turen nedover mot San Jose og Cupertino dagen før eventet.

Kontrasten mellom San Fransisco, som var regntungt, kaldt og skittent, og denne tech-dalen, var tydelig. Her var det varmt, og et total fravær av forståelse rundt gåavstander: Turen fra hotellet mitt, rett ved siden av Apple Park, og inngangen til Apple Park, tok 25 minutter på et gangfelt med plass til én person i bredden, ved siden av en tre-fire felts vei.

Første stopp var å sjekke oss inn på deres nye Developer Center, plassert ved siden av det eksisterende Visitors Center. Developer Center er et nytt konsept de har for å invitere inn utviklere for å lære dem om nye teknologier gjennom workshops, presentasjoner og diskusjoner.

Etter å ha vist frem ID og bevis på negativ COVID-test ble vi guida gjennom bygget av Apple Store-ansatte som hadde mer energi enn en to-åring med fri tilgang på godteri, brus og kokain.

Det er jo veldig gøy å se hvor detaljorienterte Apple er i alt de gjør, så det helt klart imponerende!

"Masse hyggelig app-utviklere!" 📸: Petter Klingen Wright
"Masse hyggelig app-utviklere!" 📸: Petter Klingen Wright Vis mer

Swag bag

Noe av de mest spennende med hele WWDC er å se hva man får utdelt som deltaker på konferansen.

Det ble ikke noe jakke i år - ryktet er at fjorårets ble delt ut til Apple-ansatte.

Men vi fikk en Apple-totebag med Apple-pins, Apple-caps, Apple-drikkeflaske og en ikke-Apple solkrem (som jeg kommer tilbake til).

- Det enorme bygget tar kun opp 20 prosent av hele parken, med kurvet glass som reflekterer naturen rundt. 📸: Petter Klingen Wright
- Det enorme bygget tar kun opp 20 prosent av hele parken, med kurvet glass som reflekterer naturen rundt. 📸: Petter Klingen Wright Vis mer

Apple Park

Etter å ha blitt vist rundt i Cupertino av Magnus, som faktisk har jobbet i Apple Park, var det på tide å slippe inn i parken.

Det er gøy å se Visitors Center, det gamle kontoret (1 Infinite Loop), restauranten der det ryktes at iPhone 4 ble funnet av Gizmodo og den originale Apple-garasjen, men vi var der for å slippe inn i "romskipet".

Etter den lange gåturen fra hotellet ble jeg guidet av de samme Apple Store-ansatte gjennom køer for å slippe inn. Ventingen ble bedre med kaffe og kirsebær-pai med bær plukket fra trærne i parken (eplene var ikke i sesong).

Det er var en spesiell opplevelse å slippe inn i parken. Det enorme bygget tar kun opp 20 prosent av hele parken, med kurvet glass som reflekterer naturen rundt.

"Disse menneskene tjener mer penger enn meg." 📸: Petter Klingen Wright
"Disse menneskene tjener mer penger enn meg." 📸: Petter Klingen Wright Vis mer

Keynote

Etter en god frokost var et på tide å se keynote-en. Hvordan det kom til å gå visste vi veldig lite om.

Vi så at det var satt ut stoler fra kafé-området (Café Macs) mot en skjerm som stod på plenen. Det var to skjermer inne også, men det virket jo veldig som at det var på den store skjermen ute at det kom til å skje ting, så vi satt oss der.

Etter mye klapping fra ansatte for å engasjere en gjeng jetlagga utviklere, dukket plutselig Tim Cook opp på scenen, raskt etterfulgt av Craig Federighi. De klarte definitivt å få flere utviklere til å klappe enn noen andre. De ønsket oss velkommen og fortalte hvor viktige utviklere er for de før de startet videoen, som nok så lik ut uansett hvor i verden man var.

Stemningen, derimot, var nok ikke helt lik som andre steder i verden. Det var høylydt klapping (widgets på låseskjermen) og stillhet (1080p kamera på de nye maskinene) under hele presentasjonen. Her kom den utdelte solkremen definitivt veldig godt med.

Å gå i detalj på hva nyheten er, og hva de betyr, tenker jeg at jeg må komme tilbake til i et annet "brev".

"Her er det plass til en god del utviklere." 📸: Petter Klingen Wright
"Her er det plass til en god del utviklere." 📸: Petter Klingen Wright Vis mer

SOTU

Etter Keynote var det lunsj (også veldig god!) hvor man fikk diskutert nyhetene med andre utviklere man hadde møtt i løpet av oppholdet i San Jose/Apple Park.

Alle jeg møtte var enige om at det var et veldig bra år, men at de også gledet seg enda mer til del to, nemlig State of the Union, eller SOTU på folkemunne.

Under SOTU er det et større fokus på hva som er nytt for oss utviklere. Også her var det masse spennende som vil gjøre livet til mange utviklere lettere. Denne delen så vi innenfra, i frykt for sola som hadde blitt enda varmere siden den første delen.

"80% park, 20% bygg. Parkeringshuset ligger bak noen trær helt til venstre, så de ansatte i det minste må gå et lite stykke i fri natur til og fra jobb." 📸: Petter Klingen Wright
"80% park, 20% bygg. Parkeringshuset ligger bak noen trær helt til venstre, så de ansatte i det minste må gå et lite stykke i fri natur til og fra jobb." 📸: Petter Klingen Wright Vis mer

Tur

Den siste delen bestod av forskjellige guida turer rundt Apple Park (man kunne velge mellom tre forskjellige) og muligheten til å snakke med utviklere i Apple.

Jeg tok meg en tur i det de kaller Apple Park Hills, som er et utsiktspunkt fra parken. Dette var halvveis mot Steve Jobs Theatre. Vi kom dessverre ikke helt bort dit, men bare på avstand var det imponerende.

Hvordan kan det glasset holde oppe et helt tak? Hvordan får de strøm til lyset i taket igjennom glassveggene?

Vi ble forklart at idéen bak den store parken handlet at man får gjort bedre arbeid når man får kommet seg litt bort fra arbeidsplassen – at man kan få mer gjort om man får litt tid til å tenke, og ikke bare må få idéer ned på et ark eller en skjerm.

Det er visst veldig normalt å ta møter mens man trasker rundt, som jeg forstår veldig godt.

"Det er vel lov å ha matchende t-skjorte?" 📸: Petter Klingen Wright
"Det er vel lov å ha matchende t-skjorte?" 📸: Petter Klingen Wright Vis mer

Apple Design Awards

Det siste på agendaen var å se utdelingen av Apple Design Awards, hvor en rekke veldig smarte og fine apper fikk priser for å være smarte og fine.

Denne delen fikk vi også med oss innefra, mens vi leste på Twitter på hva folk hadde funnet i dokumentasjonen om alle nyhetene.

Jeg fikk også oppdatert iPad-en til første betaversjon av iPadOS 16, så jeg fikk testet litt ting selv. Og nei, den første beta-en er ikke veldig stabil...

"Omvisning på Apple Developer Center. Jeg helt til venstre og Magnus helt til høyre." 📸: Privat
"Omvisning på Apple Developer Center. Jeg helt til venstre og Magnus helt til høyre." 📸: Privat Vis mer

Avslutningen på dagen

Når alt var over tok vi heisen opp et par etasjer for å få en litt annen utsikt over bygget.

Det slo meg der hvor få mennesker som har hatt muligheten til å traske rundt i bygget. Det var visst en dag der Apple-ansatte kunne ta med familiemedlemmer for noen år siden, men da var det også påmelding og begrenset med plasser. At Apple åpner dørene sine på denne måten er ganske enestående.

En annen ting jeg begynte å fundere på var hva jobbes med i denne ringen, akkurat nå. Det går alltid masse rykter om hvilke prosjekter som Apple jobber med - noen sanne, andre mindre sanne. Det jobbes også med ting som det ikke går rykter om, og som også vil overraske ansatte i Apple.

"Ikke Apple Park, men et annet kontor det har blitt lagd mye spennende i." 📸: Petter Klingen Wright
"Ikke Apple Park, men et annet kontor det har blitt lagd mye spennende i." 📸: Petter Klingen Wright Vis mer

Konklusjoner og spekulasjoner

Eksklusiviteten var definitivt gøy, men jeg kjenner jo også på at det hadde vært gøy å være flere folk, og med opplegg over flere dager.

Apple slipper videoer hver dag denne uka som går inn i forskjellig teknologi og hvordan man som utvikler kan utnytte den. WWDC er med andre ord definitivt ikke over!

Nyhetene gjør meg definitivt glad for å jobbe som apputvikler. Det er noe med hvordan denne teknologien kan gjøre livet til folk litt enklere. Nå begynner jobben for å se hvordan vi kan bruke disse nyhetene for å gjøre livet lettere for brukerne av våre apper.

Og som sagt, så kommer jeg tilbake med en ny sak rundt hva jeg tror nyhetene betyr, men jeg kan jo si allerede nå at jeg tror det blir et spennende år for hardware!