WWDC 2022: Snart kan du sende push-varsler til Safari på iOS

De viktigste nyhetene for både utviklere og brukerne dine fra Apple.

📸: Apple
📸: Apple Vis mer

Under slagordet "Code one, code all" foregår Apples utviklerkonferanse WWDC denne uka.

Her er noen av de viktigste nyhetene som har blitt sluppet foreløpig:

#1: Push-varsler i Safari på iOS

Web-utviklere har lenge hatt muligheten til å sende varsler til nettleseren med Push API, men foreløpig ikke til brukere av Safari, verken på mobil eller maskin.

Det vil snart endre seg, nå som Apple sier de vil støtte det de kaller Web Push i Safari. Har du implementert push-varsler til nettleseren allerede, lover Apple at dette skal fungere, og varslene skal behandles på samme måte som alle andre varsler i MacOS.

For ja; det skal først komme til MacOS, og så til iOS og iPadOS i 2023.

#2: Passordløse Passkeys

Det var allerede kjent at Apple, Microsoft og Google sammen skulle drepe passord slik vi kjenner det. Men nå har vi fått se hvordan Apple skal gjøre det i praksis.

På keynote-talen ble nye Passkeys vist fram. Tanken her er å lagre en nøkkel lokalt på enheten, som du verifiserer med biometri som Touch ID eller Face ID. På denne måten skal det ikke være mulig å verken stjele eller glemme noe passord - for det finnes ikke noe passord.

Apple har allerede dokumentert hvordan utviklere kan støtte innloggingsopplegget deres.

With iOS 16, the Lock Screen has been totally reimagined. It’s fully customizable with new fonts and colors for date and time, photo styles, Live Activities and widgets that let you see all your data at a glance. You can create or choose different Lock Screens and easily switch between them. Learn more: https://apple.co/3MpMqBf 'Out of Ordinary' ... Vis mer

#3: iOS 16

Det ble selvfølgelig vist fram hvordan morgendagens iOS blir seende ut, og mye av fokuset var at det kan se ut hvordan du faktisk vil det skal se ut.

Blant annet skal brukerne få bestemme hvordan låseskjermen ser ut, ved å bruke widgets som ligner dem man finner på Apple Watch. Med WidgetKit API skal vi utviklere kunne lage våre egne.

Apropos API, åpner Apple en rekke andre API-er for utviklere. Blant annet en ny Focus filter API du kan bruke for å se om brukeren har på den såkalte Fokus-modusen for å bli kvitt distraksjoner, og en Shared with You-API for å få tilgang til ting folk blir tilsendt på meldinger.

#4: MacOS Ventura

Jada, jada, det ble lansert en ny utgave av MacOS, også.

Det kommer en haug nyheter til Safari, mange av dem for utviklere, som Safari Web Inspector Extensions for å lage egne utviklerverktøy i nettleserens... utviklerverktøy.

Og Stage Manager er en ny greie for å automatisk holde orden på vinduer, som man skulle tro kan hjelpe utviklere med litt vel mange editorer og nettlesere og terminal-vinduer åpne.

#5: Nye Mac-er

Jommen kom det ikke noen nye Mac-er også, gitt. Det er kanskje ikke helt uten grunn at The Register etter konferansen kalte sin oppsummering "We sat through Apple's product launch disguised as a dev event so you don't have to".

Uansett; deres nye 13-tommer MacBook Pro kommer sikkert til å bli kjøpt inn til utallige norske utviklere utover sommeren, og de skal få glede av den nye M2-brikka som lover det nye brikker gjerne lover; mer fart og spenning.

Og trodde du Touch Bar var død, forresten? Neida, den har visst overlevd likevel, og dukker opp på disse nye maskinene, over deres såkalte Magic Keyboard.

Apple lanserte også en ny MacBook Air med den samme brikka.

#6: Nye utviklerverktøy

Alle utviklerverktøyene til Apple har som vanlig blitt oppdatert.

Xcode 14 er ute i beta, med alle de nyeste SDK-ene for Apples plattformer.

Xcode Cloud er en ny greie for "continuous integration and delivery service built into Xcode and designed expressly for Apple developers".

Andre nyheter er blant annet Metal 3, et nytt WeatherKit for å enklere få tilgang på, ja du gjetta det, værdata, ARKit 6 og masse nyheter for Swift og SwiftUI.