Norske utviklere om nye MacBook Pro: - Kult at Apple kryper til korset

Ut med Touch Bar, inn med Magsafe: - Enhver sjef bør se på dette som en god investering.

2021-modellene av MacBook Pro får både nye greier og gamle greier - og det meste faller i god jord blant norske utviklere. 📸: Apple
2021-modellene av MacBook Pro får både nye greier og gamle greier - og det meste faller i god jord blant norske utviklere. 📸: Apple Vis mer

Apple lanserte mandag sine nye MacBook Pro-maskiner; dette er Apples dyreste bærbare datamaskiner, for de som liker å føle seg eller faktisk er pro på det de driver med.

Utviklere, for eksempel - i Ukas Koder-spalta til kode24 ramser veldig mange opp en MacBook Pro-maskin som hjørnesteinen i oppsettet sitt.

kode24 ba derfor medlemmene i kode24-klubben om å gi sin dom over de nye maskinene. Og ikke alt Apple kommer med i sine nye Mac-er faller like godt i smak.

#1: Flere porter

MacBook Pro 2021 får flere porter. 📸: Apple
MacBook Pro 2021 får flere porter. 📸: Apple Vis mer

Noe som kanskje overraska noen, var at de nye MacBook Pro-ene får tilbake flere innganger; blant annet en HDMI-port og en kortleser.

- Kult at Apple kryper til korset og gjeninnfører HDMI. Magsafe er også fint, men håper man kan lade med vanlig USB-C også, skriver Kristofer Giltvedt Selbekk i kode24-klubben.

- Veldig bra grep av Apple å innrømme at et par porter, og Magsafe, er bra å ha! skriver Jørn Støylen.

- Tror Apple har lært en god del fra tidligere modeller strippet for porter, dårlig Butterfly-tastatur og en tvilsom nyttig Touch Bar, skriver Gunleik Nisi.

#2: Magsafe-lader

MacBook Pro 2021 har Magsafe-lading. 📸: Apple
MacBook Pro 2021 har Magsafe-lading. 📸: Apple Vis mer

At maskinene får flere innganger er ingen i kode24-klubben negative til, men at den propritære Magsafe-laderen gjør et comeback, er det ikke alle som liker like godt.

- Enda en ny lader, herre, sukker Are Pedersen.

- Er i det minste en Magsafe-variant. Magsafe er det eneste argumentet som teller i Apple sin favør ved valg av laptoper for tida, svarer Ola Ormset.

Som blant annet Selbekk etterspør - ja, Apple har sagt at du kan lade med USB-C, også. Men det skal gå enda raskere med Magsafe.

#3: Skjerm med notch

MacBook Pro 2021 har notch i skjermen. 📸: Apple
MacBook Pro 2021 har notch i skjermen. 📸: Apple Vis mer

Skjermen på de nye MacBook Pro-ene fyller enda mer av maskina.

Så mye at frontkameraet har fått plass inne i en "busslomme", "dimp", "stripe" - eller som Språkrådet ikke vil vi skal kalle det; "notch".

Akkurat som på iPhone, skal du altså nå ha notch på MacBook-en din, også.

«Jeg liker notchen, jeg!»

- Liker ikke notchen, skriver Max Malmberg.

- Bryr meg ikke mye om notchen. Men kommer sikkert til å irritere meg over det når jeg ikke ser hele statusbaren, skriver Johannes Dvorak Lagos.

- Jeg liker notchen, jeg! Digg å få oppgradert kameraet, mener Vilde Serina Brunvoll.

#4: Ingen Touch Bar

MacBook Pro 2021 har ingen Touch Bar. 📸: Apple
MacBook Pro 2021 har ingen Touch Bar. 📸: Apple Vis mer

De nye MacBook Pro-ene er på mange måter litt retro. For ikke bare gjør porter og Magsafe-lading comeback, men Apple har også fjerna en tidligere nyhet: Touch Bar.

Altså den smale skjermen over tastaturet, som ingen bruker til annet enn å kanskje styre volumet i ny og ne.

Skal vi tro kode24-klubben, kommer ingen til å sørge over tapet. Flere nevner forsvinningsnummeret som en fordel.

- Veldig bra at Touch Bar blir borte, slår Johannes Dvorak Lagos fast.

#5: M1 Pro og M1 Max

MacBook Pro 2021 har de nye M1 Pro og M1 Max-brikkene. 📸: Apple
MacBook Pro 2021 har de nye M1 Pro og M1 Max-brikkene. 📸: Apple Vis mer

Apple fortsetter å slipe maskinvaren sin enda kvassere, og de nye MacBook Pro-ene blir levert med det Apple kaller M1 Pro- eller M1 Max-brikker.

- Altså, jeg måtte måtte slutte å bruke min Intel iMac til 55.000 pluss, etter jeg fikk min M1 - den føltes bare så treig. Og nå blir de.… enda bedre? Jeg synes det Apple gjør nå er helt sykt imponerende, skryter Vilde Serina Brunvoll.

- Jeg er absolutt ingen maskinvare-ekspert, og bare "light"-kodar (nettsider og så videre), men trur de har gjort veldig lurt i å integrere prosessor og RAM. Bra at noen turte å tenke nytt på dette området. Det gjelder bare å få folk til å innse at en ikke treng å kunne flekse på minnet når alt andre funker så bra, men også bra at en nå kan få både 32 og 64 GB, skriver Jørn Støylen.

#6: MacBook Pro-prisen

MacBook Pro 2021 koster skjorta. 📸: Apple
MacBook Pro 2021 koster skjorta. 📸: Apple Vis mer

Spørsmålet mange utviklere nå stiller seg, er om det er på tide å spørre sjefen om en ny maskin. En MacBook Pro 2021-modell, for eksempel, til minst 23.490 kroner, eller så mye som 41.990 kroner.

Pluss 19 dollar for Apple-pussekluten.

- Vil si dette er et steg i rett retning fra Apple - om en arbeidsgiver vil betale for en ville jeg ikke sagt nei, det er dog en ganske annen sak enn om jeg ville kjøpt en selv, skriver Bjørn Magnus Jacobsen Ihler.

- De nye Macbook Pro-ene kommer nok ikke til å overtale de hardbarka Windows og Linux-nerdene, men er et veldig bra svar på tiltale fra egen menighet. Ingenting kontroversielt eller revolusjonerende, men Apple leverer et trygt og solid produkt her for pro-brukerne sine. Å bruke penger på et solid og gjennomtenkt arbeidsverktøy, uten fordyrende «bells and whistles» som touch baren fra forrige generasjon, bør enhver sjef kunne se på som en god investering, kommenterer

Men ikke alle har tenkt å hoppe på de nye maskinene sånn uten videre.

- Jeg vurderer for første gang Air istedenfor Pro, skriver Hanna Aase.

- Som er som å banne i kirka når en er i bransjen, men rett og slett lei av den tunge vekta.