Jeg prøvde Windows Terminal i ei uke

Men jeg forstår rett og slett ikke hva jeg skal med den. 🤷

Jørgen har forsøkt å like Windows Terminal, men føler ikke han har bruk for den . 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Jørgen har forsøkt å like Windows Terminal, men føler ikke han har bruk for den . 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

I ei ukes tid nå har jeg virkelig forsøkt å like Windows Terminal, Microsoft sin (nesten) flunkanes nye terminal-emulator.

Men jeg får det liksom ikke til.

For hver dag har antall klikk på det fine lille kommandolinje-ikonet i taskbar-en min minket stadig, helt til jeg sluttet å klikke på det i det hele tatt.

Og det er kjipt, fordi jeg ville virkelig like denne lille appen fra Microsoft. Jeg bare forstår ikke helt hva jeg skal med den.

La meg forklare.

«En av de tingene jeg var mest bekymret for å miste, var den ypperlige terminalen i macOS.»

Fra Mac til PC

I over ti år av arbeidslivet mitt har en Macbook Pro vært min arbeidsstasjon. Fra reklamejobb på hovedkontoret til BabyShop i studietiden, til ymse UX og kodejobber, har maskinen fulgt meg. Helt til vi startet kode24.

Kollega Ole Petter jobbet nemlig fra en Windows-maskin, og jeg var nysgjerrig på hvordan det egentlig lå an i Windows-leiren om dagen.

Jeg hadde en tanke om at utviklingen av kode24 kom til å gå bedre hvis vi begge jobbet på samme plattform. Ikke minst var CMS-et vårt bedre tilpassa bruk på Windows, og jeg hadde mye skriving av saker liggende foran meg.

Så jeg tok med den ekstremt lite brukte gaming-maskinen min hjemmefra, og begynte å bruke den på jobb.

En av de tingene jeg riktignok var mest bekymret for å miste, var den ypperlige terminalen i macOS, selve grunnstenen for webutviklere som foretrekker eple-produkter.

Mac OS-terminalen føles ganske bekymringsløs. 📸: Jørgen Jacobsen
Mac OS-terminalen føles ganske bekymringsløs. 📸: Jørgen Jacobsen Vis mer

Terminal-forvirra

Dessverre fant jeg liksom aldri noe som helt kunne matche macOS-terminalen og shellet den tilbyr.

Jeg kviet meg for å installere Windows Subsystem for Linux bare for å få terminalen derfra. PowerShell, som de fleste Windows-fans anbefaler, synes jeg var litt kronglete, og vanskelig å få til å virke med NPM, Git og andre kommandolinje-verktøy jeg bruker til vanlig.

Det nærmeste jeg kom var Git-Bash, en tilpasset versjon av Mintty, en terminal-emulator som kjører Cygwin og igjen kjører Bash-shellet. Ja, jeg vet. Det er forvirrende. Jeg skjønner ikke bæret selv.

I macOS var alt så greit. Så og si hvert eneste webutviklings-tutorial jeg kom over ga eksempler til macOS, og alle tok utgangspunkt i samme terminalen. Fra Gatsby til create-react-app og Docker, alt var superlett i terminalen.

Men det var et skinnende lys i Windows-horisonten: Windows Terminal var på vei, med masse hype i utviklings-bransjen. Microsoft var allerede på god vei med Visual Studio Code og Github-oppkjøpet, og nå skulle Windows Terminal sementere Microsoft som det foretrukne alternativet for unge kule webutviklere.

Trodde jeg.

Bare en front-end

Men sånn er det dessverre ikke.

Det er litt kjipt, fordi Windows Terminal gjør tilsynelatende alt riktig. Den har et kult Github-repo, kan installeres rett fra Microsoft Store, har all slags stilige fargeinnstillinger og temaer, og ikke minst tabs.

Men det er på en måte alt. Når du først sitter der med Windows Terminal er det lissom et lite anitiklimaks. I hvert fall for meg. For den gjør liksom ikke annet enn å åpne de kommandolinje-programmene du allerede har tilgjengelig.

Du kan velge mellom PowerShell, den klassiske Command Prompt, Azure Cloud Shell, WSL hvis du har det installert, og til og med Git-Bash. Du kan kjøre dem i hver sin fane og. Så hvis du er typen som bruker flere forskjellige shell på daglig basis, ser jeg at det har en viss verdi.

«Men greia er at den muligheten har jeg allerede, i Visual Studio Code.»

Men for meg, som bare bruker Git-Bash, har jeg egentlig bare fått ett ekstra steg. Jeg kan jo like så godt bare trykke på Git-Bash-ikonet? Hvorfor skal jeg gå gjennom Windows Terminal?

Jeg får riktignok faner, og muligheten til å kjøre flere Git-Bash samtidig. Men greia er at den muligheten har jeg allerede, i Visual Studio Code.

Stort sett så kjører jeg nemlig Git-Bash derfra uansett.

Min Git-Bash med temaet Dracula på venstre side. Samme Git-Bash til høyre i Windows Terminal, men nullstilt og uten "Tango Dark", som er temaet jeg har valgt i Windows Terminal. 📸: Jørgen Jacobsen
Min Git-Bash med temaet Dracula på venstre side. Samme Git-Bash til høyre i Windows Terminal, men nullstilt og uten "Tango Dark", som er temaet jeg har valgt i Windows Terminal. 📸: Jørgen Jacobsen Vis mer

Kjip konfigurasjon

Mulighetene til å gjøre innstillinger i Windows Terminalen er upåklagelige. Du kan stille inn alt fra gjennomsiktighet til font-type, padding og hurtigtaster, og til og med legge til egne shell. Du kan til og med ha egne profiler per shell.

Men om du forventer et fancy GUI for å gjøre disse innstillingene må du tro om igjen. Her er det JSON-filer som gjelder, slik som innstillingene i Visual Studio Code. Men å forstå seg på JSON-filen med innstillinger er ikke like lett. Microsoft har gjort et iherdig forsøk på å dokumentere den, men jeg endte opp på YouTube istedenfor.

Nevnte jeg forresten at innstillingene ikke ser ut til å funke med Git-Bash? Faktisk så ser den ut til å nullstille innstillingene mine fra Git-Bash, uten å legge på nye innstillinger.

Du får heller ingen videre feilmelding hvis du gjør en feil i JSON-konfigurasjon, så hvordan man skal debugge den er beyond meg.

Konfigurasjonsfilen til Windows Terminal kan være vanskelig å forstå for en nybegynner. 📸: Jørgen Jacobsen
Konfigurasjonsfilen til Windows Terminal kan være vanskelig å forstå for en nybegynner. 📸: Jørgen Jacobsen Vis mer

Svartmaling?

Jeg skjønner, jeg skjønner; min insistering på å bruke Git-Bash gjør kanskje at jeg svartmaler Windows Terminal litt.

Hadde jeg elsket PowerShell hadde jeg sikkert frydet meg over alle mulighetene Windows Terminal gir, som sikkert har vært etterspurt av Microsoft-communityet i årevis.

«»

Og mange vil nok også si at terminalen i macOS med filsystemet og alt er krøkkete og uforståelig for en fersk Mac-bruker. Det har du sikkert rett i! Hvor ble det av "c:\", liksom?

Helt ærlig kan det nok hende at forventningene mine til produktet var helt feil. Jeg håpet nok at den skulle på magisk vis løse alle problemene mine med terminal-bruk i Windows. At alle tutorials på nettet herfra skulle bruke Windows Terminal i eksemplene sine, og at alt skulle bli superlett i Windows.

Men det er ikke det Windows Terminal er.

Det hele koker nok ned til perspektiv. Og fra her jeg står, så ser Windows Terminal rimelig verdiløs ut.

Får håpe sola skinner mer på Windows sitt terminalforsøk der du sitter.