Eskil (15) fikk gratis WWDC av Apple

- Sykt gøy! sier den 15-år gamle apputvikleren, som er årets eneste nordmann med et WWDC-stipend.

Eskil Gjerde Sviggum vant et stipend fra Apple som ga han gratis inngang til WWDC19-messa og opphold hele uka. 📸: NTB Scanpix / privat
Eskil Gjerde Sviggum vant et stipend fra Apple som ga han gratis inngang til WWDC19-messa og opphold hele uka. 📸: NTB Scanpix / privat Vis mer

Apple avholdt forrige uke sin utviklerkonferanse WWDC19. I tillegg til å legge fram alle nyhetene i operativsystemer og produktporteføljen, er uka stappa full av kurs om utvikling til alle Apples produkter.

Billettsalget skjer via loddtrekning, og én billett koster ifølge Macworld nesten 14.000 kroner. Altså i tillegg til en kostbar flytur til California og hotellpriser som neppe blir noe lavere av at 6.000 utviklere tar turen.

WWDC er med andre ord ikke en konferanse man reiser på bare fordi sjefen plutselig spurte om du kanskje kunne hatt lyst.

Og midt i dette sirkuset stod det en 15-åring fra Sogndal; Eskil Gjerde Sviggum.

Han er den eneste nordmannen som i år sikra seg et WWDC-stipend, som Apple deler ut til studenter og vordende utviklere som gjør seg fortjent til det.

- Det er sykt gøy! forteller han til kode24.

Eskil Gjerde Sviggum sammen med Apples utviklingssjef Craig Federighi. "Vi fikk ta bilde med han da han sprang ut i mengden for å få med seg at Weezer spilte Take On Me på The Bash" forteller Sviggum. 📸: Privat
Eskil Gjerde Sviggum sammen med Apples utviklingssjef Craig Federighi. "Vi fikk ta bilde med han da han sprang ut i mengden for å få med seg at Weezer spilte Take On Me på The Bash" forteller Sviggum. 📸: Privat Vis mer

Allerede en app ute

Sviggum er altså 15 år gammel, bor i Sogndal i Sogn og Fjordane og går på Kvåle skule. Men han er også apputvikler.

- Jeg har alltid likt Apple veldig godt, og har programmert siden jeg var rundt 7, 8 år, forteller han.

For et år siden fikk han sin første app ut på AppStore; Min Vekeplan. Sammen med en kompis lagde han en app som skoler kan bruke for å publisere ukeplaner og lekser.

En observant leser så navnet til Eskil Gjerde Sviggum i denne lista på AppStore, over alle årets stipendvinnere. At han var bare 15 år var vi ikke klar over.
En observant leser så navnet til Eskil Gjerde Sviggum i denne lista på AppStore, over alle årets stipendvinnere. At han var bare 15 år var vi ikke klar over. Vis mer

- Ideén startet da vennen min, som har veldig lang busstur på rundt 50 minutter hver vei, satt på bussen uten internetttilgang og skulle gjøre lekser. Skolen hans hadde da nylig begynt å legge ukeplanen ut på nettet, istedet for å skrive den ut. Da han ikke kunne gjøre leksene sine, fant han ut at han ville lage en app som kunne vise leseplanen til eleven offline, forteller Sviggum til kode24.

Og da han allerede kunne litt om iOS-utvikling, og kompisen litt om Android-utvikling, satt de i gang. Og Apple godkjente appen på første forsøk.

Slik vant han

Når kode24 snakker med Sviggum er han så langt unna Sogn og Fjordane man kommer; i California, på WWDC-konferansen.

Hvert år gir Apple ut "WWDC Shcolarships" til utviklere som studerer eller går på skole. De må løse en praktisk oppgave, og Apple trekker ut dem de liker best.

I år var oppgaven "create an interactive scene in a Swift playground that can be experienced within three minutes", og Sviggum lagde det han kalte Drawing Bird:

- Det ser muligens veldig enkelt ut, men det er faktisk en god del arbeid bak prosjektet, forteller Sviggum.

Apple likte det de så, og delte ut ett av stipendene til den norske 15-åringen. Han er den eneste nordmannen blant de 350 vinnerne fra rundt om i hele verden i årets runde.

Fikk jubel og hurrarop

Sviggum fikk billett til selve WWDC-konferansen og et internat å bo på i San Jose, sammen med de andre vinnerne og en tildelt romkamerat.

Allerede før konferansen starter, da de hentet billettene sine, fikk han smake på den amerikanske entusiasmen også Apple er kjent for.

- Med én gang vi kommer til senteret blir vi omringet av staff som roper "gratulerer!", "hurra!" og "whoooo!", som om vi er noen helter, humrer 15-åringen.

Videre bød Apple på goodiebags med WWDC-merch, og en stipend-kickoff hvor den norske 15-åringen fikk møte de andre vinnerne og diverse Apple-ansatte. Så var alt lagt til rette for god stemning på keynote på mandag, der Apple-toppene lanserte årets nyheter i blant annet iOS.

- Du skulle vært der og hørt jubelen og gleden da dark mode, den nye Mac Pro-en og SwiftUI ble lansert. Vi var alle helt i hundre etter keynote-en, og satt i kø for å låne ethernet-kabler til å laste ned iOS 13 og macOS Catalina på duppedittene våre, forteller Sviggum.

Foreløpig finner vi bare én artikkel om Eskil Gjerde Sviggums tur til Apple-konferansen, i lokalavisa Sogn Avis.
Foreløpig finner vi bare én artikkel om Eskil Gjerde Sviggums tur til Apple-konferansen, i lokalavisa Sogn Avis. Vis mer

"Sykt gøy!"

Utover uka er det ikke småtteri Sviggum har vært med på. For eksempel:

  • Økter om blant annet SwiftUI, maskinlæring, utvikling i iOS 13 og RealityKit.
  • Demonstrasjoner av nye Mac Pro.
  • Et fem kilometer langt løp, ledet av OL-vinneren Joan Benoit Samuelson.

- Det er sykt gøy! Det er ekstremt morsomt å være rundt så mye engasjement rundt koding på Apple-plattformene. Samtidig er det også veldig lærerikt, selvsagt, forteller Sviggum til kode24.

- Men også veldig sosialt! Vi er en liten gruppe som går på økter sammen, programmerer sammen og har det veldig gøy. Det er uten tvil en uke som jeg kommer til å hente mye inspirasjon fra, og som jeg kommer til å huske resten av livet!

- Og hva tenker du om resten av livet; er det utvikler du skal bli?

- Jeg har alltid hatt et ønske om å jobbe i Apple når jeg blir stor. Så jeg sikter mot å bli en utvikler eller ingeniør, svarer 15-åringen.

- På søndag fikk jeg mulighet til å snakke med en representant fra rekrutterings-teamet i Apple, og de sa at de hadde gitt et internship til en fra Norge som hadde gått på NTNU, så det kan være en mulighet. Men man vet aldri hvor man ender opp hen.