Dette betyr iOS 13 for utviklere

Norske utviklere gleder seg til SwiftUI. Men før den tid må de støtte mørk modus og Apple-innlogging.

Craig Federighi, Senior Vice President i Apple, viste denne uka fram iOS 13 på WWDC19-konferansen. 📸: Jeff Chiu / AP / NTB Scanpix
Craig Federighi, Senior Vice President i Apple, viste denne uka fram iOS 13 på WWDC19-konferansen. 📸: Jeff Chiu / AP / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg ble litt rørt av den årlige tidslinja de viste i Photos, av dattera til han som presenterte, hvor du så henne år for år vokse opp fra hun ble født, forteller teknologisjef og utvikler Håkon Bogen i Beining & Bogen til kode24.

Teknologisjef Håkon Bogen i Beining & Bogen. 📸: Beining & Bogen
Teknologisjef Håkon Bogen i Beining & Bogen. 📸: Beining & Bogen Vis mer

- Når de viste det sa jeg til kollegene mine som også så keynoten: "Jeg har definitivt valgt riktig år å få barn på!". Jeg venter barn cirka samtidig som iOS 13 slippes til høsten, så det blir spennende.

Sammen med mange andre apputviklere i Norge fikk han med seg iOS 13-presentasjonen på WWDC19-konferansen i San Jose, California, denne uka.

Og selv om han personlig ser mest fram til flere nyheter i bildeappen, var det mange nyheter som er enda viktigere for Norges iOS-utviklere.

Som en helt ny mørk modus, en helt ny innloggingsløsning og faktisk et "helt nytt" operativsystem: iPadOS.

Her ser du mørk modus i iOS 13 i aksjon. Og muligheten til å sminke avataren din, om det skulle være interessant. 📸: Jeff Chiu / AP / NTB Scanpix
Her ser du mørk modus i iOS 13 i aksjon. Og muligheten til å sminke avataren din, om det skulle være interessant. 📸: Jeff Chiu / AP / NTB Scanpix Vis mer

Bør støtte mørk modus

Ryktene har gått lenge, og det er nå offisielt at iOS 13 får en mørk modus. Dette er noe brukeren selv kan skru på, og både operativsystemet selv og alle apper kan støtte modusen.

- For å sitere Apple: "All apps should support both light and dark interface styles". Dette betyr nok at om en stund så vil de ikke godta å legge ut apper som ikke har god støtte for dette, sier Bogen.

Har man laget appen sin med Apples standardelementer skal det i utgangspunktet gå ganske smertefritt å implementere en slik modus.

- Men det systemet ikke hjelper deg med, er eventuelle farger og bilder, påpeker fagansvarlig Johannes Dvorak Lagos i Bouvet til kode24.

Også utvikler Petter Holstad Wright i Shortcut tror designerne kan få seg litt mer arbeid framover, når de må støtte to fargepaletter.

- Også er det en fin tid å minne webutviklerne om at man kan bruke prefers-color-scheme i CSS for å se om brukeren har skrudd på dark mode eller ikke på enheten sin, tipser Wright.

Sign In with Apple, eller hva de skal kalle det på norsk, skal være et alternativ til andre innloggingstjenester som Facebook og Google. 📸: Jeff Chiu / AP / NTB Scanpix
Sign In with Apple, eller hva de skal kalle det på norsk, skal være et alternativ til andre innloggingstjenester som Facebook og Google. 📸: Jeff Chiu / AP / NTB Scanpix Vis mer

Må støtte Sign In with Apple

Apple viste også fram den nye løsningen Sign In with Apple. Tanken er å la brukerne logge seg inn i både apper og nettsider med AppleID, og for eksempel ansiktsgjenkjenning på nyere iPhone-er.

Utvikler Petter Holstad Wright i Shortcut. 📸: Privat
Utvikler Petter Holstad Wright i Shortcut. 📸: Privat Vis mer

Apper som bruker tredjepartsinnlogging, for eksempel gjennom Facebook, vil få krav om å også støtte Sign In with Apple.

- Etter det jeg skjønner, så betyr dette at hvis man bare har vanlig login med brukernavn og passord i appen sin, så trenger man ikke støtte dette. Men det kan jo fort forandre seg, sier Bogen.

Og Wright mener uansett at dette er "mer en gave til brukerne enn til utviklerne".

- Apple må ha sett at første skjerm i cirka alle apper og tjenester om dagen er innlogging. Og det er en sånn kjip greie; hvem skal få vite at jeg har vært her, Google eller Facebook? Eller skal jeg satse på at startup-en ikke selger epost-listene sine når de går konkurs? sier Wright.

Lagos i Bouvet er mest begeistra for at løsningen kan la deg være anonym, med en tilfeldig generert epost-adresse. Men at løsningen i noen tilfeller er påbudt?

- Det er uheldig, sier han.

Apple-direktør Tim Cook viste fram iPadOS, som mest sannsynlig bare er iOS med et nytt navn. Blant annet skal man nå kunne få mer informasjon på hjemskjermen, som foreløpig ikke har utnyttet plassen særlig bra. 📸: Justin Sullivan / AFP / NTB Scanpix
Apple-direktør Tim Cook viste fram iPadOS, som mest sannsynlig bare er iOS med et nytt navn. Blant annet skal man nå kunne få mer informasjon på hjemskjermen, som foreløpig ikke har utnyttet plassen særlig bra. 📸: Justin Sullivan / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Hva er iPadOS?

Under presentasjonen la Apple vekt på at de vil satse hardt på iPad framover. Og at de har innsett at de store iPad-skjermene ikke brukes spesielt effektivt med dagens iOS.

For å understreke at iOS på iPad bør innebære mer enn på en iPhone, døpte de faktisk om hele greia til iPadOS.

- Innebærer dette noe for utviklere, egentlig? Jeg antar det teknisk sett fortsatt er iOS, bare med ny branding?

- Dette er et godt spørsmål, som jeg tror vi får mer svar på i løpet av uka. Jeg tror egentlig at det nå handler mest om at Apple vil skille mer på plattformene, enn å samle de, svarer Wright.

Bogen er enig, det samme er Lagos.

- Teknisk sett er det fortsatt iOS, men skillet ligger i ny funksjonalitet som bare vil være tilgjengelig for iPad, på samme måte som watchOS og tvOS for Apple Watch og Apple TV, sier Lagos.

Personvern preger mange presentasjoner om dagen, også når Apple viser fram nyhetene i iOS 13. Nå blir de enda strengere. 📸: Justin Sullivan / AFP / NTB Scanpix
Personvern preger mange presentasjoner om dagen, også når Apple viser fram nyhetene i iOS 13. Nå blir de enda strengere. 📸: Justin Sullivan / AFP / NTB Scanpix Vis mer

SwiftUI og personvern

Det var selvfølgelig hundrevis av andre nyheter som ble vist fram, og fortsatt skal vises fram, under WWDC19-konferansen. For eksempel SwiftUI, som alle kode24 snakker med er begeistra for.

Johannes Dvorak Lagos, fagansvarlig for mobil i Bouvet Øst. 📸: Bouvet
Johannes Dvorak Lagos, fagansvarlig for mobil i Bouvet Øst. 📸: Bouvet Vis mer

- Apple går nesten bort fra Interface Builder og Storyboards-«helvete». Det er fantastisk. Google har gått i denne retningen med deklarative UI, og nå gjør Apple altså det samme. Utvikler-hverdagen blir bare bedre og bedre, sier Lagos til kode24.

Men da dette krever iOS13, kan det ta tid før prosjekter overføres for fullt.

- Det blir spennende å se hvor bra dette med at man kan bygge apper for både iPad og Mac blir. Skadd av erfaring så veit jeg at man alltid må trekke fra 20 til 30 prosent "presentation tax" på det som vises; de viser jo alltid best case, det fungerer aldri like bra i virkeligheten, sier Bogen i Beining & Bogen, og legger til:

- Generelt, til alle som lager apper, så ser det ut som de skrur opp kampen mot misbruk av personvern. De blir mye strengere. For eksempel vil ikke anonym samling av data lenger være lov uten samtykke. Det vil si at Google/Firebase Analytics krever et eksplisitt ja fra brukeren. Dette tipper jeg gjelder 80 til 90 prosent av apper på markedet.