- ChatGPT kan revolusjonere måten vi samhandler med teknologi på!

- Definitivt det raskeste leserinnlegget jeg har skrevet, skriver Petter Klingen Wright. Eller gjør han det?

- Akkurat som iPhone åpnet nye muligheter for kommunikasjon og informasjonsdeling, åpner AI for nye muligheter for automatisering og beslutningstaking, skriver Petter Klingen Wright. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
- Akkurat som iPhone åpnet nye muligheter for kommunikasjon og informasjonsdeling, åpner AI for nye muligheter for automatisering og beslutningstaking, skriver Petter Klingen Wright. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

I 2007 ga Apple ut sin første iPhone, og verden ble aldri den samme.

iPhone, med sitt elegante design og intuitive brukergrensesnitt, ble raskt et kulturelt fenomen, og innledet epoken med smarttelefoner for alle. Plutselig kunne folk få tilgang til internett, sjekke e-posten deres og kjøre et bredt spekter av apper fra hvor som helst, når som helst.

iPhone var en game-changer, og den utløste en bølge av innovasjon som fortsetter til i dag.

Spol frem til i dag, og vi ser fremveksten av en annen game changer-teknologi: Kunstig intelligens (AI).

ChatGPT og AIs inntog

Akkurat som iPhone åpnet nye muligheter for kommunikasjon og informasjonsdeling, åpner AI for nye muligheter for automatisering og beslutningstaking.

En av de mest spennende utviklingene innen AI er ChatGPT, en storskala språkmodell utviklet av OpenAI.

Om du har vært på Twitter eller i andre tech-sirkler på nett i de siste dagene har det vært umulig å unngå å se skjermdumper av folk som bruker ChatGPT til å lage chatrom, Rick and Morty plot eller "prompts" til å mate AI bildegenereringsverktøy som Dall-E 2 og Midjourney, som igjen skaper fantastiske resultater.

Hva betyr det for oss?

I likhet med iPhone har ChatGPT potensialet til å revolusjonere måten vi samhandler med teknologi på.

Med sin evne til å generere menneskelignende tekst, kan ChatGPT brukes til å lage virtuelle assistenter, chatbots og andre AI-systemer for samtale som kan hjelpe oss med et bredt spekter av oppgaver. Kun fantasien setter grenser! Denne teknologien har potensial til å gjøre livene våre enklere, mer produktive og mer effektive.

Men akkurat som iPhone, smartelefoner og sosiale medier har hatt sin del av negative konsekvenser, har AI også potensial til å forårsake skade.

Etter hvert som vi blir mer avhengige av AI-systemer, er det bekymringer om tap av jobber, potensialet for forskjellsbehandling og diskriminering, og ikke minst risikoen for at AI-systemer brukes til ondsinnede formål.

Her er det også dessverre også sånn at kun er fantasien som setter grenser.

«»

Vårt ansvar

Som samfunn må vi ha en nyansert og gjennomtenkt diskusjon om de potensielle konsekvensene av AI. Selv om det er spennende å se mulighetene som ChatGPT og andre AI-teknologier kan tilby, må vi også vurdere de potensielle ulempene og jobbe for å redusere dem.

Som teknologer har vi et ansvar for å jobbe med AI på en måte som er etisk, transparent og fordelaktig for samfunnet. Vi må vurdere de potensielle negative konsekvensene av AI og arbeide for å håndtere dem.

Dette kan bety å jobbe for å sikre at AI-systemer er rettferdige og objektive, eller utvikle retningslinjer og forskrifter for å forhindre at AI blir brukt til ondsinnede formål.

Vi som teknologer har også ansvaret for å informere resten av samfunnet om hva dette har å si for deres liv, hvordan de bør forholde seg til det og hvordan vi på et politisk nivå kan sikre lovgivning som tar vare på oss.

Konklusjon

Akkurat som iPhone åpnet nye muligheter for kommunikasjon og informasjonsdeling, åpner AI for nye muligheter for automatisering og beslutningstaking.

Selv om denne teknologien har potensial til å være utrolig nyttig, må vi også vurdere de potensielle ulempene. Vi trenger ikke en Facebook–Cambridge Analytica-skandale med denne teknologien.

Ved å ta ansvar kan vi sikre at AI har en positiv innvirkning på vår verden.

Forresten...

Rundt 85 prosent av denne teksten er skrevet av ChatGPT før jeg matet den inn i Google Translate.

Det er definitivt det raskeste leserinnlegget jeg har skrevet, og jeg syns (dessverre?) at kvaliteten er på nivå med det jeg vanligvis skriver.

Tror du fortsatt at AI ikke vil ha konsekvenser for din jobb?