Victoria er en erfaren utvikler, men får ikke være medlem av NITO eller Tekna

- Føler jo at man ikke er god nok, at man ikke blir sett på som en “ekte” utvikler, sier Victoria Berquist.

Victoria Berquist har vært fast utvikler siden 2017, likevel får hun ikke medlemsskap i NITO. 📸: Privat
Victoria Berquist har vært fast utvikler siden 2017, likevel får hun ikke medlemsskap i NITO. 📸: Privat Vis mer

- Man føler jo at man ikke er god nok, og at man ikke blir sett på som en “ekte” utvikler, sier utvikleren Victoria Bergquist i Sanity, til kode24.

For noen dager siden skrev Berquist, som har jobbet fast som utvikler siden 2017, på Twitter at verken Tekna eller NITO ville la henne bli medlem som følge av manglende utdanning.

Samtidig har samboeren hennes, som heller ikke er utdannet teknolog og har mindre erfaring som utvikler, fått innvilget medlemsskap i NITO.

Dette har fått Bergquist til å reagere kraftig på det hun mener er forskjellsbehandling.

Fikk avslag på NITO-søknad

Berquist har en bachelorgrad i tysk og japansk og en påbegynt mastergrad i språkvitenskap og web-teknologi. I 2017 fikk hun en fast jobb som frontend-utvikler i et tysk konsulentselskap. I dag er hun utvikler i Sanitiy, hvor hun snart har jobbet i tre år.

- Tekna og NITO sa at jeg ikke har nok teknologiske fag i utdanningen min til å kvalifisere for medlemskap, og at erfaringen jeg har ikke er nok.

Begquist fikk derimot beskjed om å søke igjen på et senere tidspunkt når hun har mer erfaring eller har formalisert kompetansen sin.

- Hva hvordan føles det at du ikke kan bli medlem?

- Jeg synes selvfølgelig at det er dumt, og jeg setter store spørsmål ved hva kriteriene faktisk er. Jeg fikk beskjed om at min bakgrunn ikke er “riktig” nok, og at jeg ikke har nok erfaring som utvikler, sier hun.

«Det er lite sannsynlig at det kommer til å bli færre teknologiarbeidere uten formell IT- utdanning i fremtiden.»

Ikke nok teknologiske fag

Hun sier at hovedårsaken til at hun ønsker å være fagorganisert handler om at uansett hvor stor tillit man har til arbeidsgiveren sin, er det viktig at man er godt beskyttet hvis det skjer noe.

- Jeg synes det er viktig å ta del i fellesskapet, lære mer om mine rettigheter, og ha noen som fremmer mine interesser som arbeidstaker.

Berquist skulle ønske at fagforeningene anerkjente verdien av utradisjonelle bakgrunner, ettersom det er viktig med flere perspektiver i utviklerbransjen - særlig i dag.

- Det er lite sannsynlig at det kommer til å bli færre teknologiarbeidere uten formell IT-utdanning i fremtiden.

Hun mener at det også er typisk at de som faller utenfor ofte er de som tradisjonelt sett ikke har blitt oppmuntret til å ha en teknologiinteresse fra en tidlig alder, eller som senere blir presset ut fordi miljøet er usunt.

- Det er jo disse menneskene som kanskje trenger bedre støtte, og fagforeninger burde ta ansvar for å hjelpe flere og gjøre arbeidsvilkårene bedre for alle, ikke bare de som ble oppmuntret til å drive med data som barn og velger IT-studier som unge voksne, sier Bergquist.

«Det er ikke hensiktsmessig å gå inn i begrunnelsen for hvorfor ikke Victoria fikk bli medlem i første omgang.»

60 studiepoeng i teknologiske fag

- NITO er Norges største fagforening for ingeniører og teknologer med 96.000 medlemmer, og jeg er veldig glad for at unge kodere har lyst til å være en del av vårt fellesskap. For å bli medlem må søkerne ha et tilstrekkelig teknologisk innhold i utdanningen, tilsvarende minimum 60 studiepoeng i teknologiske fag, sier NITOs president Trond Markussen til kode24.

Markussen legger til at også andre kan bli medlem, men at de da må ha en teknologisk realkompetanse som tilsvarer det nevnte nivået.

Trond Markussen er president i NITO. 📸: Aurora Hannisdal
Trond Markussen er president i NITO. 📸: Aurora Hannisdal Vis mer

NITO-presidenten sier også at det kan være utfordrende å vurdere realkompetanse og faginnholdet i mylderet av studier, ikke minst hvis de er gjennomført i utlandet.

- NITO har derfor en egen opptakskomite som gjør disse vurderingene. Det er ikke hensiktsmessig å gå inn i begrunnelsen for hvorfor ikke Victoria fikk bli medlem i første omgang, men vi ser gjerne på saken en gang til. Hun er derfor hjertelig velkommen til å ta kontakt med opptaksteamet for en ny vurdering, sier Markussen.

Jobber med opptaksreglene

NITO-presidenten sier at han tar til seg Victorias kommentar om at det er viktig at NITO og Tekna anerkjenner verdien av utradisjonelle bakgrunner som bidrar med nyttige perspektiver i utviklerbransjen.

- NITO er teknologenes valg og støttespiller. Det er denne yrkesgruppens arbeidshverdag, muligheter og utfordringer NITO skal være ekspert på.

Markussen legger til at samtidig er arbeidslivet i endring og det blir stadig flere i tekniske stillinger med annen faglig bakgrunn.

- Vi jobber derfor kontinuerlig med opptaksreglene våre for å kunne imøtekomme dette, avslutter Markussen.

Må i utgangspunktet ha mastergrad for å bli med i Tekna

Mona Raa Ravndal, kommunikasjonssjef i Tekna, sier at fagforeningen synes det er svært positivt at unge ønsker å være fagorganisert.

- Vi oppfordrer selvsagt til dette, men for å melde seg inn i Tekna må man ha fullført en mastergrad, eventuelt hovedfag eller sivilingeniør med minimum 120 studiepoeng innen teknologi, naturvitenskap eller realfag, eller være student med planer om å fullføre en slik utdanning, sier hun til kode24.

- Hvorfor tar dere ikke inn selvlærte utviklere med lang erfaring fra bransjen?

- Vi ønsker utviklere velkommen i Tekna og dersom man har en lavere grad, for eksempel cand.mag., ingeniør, bachelor og man mener at man har tilegnet seg kompetanse på mastergradsnivå gjennom etterutdanning og/eller gjennom jobb, kan man søke om særskilt opptak. Det vil da være opptaksrådet som behandler søknaden, sier hun.

El og IT-forbundet uten kriterier

Ifølge Alejandro Decap, kommunikasjonsrådgiver i El og IT-forbundet har fagforeningen ingen utdanningskrav.

- Bergquist er hjertelig velkommen til å være medlem. Vi har både utviklere og folk som jobber med IT-support med både høy og lav utdanning, sier Decap.

Alejandro Decap er kommunikasjonsrådgiver i El og IT-forbundet. 📸: Ole Marius Sandmo
Alejandro Decap er kommunikasjonsrådgiver i El og IT-forbundet. 📸: Ole Marius Sandmo Vis mer

Vil skape trygge arbeidsvillkår

- Hvorfor er det sånn at dere ikke setter krav til utdannelse?

- Det er det historiske årsaker til, men det korte svaret er at vi har det bare ikke. Vi er veldig opptatt av å sørge for å skape trygge arbeidsvilkår for alle, sier han.

Decap legger til at for El og IT-forbundets del er det langt viktigere at folk i IT-sektoren organiserer seg.

- Mange programmerere tenker ikke at de kan eller trenger det. I så fall er det bare å ta kontakt med oss og vi vil ta dem imot med åpne armer, sier han.