- Kritisk mangel på norske utviklere

NITO-presidenten krever grep fra den nye regjeringa, for å sikre det grønne skiftet.

Den nye regjeringen må komme med politiske tiltak for å møte behovet for utviklere og IKT-ansatte. 📸: Stian Lysberg Solum / NTB
Den nye regjeringen må komme med politiske tiltak for å møte behovet for utviklere og IKT-ansatte. 📸: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

- Det er en kritisk kompetansemangel innen IKT, som også favner norske utviklere og utviklerbransjen, sier Trond Markussen, president i NITO – Norges største organisasjon for ingeniører og teknologer med bachelor, master og høyere grad, til kode24.

Ifølge Dagbladet ventes det at Arbeiderpartiet og Senterpartiet presenterer sin nye mindretallsregjering neste uke. NITO krever at den nye regjeringen tar grep for å møte det skrikende behovet for blant annet norske utviklere.

Fagforeningen viser til at utviklere og IKT-bransjen vil ha en avgjørende rolle i omstillingsutfordringene Norge står overfor, blant annet det grønne skiftet.

Rasmussen sier at Norge trenger 66 prosent flere arbeidstakere med IKT-utdanning enn i dag fram mot 2030.

Avgjørende rolle

Ifølge NITO har antallet sysselsatte med IKT-utdanning de siste årene økt med fem ganger mer enn den generelle økningen i sysselsetting.

Og IKT-bransjen har bidratt med 80 prosent av den samlede produktivitetsøkningen i økonomien.

- Skal vi lykkes med det grønne skiftet og skape alle de jobbene som må til for å få til den viktige omstillingen, må det satses på digitalisering, sier Markussen.

Han mener at regjeringen må forstå at alle ambisjonene den har og planene den legger, hviler på at Norge tar i bruk og utvikler IKT-kompetanse.

«Skal vi lykkes med det grønne skiftet og skape alle de jobbene som må til for å få til den viktige omstillingen, må det satses på digitalisering.»

Må satse på unge

- Hvordan kan regjeringen sikre at det blir utdannet nok IKT-utdannede?

- Vi ønsker en pakke med politiske tiltak, som flere studieplasser, realfagssatsing i skolen og en nasjonal kompetansereform som sikrer etter og videreutdanning, sier NITO-presidenten.

Markussen legger til at det må utvikles flere fleksible og digitale, formelle og uformelle kursopplegg for å dekke det økende IKT-behovet.

kode24 har kontaktet Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Ingen av partiene ønsker å kommentere saken mens regjeringsforhandlingene pågår.