Jeg betalte 149 kroner for Facebook, så du slipper

- Jeg tror ikke Meta har noen interesse av at vi faktisk skal betale for dette, skriver Ole Petter i ukas nyhetsbrev.

To kjappe trykk på sideknappen og vipps, så var jeg betalende Facebook-bruker. Det kommer jeg ikke til å være særlige lenge. 📸: Idun B. Teeuwen
To kjappe trykk på sideknappen og vipps, så var jeg betalende Facebook-bruker. Det kommer jeg ikke til å være særlige lenge. 📸: Idun B. Teeuwen Vis mer

"Vil du abonnere, eller vil du fortsette å bruke produktene våre kostnadsfritt med annonser?" spurte Facebook meg, og resten av den norske befolkning, denne uka.

Om du også syntes dette spørsmålet virka noe passiv agressivt og ubehagelig, har du helt rett: Dette er agressivt, dette skal være ubehagelig. 😬 For dette er ikke noe Facebook vil, men tror de :

  • Blant annet det norske og irske datatilsynet, samt EU sjælv, mener Meta bryter lover og regler når de overvåker deg for å gi deg personlig reklame på Facebook og Instagram, fordi de ikke synes brukerne har tatt et tydelig nok valg på at dette er noe de selv vil.
  • "Okidoki", tenkte Meta, "da gir vi bare folk muligheten til å betale seg ut av problemet, ved å tilby reklamefrie varianter, da".
  • "App app app, ikke så fort", maner blant annet jurist Vebjørn Søndersrød, som ikke tror at myndighetene vil anse valget mellom om å slippe å betale 149 kroner eller legge livet sitt ut på anbud som spesielt "frivillig".

Men sånt europeisk hippie-personvern-babbel stopper ikke Meta, og nå er den her: Facebook og Instagram uten reklamer, for 149 kroner måneden. Uten at Meta gjør det spesielt tydelig for oss om de da faktisk slutter å overvåke oss i noen særlig grad.

Uansett: Jeg trykka "Abonner", dobbelttrykka på låseknappen for å bekrefte, kjørte gjennom en BankID-sesjon og ble trukket 149 kroner for min nye Facebook-opplevelse. 🤷 Her er hva du kan vente deg:

  • Facebook.
  • Uten reklame.

Jeg innrømmer det gjerne; jeg gleda meg litt. Jeg tenkte "Kanskje ikke Facebook egentlig er så verst, uten reklame? Det må jo skje endel greier der inne jeg aldri får med meg, på grunn av all reklamen?"

Neida. Jeg tok feil:

  • Ja, reklamene er tilsynelatende borte. Både de tradisjonelle og for eksempel artikler en redaksjon har betalt for at jeg skal få med meg.
  • "Foreslåtte innlegg" er derimot ikke borte, for å si det mildt. Her får jeg opp alt fra "artige" videoer fra SVT, til "historiske" bilder jeg er rimelig sikker på er AI-genererte, og ting som fortoner seg som reinspikka reklame – bare at Facebook insisterer på at avsender ikke har betalt noe.
  • Jeg kan nå få med meg at hun jeg jobba med for 10 år sida hadde bursdag i forrige uke, fordi Facebook viser meg gratulasjonen fra han fyren jeg jobba med for 15 år sida, bestående av teksten "Gratulerer!".
  • Facebook elsker et par av gruppene jeg er med i, men hater alle andre, for den viser meg utelukkende innlegg fra rundt fem av de samme gruppene, igjen og igjen, uten at jeg interagert med noen av dem på sikkert 10 år.

Det er ikke nå jeg oppdager hvor bra Facebook egentlig er. Det er nå jeg oppdager hvor dritt Facebook egentlig er.

De kan også fortelle meg at månedsprisen min blir svimlende 425 kroner fra 1. mars, fordi de da tar 149 kroner pluss 92 kroner for hver konto i "kontosenteret". Jeg har visst fire der, blant annet kode24 sin Instagram-konto.

Men jeg tror ikke Meta har noen som helst interesse av at vi faktisk skal betale, uansett. Jeg tror de tjener mye mer på oss om vi lar være, og heller kan pøse på med reklame fra desperate avisredaksjoner og kredittkort-kremmere. Det forklarer hvorfor de krever mer enn både Netflix og Spotify, for noe som helt åpenbart ikke er verdt det. 💸

Gratulerer, Meta – dere vinner! Kjør på med spionreklame. For dette gidder jeg ikke.

Ukas beste artikler:

👚 – Utviklere blir tvunget tilbake til konsulent-miljøer og faste stillinger
Bemanningsselskapet Witted mener at ny ordning får store konsekvenser for frilansutviklere.

📓 Uenig i varsla frilans-krise: – Handler om å unngå rovdrift på utviklere
- Hvis du er leid ut til et selskap i åtte måneder for en jobb en vikar kunne gjort, da er du ikke frilanser, mener EL og IT Forbundet.

👱 Stor nedgang i ledige jobber for utviklere: - Klart lavere enn i fjor
- Når det går dårligere med norsk økonomi blir det gjerne færre ledige stillinger og økt ledighet innen IKT, forklarer NAV. Her er de siste tallene.

🧦 Håper det har snudd med Angular 17: – Angular kan være skremmende
Angular-utvikler Jørn Are Hatlelid er mer optimistisk etter å ha besøkt NG Poland og sett Angular 17.

Anonym mellomleder: «Kan dere slutte med mekanisk knastatur!?»
- Følelsene i fingertuppene dine bør ikke være premissgivende for støynivået i landskapet, mener anonym mellomleder.

🦝 Tastatur-fantast slår tilbake: «99% av oss tar hensyn!»
- Vi bruker deodorant. Vi går ikke i klær med svettelukt. Og vi velger stille brytere, skriver Bjørn Einar Bjartnes.

🥬 Lei API-endringer: «Slutt å ødelegge tingene mine!»
- I vårt evige jag på det perfekte API-et kaster vi ut ting som fungerer fint. Det koster mer enn det smaker, skriver Christian Johansen.

🐴 Hanne hater å hot-deske: «Arbeidsroen min forsvinner»
Hanne Lohne Try forteller om dingsene hun ikke klarer seg uten i Mine Verktøy.

🏏 Her er Musks chatbot Grok, som ikke har noe med norske Sanitys GROQ å gjøre
Elon Musk skryter av at Grok kan fortelle deg trinn for trinn hvordan du lager kokain.

🦧 Sånn koder Captain Credible musikk i C++: – Liker begrensninger!
– Enklere å bli god på et instrument du har laget selv, sier musikeren, kunstneren og koderen Captain Credible.

🦚 Selvstendige utviklere tjener mest: «Overraskende stor forskjell»
- Om man er selvstendig eller ikke, har mer å si enn hvor man bor og hva man jobber med, skriver Tommy Odland i sin analyse.

God helg!

Nei fy søren, nå har en fyr laga en ganske artig meme om hvor mye penger han bruker på klokker i klokkegruppa jeg er med i, her. Og fytti katta, her har noen i den morsomme bilder på Finn-gruppa funnet en rar annonse, også. Nei se der a, nå har en fyr problemer med døra på Tesla Model 3-bilen sin igjen.

Jaja, så lenge jeg får opp et par innlegg fra kode24-klubben i uka, også, skal det vel gå greit. Men jeg tror nok jeg kommer til å bruke mer tid på Reddit i helga enn Facebook, som vanlig. 🙋

God helg!

💘 Ole Petter,
kode24.no