Stor nedgang i ledige jobber for utviklere: - Klart lavere enn i fjor

- Når det går dårligere med norsk økonomi blir det gjerne færre ledige stillinger og økt ledighet innen IKT, forklarer NAV. Her er de siste tallene.

- Det tar seg gjerne opp igjen når vi ser bedring i økonomien, forteller Johannes Sørbø, seniorrådgiver i NAV. Her fra Javazone 2023. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
- Det tar seg gjerne opp igjen når vi ser bedring i økonomien, forteller Johannes Sørbø, seniorrådgiver i NAV. Her fra Javazone 2023. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Temperaturen i arbeidsmarkedet i IKT-bransjen er fremdeles lunkent sammenlignet med i fjor, viser ferske tall kode24 har fått fra NAV.

- Når det gjelder antall stillinger innen IKT, har det vært klart lavere enn i fjor gjennom alle årets måneder. Det gjaldt også i oktober, Johannes Sørbø, seniorrådgiver i NAV, til kode24.

I oktober i år ble det ble lyst ut 1.004 ledige stillinger innen det de kaller "IKT", som er 32 prosent færre enn i oktober i fjor.

Han legger til at dersom vi tar hensyn til at det var flere virkedager i fjor, er nedgangen på hele 45 prosent.

Variert

Men enkelte yrker, slik som "programvareutviklere", har sett en liten oppsving sammenlignet med oktober i fjor.

For yrkesgruppene som NAV plasserer under merkelappen "utviklere" ser stillingsmarkedet i oktober i 2022 sammenlikna med oktober i 2023 sånn ut:

  • "Applikasjonsprogrammerere": 283 ledige stillinger i oktober i fjor, 62 ledige stillinger i oktober i år.
  • "Programvareutviklere": 174 ledige stillinger i oktober i fjor, 184 ledige stillinger i år.
  • "Andre programvare og applikasjonsutviklere": 25 ledige stillinger i fjor, 27 ledige stillinger i år.
  • "Nett- og multimedia-utviklere": 13 ledige stillinger i 2022, 9 ledige stillinger i år.
Johannes Sørbø er seniorrådgiver i NAV. 📸: NAV
Johannes Sørbø er seniorrådgiver i NAV. 📸: NAV Vis mer
«Når den usikkerheten i økonomien igjen blir mindre er det grunn til å vente at arbeidsmarkedet igjen bedrer seg, også innen IKT.»

Færre ledige stillinger

Når det gjelder enkeltyrker er det "applikasjonsprogrammerere" og "systemanalytikere/systemarkitekter" som står for det meste av nedgangen i antallet ledige stillinger innen IKT totalt.

- Det er også for systemanalytikere/systemarkitekter at vi har sett klart størst økning i antallet arbeidssøkere, med 200 flere ledige stillinger enn i oktober i fjor, sier Sørbø.

Han legger til at IKT er blant gruppene som merker svingningene i økonomien godt.

- Når det går dårligere med norsk økonomi blir det gjerne færre ledige stillinger og økt ledighet innen IKT, og så tar det seg opp igjen når vi ser bedring i økonomien.

Fortsatt lav arbeidsledighet

Ifølge Sørbø ser det også ut sånn nå:

Økt rente og høy inflasjon har gjort at veksten i norsk økonomi har stoppet opp, og at både bedrifter og folk flest får økte kostnader.

- Da ser vi også at blant annet bygg og anlegg og IKT opplever svikt i etterspørselen. Når den usikkerheten i økonomien igjen blir mindre er det grunn til å vente at arbeidsmarkedet igjen bedrer seg, også innen IKT.

Han understreker at arbeidsledigheten fortsatt er lav og at det er gode muligheter for jobb i Norge.

- Selv om arbeidsmarkedet ikke er fullt så god som i fjor, sett fra arbeidssøkeres ståsted, sier Sørbø.