Studenter sliter på jobbjakt: - Skremmende og trist

- Konkurransen er beinhard, spesielt som nyutdannet, sier Victoria Prigel, styreleder i BIOS studentforening.

- For å bli denne dyktige personen “alle” vil ha, så krever det at noen vil gi deg en sjanse, sier Victoria Prigel, styreleder i BIOS Studentforening ved Høyskolen Kristiania.

📸: Privat
- For å bli denne dyktige personen “alle” vil ha, så krever det at noen vil gi deg en sjanse, sier Victoria Prigel, styreleder i BIOS Studentforening ved Høyskolen Kristiania. 📸: Privat Vis mer

kode24 har den siste tiden skrevet om at arbeidsmarkedet har blitt vanskeligere for nyutdannede utviklere. For to uker siden intervjuet vi utvikleren Vegard som ikke fikk jobb. EL og IT Forbundet frykter at trenden kan føre til at færre søker seg til IT-studier.

- Jeg har venner og bekjente fra studiet som er i akkurat samme situasjon, hvor de ikke får seg jobb etter endt utdanning, sier Victoria Prigel, styreleder i BIOS Studentforening ved Høyskolen Kristiania, til kode24.

Studentforeningen BIOS har over 300 medlemmer fra alle IT spesialiseringene på Høyskolen Kristiania.

Beinhard konkurranse

Prigel viser til at hun er student, og derfor ikke har personlig erfaring med å søke jobb i dagens arbeidsmarked

- Men jeg har jo selvsagt fått med meg at langt færre stillinger utlyses, og at det er svært mange søkere til disse. Konkurransen er beinhard, spesielt som nyutdannet. Det er både skremmende og trist når man er vitne til at dyktige, engasjerte mennesker strever med å få seg jobb, sier hun.

Samtidig Prigels inntrykk at dersom man først har en fot innenfor bransjen og relevant arbeidserfaring, er det langt enklere.

- Men for å bli denne dyktige personen “alle” vil ha, så krever det at noen vil gi deg en sjanse.

«Mange stresser med å få seg internship eller relevant jobb ved siden av studiet, og mange bekymrer seg nok mer enn normalt for karakterer.»

Studenter er bekymret

- Har BIOS medlemmer som er bekymret?

- Det har absolutt vært et samtaleemne, og jeg har hørt folk uttrykke bekymring, sier Prigel.

Hun forteller at det snakkes mye om hvordan man kan gjøre seg så attraktiv som mulig overfor en potensiell arbeidsgiver.

- Mange stresser med å få seg internship eller relevant jobb ved siden av studiet, og mange bekymrer seg nok mer enn normalt for karakterer. Flere opplever nok et ytterligere press rundt det å prestere, i frykt for å ikke få jobb, sier Prigel.

Har ikke budsjett

Prigel sier at de har opplevd at enkelte bedrifter selv forteller at de ikke har budsjett til å arrangere noe med studentforeningen akkurat nå.

- Men samtidig har vi også andre bedrifter som kontakter oss. Både bedrifter vi har arrangert med tidligere, og nye.

Når det gjelder å fange interessen til bedrifter, er Prigels erfaring at det hjelper å være faglig engasjert:

- Både i og utenfor klasserommet. Da vil man nok i større grad oppleve at man er ettertraktet, også som student, sier hun.