Nyutdanna utvikler får ikke jobb: – Omfattende problem

– Det føles paradoksalt å få avslag på alle søknadene man sender når denne kompetansen er så etterspurt, sier nyutdannede Vegard Fassbender Paulsen.

– Per i dag har jeg søkt på 39 ulike stillinger hvor jeg oppfyller de fleste av kravene og ferdighetene de etterspør. Det nærmeste jeg har kommet et intervju var i slutten av juli hvor det ble spurt om en samtale over telefon, sier Vegard Fassbender Paulsen.📸: Privat
– Per i dag har jeg søkt på 39 ulike stillinger hvor jeg oppfyller de fleste av kravene og ferdighetene de etterspør. Det nærmeste jeg har kommet et intervju var i slutten av juli hvor det ble spurt om en samtale over telefon, sier Vegard Fassbender Paulsen.📸: Privat Vis mer

kode24 har over lengre tid skrevet om de økonomiske utfordringene for deler av utviklerbransjen. Forrige måned skrev vi om at antallet arbeidsledige IT-folk øker.

Men også for nyutdannede utviklere skaper den økonomiske situasjonen problemer. En av dem som merker dyrtiden på kroppen er Vegard Fassbender Paulsen (28 år).

Han fullførte i 2023 en bachelorgrad i Frontend -og Mobilutvikling ved Høyskolen Kristiania og anslår å ha søkt på 39 stillinger uten å få napp noen steder.

Paulsen sier det er frustrerende å se at det kommer nye stillingsannonser, men at alle etterspør to til fem års erfaring.

– De annonsene som ikke stiller krav til erfaring kan få flere hundre søkere. Mange av mine medstudenter og nyutdannede fra andre skoler og IT-linjer befinner seg også i samme situasjon, så jeg har inntrykket av at dette er et omfattende problem for mange nyutdannede, sier Paulsen til kode24.

«Som nyutdannet har man også svært begrensede muligheter til å få støtte fra NAV.»

Søkt 39 stillinger

Paulsen forteller at han begynte så smått å søke på jobber i starten av januar, etter tips fra medelever om Graduate-stillinger for 2023. Men han fant tidlig ut at de fleste var besatt ved starten av høst-semesteret 2022.

Ifølge Paulsen ble det derfor naturlig å vente til vårmånedene. Han har fra april og frem til i dag vært aktiv arbeidssøker i kontakt med alt fra rekrutteringsselskaper til små og store IT-selskaper i Oslo og omegn.

– Per i dag har jeg søkt på 39 ulike stillinger hvor jeg oppfyller de fleste av kravene og ferdighetene de etterspør. Det nærmeste jeg har kommet et intervju var i slutten av juli hvor det ble spurt om en samtale over telefon, sier han.

Frustrerende situasjon

Paulsen takket ja til og kjente endelig på en god følelse. Men dessverre ble samtalen avlyst dagen før på grunn av "noen utforutsigbare hendelser innad i bedriften."

Han fikk beskjed om at de skulle komme tilbake med en annen dato.

– Dette skjedde aldri, sier Paulsen.

– Hvordan føles det å stå i denne situasjonen?

– Først og fremst veldig frustrerende. Jeg er sulten på nye utfordringer og har lyst til å få benyttet alt jeg har lært, og å lære enda mer. Jeg fikk tidlig inntrykk av at bransjen etterspurte denne typen kompetanse, og mine forventninger var å komme raskt ut i arbeid etter fullført grad, sier han.

«Det er selvfølgelig demotiverende at virkeligheten står i så sterk kontrast til forventningene.»

Økonomisk utfordrende

Paulsen forteller at det også er økonomisk utfordrende å stå uten jobb.

– Som nyutdannet har man også svært begrensede muligheter til å få støtte fra NAV, så jeg tror det er mange som opplever denne situasjonen som ganske håpløs og uholdbar.

Titt og ofte er en IT-bransjetopp ute og forteller at IT-Norge skriker etter kompetanse.

– Hva tenker du om dette når du selv sliter med å få napp?

– Det føles paradoksalt å få avslag på alle søknadene man sender når denne kompetansen er så etterspurt. Man kan kjenne på en selvtillitsknekk når avslagene kommer på stillinger der man kan tilby akkurat det arbeidsgiverne leter etter.

Paulsen sier at han og medstudentene gjennom hele studieløpet ble fortalt hvor attraktive arbeidstakere ville bli med denne kompetansen.

– Det er selvfølgelig demotiverende at virkeligheten står i så sterk kontrast til forventningene. Det bør nevnes at i kullet før var det mange som gikk rett ut i jobb, så jeg tror dette er en bransjeutfordring og noe som har snudd raskt, sier han.

"Biter tennene sammen"

Paulsen stiller spørsmål ved hvorfor bedriftene verdsetter erfaring så høyt i en bransje med rask utvikling:

– Når de nyutdannede er oppdatert på de nyeste og mest moderne teknologiene.

– Er det noen du mener du kunne ha gjort mer?

– Som nevnt burde jeg vært enda tidligere ute på "Graduate-stillingene". Men som student har man mest fokus på studiene, og jeg ble klar over denne muligheten litt for sent.

Paulsens inntrykk er at skolen gir en solid og faglig sterk utdannelse.

– Så inntil videre biter jeg tennene sammen og søker på alle jobber der jeg tror jeg kan bidra med noe og bli et positivt tilskudd, sier han.