- Vi har sett endel oppsigelser etter sommeren

- Det har vært flere arbeidsforhold som har opphørt enn som har blitt inngått, sier Farah Ali, juridisk sjef i NITO.

Det er dårligere tider i utviklerbransjen, melder fagforeningene, og tallene fra NAV. Her fra årets Javazone-konferanse i Oslo Spektrum. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Det er dårligere tider i utviklerbransjen, melder fagforeningene, og tallene fra NAV. Her fra årets Javazone-konferanse i Oslo Spektrum. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

I august i år ble det lyst ut 400 færre stillinger innenfor IKT sammenliknet med august i fjor. Det er en nedgang på hele 34 prosent.

Også antallet arbeidsledige har økt, med 28 prosent, ifølge tall vi fikk fra NAV, som vi meldte forrige uke.

Fagforeningene kjenner seg igjen i tallene, inkludert Geir Aasen, forbundssekretær i EL og IT Forbundet:

- Dårlige tider fører ofte til usikkerhet i bransjen som går utover både rekruttering og generell arbeidstrygghet, sier han.

Folk er urolige

Aasen sier at de ikke har tall på om flere utviklere har mistet jobben.

- Men på generelt grunnlag har vi ikke opplevd en større økning her i forhold til andre bransjer hvor vi organiserer, sier han.

- Er folk urolige?

- Det er ikke til å komme unna at dårlige tider gjør de fleste urolige, også hos oss. Det vi veit er at det ofte løser seg for de fleste, da arbeidskrafta innafor IT i utgangspunktet er ettertraktet, spesielt i områdene hvor det er få å velge imellom.

Dårlige tider fører ofte til usikkerhet i bransjen som går utover både rekruttering og generell arbeidstrygghet, forteller Geir Aasen, forbundssekretær i EL og IT Forbundet. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Dårlige tider fører ofte til usikkerhet i bransjen som går utover både rekruttering og generell arbeidstrygghet, forteller Geir Aasen, forbundssekretær i EL og IT Forbundet. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Mer bekymret

Farah Ali, juridisk sjef i NITO, sier at hun var mindre bekymret over arbeidsmarkedet i IT-bransjen før sommerferien.

- Jeg tror ikke jeg kan si det samme nå. Etter sommeren har vi sett endel oppsigelser innen data- og programvareutvikling. Det har vært flere arbeidsforhold som har opphørt enn som har blitt inngått.

Ali legger til at det kan skyldes at NITO-advokatene oftere blir kontaktet ved opphør enn ved inngåelse av arbeidsavtale. Hun sier videre til at det også kan skyldes at ny-inngåtte arbeidsavtaler ikke har blitt registrert riktig..

- Mange kan ha inngått sluttavtale og da har de sikret seg økonomisk i en viss periode, og mange håper å komme i nytt arbeidsforhold innen utløpet av sluttavtalen og tidligere har det ikke vært vanskelig for våre medlemmer i IT bransjen, sier hun.

"Fortsatt godt"

Haakon Bruusgaard, spesialrådgiver i kommunikasjonsavdelingen i Tekna, forteller at de ikke har fått mange henvendelser fra IKT-medlemmer som har mistet eller frykter for jobbe.

- Det er fortsatt et godt arbeidsmarked, mener han.

Dette kan ha sammenheng med Teknas strenge opptakskrav; minst en mastergrad.